StoryEditor

Pokles výroby v postkomunistických ekonomikách sa spomalil

01.06.2009, 14:12
Autor:
TASRTASR
Pokles výroby v Poľsku a Česku, dvoch najväčších postkomunistických ekonomikách, v máji spomalil a analytici sa domnievajú, že región má už najhoršiu etapu krízy za sebou, aj keď koniec recesie je ešte vzdialený.

Napriek stabilizácii úverových trhov a zábleskom nádeje, ktoré podľa niektorých západných ekonómov naznačujú, že východná Európa už dosiahla dno, región ešte stále trápi prudké znižovanie priemyselnej výroby. Dôvodom je prepad dopytu v eurozóne, kam smeruje väčšina exportu z východu starého kontinentu.     

Ale vďaka zlepšovaniu nálady v západnej Európe sa aj šance na zotavenie priemyselného sektora na východe zvyšujú. Očakávania rastú predovšetkým v Poľsku, kde sa export podieľa na výkone ekonomiky 45 %, na rozdiel od Česka, kde jeho podiel predstavuje 70 %.    

Poľsko odoláva lepšie

Index nákupných manažérov (purchasing managers index, PMI) agentúry Markit sa v prípade Poľska v máji vyšplhal na 42,55 bodu z aprílových 42,1 bodu. Český PMI dosiahol sedemmesačné maximum 40,5 bodu, pričom ešte v apríli mal hodnotu 38,6 bodu.     

"Tieto údaje zároveň potvrdzujú názor, že Poľsko lepšie odoláva následkom globálnej krízy ako susedná na export orientovaná ČR," konštatoval Trevor Balchin, ekonóm Markit.     

Analytici ale pripomínajú, že slabý výkon oboch ekonomík a údaje z priemyslu za minulý mesiac nedávajú nádej na rýchle zotavenie.     

Poľsko je pritom jediná z väčších európskych ekonomík, ktorých hrubý domáci produkt (HDP) stále rastie, aj keď lem mierne. V 1. štvrťroku 2009 expandoval medziročne o 0,8 %.     

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 09:09