StoryEditor

Lotyšsko sa tento rok prepadne takmer o pätinu

01.06.2009, 13:33
Autor:
TASRTASR
Lotyšská ekonomika sa v tomto roku môže prepadnúť o 18 %, čo si bude vyžadovať ďalšie rozpočtové škrty. Vyhlásil to dnes predseda lotyšskej vlády Valdis Dombrovskis.

"Najnovšie očakávame kontrakciu ekonomiky o 18 %, a nie o 12 %, takže musíme naplánovať ďalšie škrty v rozpočte, aby sme zredukovali deficit," pripustil Dombrovskis v rozhovore pre štátny rozhlas. Dodal, že o týchto škrtoch Lotyšsko stále diskutuje so svojimi veriteľmi na čele s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou (EÚ). Vláda v Rige ich totiž žiada, aby jej dovolili nezvýšiť daň z pridanej hodnoty na 24 % zo súčasných 21 %, aj keď to je jedna z podmienok na získane úveru.     

Lotyšská ekonomika sa už v 1. kvartáli 2009 podľa predbežných údajov medziročne prepadla o 18 %. Príčinou najväčšieho poklesu v rámci EÚ je zníženie priemyselnej produkcie a maloobchodných tržieb v dôsledku svetovej hospodárskej krízy.     

Táto pobaltská krajina bola pritom ešte v roku 2006 najrýchlejšie rastúcou ekonomikou v rámci EÚ. Lotyšsko však zasiahla globálna hospodárska kríza ešte viac ako susedné Estónsko a Litvu. Recesia v krajine naberá na obrátkach. Realitná bublina spľasla, domáci dopyt skolaboval a vláda začala obmedzovať výdavky a znižovať platy v štátnej správe.
     

Informovala o tom agentúra Bloomberg.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 12:46