StoryEditor

Recesia v Česku v plnej sile

15.05.2009, 13:41
Autor:
PatriaPatria
Hrubý domáci produkt sa v 1. štvrťroku medziročne znížil o 3,4 percenta, uvádza predbežný odhad ČŠÚ. V celom časovom rade začínajúcom v roku 1997 nie je hlbšieho prepadu.

K dispozícii nie je medzikvartálna zmena, dnes zverejnené dáta avšak implikujú výrazný pokles. Už v 4. štvrťroku minulého roka sa HDP medzikvartálne znížil a pre tých, ktorí lipnú na technickej definícii recesie, by mali byť dnešné dáta potvrdením, že sa česká ekonomika nachádza v recesii.

Ľudia nemíňajú, firmy musia šetriť

Aj keď nie sú známe detaily, zdá sa byť zrejmé, že primárnou príčinou recesie je pokles vývozu. Ten dosiahol v prvých troch mesiacoch takmer 20 percent v medziročnom porovnaní. Naplno sa prejavila otvorenosť českej ekonomiky. V okamihu, keď nemecká ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku prepad HDP o 6,9 percenta, je silný negatívny dopad na (nie len) českú ekonomiku zrejmý. Klesajúce tržby nútia firmy šetriť, čo sa prejavuje v investičnej aktivite. Hrubá tvorba fixného kapitálu sa zrejme tiež výrazne znížila. Dá sa očakávať, že došlo ku zvýšeniu zásob, to však nemohlo kompenzovať zníženie investícií. Spotrebiteľský dopyt pravdepodobne stagnoval obmedzený stúpajúcou nezamestnanosťou.

Ekonomike pomáha hlavne šrotovné

Českej ekonomike teraz pomáhajú prijaté hospodársko-politické opatrenia v zahraničí, hlavne šrotovné v Nemecku a ďalších krajinách. Domáca hospodárska politika zatiaľ príliš nepomohla. O fiškálnom balíčku sa hovorí od začiatku tohto roku, ale hlavná časť opatrení by mala byť schvaľovaná  až dnes. ČNB síce znížila svoje úrokové sadzby o 2,25 percentuálneho bodu, priemerná úroková sadzba sa pri firemných úveroch znížila o 1,2 percentuálneho bodu, pri hypotékach sa prakticky nezmenila a spotrebiteľské úvery sú dokonca o 0,5 percentuálneho bodu drahšie.
 
V ďalších štvrťrokoch očakávame pokračovanie negatívneho vývoja, medzikvartálne prepady by však mali byť nižšie. Avšak medziročné zmeny HDP sa budú prepadať ešte nižšie a zdolávať ďalšie negatívne rekordy. Prekvapením by nemali byť ani hodnoty v blízkosti -5 či -6 percent. Aktuálny výsledok za 1. štvrťrok posúva celoročnú prognózu HDP na -4,6 percenta.

David Marek, www.patria-online.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 05:10