StoryEditor

Nemecký minister odmieta záťažové testy v európskych bankách

05.05.2009, 18:12
Autor:
TASRTASR
Nemecký minister financií Peer Steinbrück odmietol návrh svojho fínskeho kolegu Jyrka Katainena, aby Európska únia (EÚ) uskutočnila tzv. záťažové testy svojich finančných inštitútov podľa vzoru USA.

Steinbrück argumentuje, že zlá publicita by mohla uškodiť bankám, ktoré už dosť trápi nárast počtu nesplácaných úverov.     

"Potrebujeme celoeurópsku metódu testovania bánk, predovšetkým preto, že meno choroby ekonomiky je banková kríza, a preto, že nemôžeme očakávať oživenie reálnej ekonomiky pred návratom dôvery do bankového sektora," uviedol pre Reuters Television fínsky minister financií Katainen.     

Spojené štáty by mali zverejniť výsledok záťažových testov 19 najväčších amerických bánk vo štvrtok 7. mája. Trhy s napätím očakávajú, ako dopadnú. Hrozí, že výsledky by mohli spôsobiť šok. Podľa expertov totiž môžu ukázať, že sektor potrebuje ďalší čerstvý kapitál vo výške až 150 miliárd USD (111,91 miliardy eur).     

Záťažové testy by mali objasniť skutočný rozsah americkej finančnej krízy a predovšetkým ukázať, ako sú banky pripravené na prípadné ďalšie zhoršenie situácie na finančnom trhu. Viac ako 150 špičkových ekonómov celé týždne preverovalo 19 najväčších amerických finančných ústavov a snažili sa predovšetkým zistiť, aké veľké straty dokážu jednotlivé banky zvládnuť.   

Steinbrück sa domnieva, že podobné testy v Európe by len znásobili súčasné problémy finančných ústavov, pretože vymenovanie zraniteľných bánk by ich mohlo ešte viac destabilizovať.     

Európska komisia v pondelok upozornila, že banky môže zasiahnuť špirálový rast zlých úverov, ak krehkú dôveru ešte podkopú ďalšie zlé správy. Tie by totiž mohli vyvolať vlnu bankrotov, stratu ďalších miest a v konečnom dôsledku rozšíriť rady tých, ktorí majú problémy so splácaním pôžičiek.     

Informovala o tom agentúra AP.     

(1 EUR = 1,3403 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 09:11