StoryEditor

Amerika rozohrala veľkú hru. Fed získal nebezpečné alibi

03.10.2013, 00:05
Autor:
dujduj
Ameriku opäť tlačí čas. Do 17. októbra musí navýšiť dlhový strop. Politici sa však odmietajú dohodnúť a USA sa tak vystavujú hrozbe bankrotu.

Ak americký kongresmani urýchlene nezvýšia dlhový strop, USA hrozí platobná neschopnosť. Ten je aktuálne stanovený na 16,7 bilióna USD (12,32 bilióna eur).
Vďaka opatreniam prijatím vládou peniaze stačia ešte približne na dva týždne. Do 17. októbra sa však vyčerpajú všetky možnosti. Vláda bude mať vtedy k dispozícii len 30 miliárd USD. Potom hrozí Spojeným štátom bankrot. Experti varujú, že by to malo veľké negatívne dôsledky na svetovú ekonomiku.
      
USA museli zároveň v utorok uzavrieť množstvo federálnych agentúr. Približne 800.000 štátnych zamestnancov zostalo doma na neplatenej dovolenke. Pre spor medzi demokratmi a republikánmi, ktorí sa všetkými prostriedkami snažia odsunúť implementáciu zdravotnej reformy prezidenta Baracka Obamu, nie je schválený rozpočet na fiškálny rok 2013/2014, ktorý sa začal v utorok. V súčasnosti nič nesignalizuje, že by sa obe strany mali v najbližšom čase dohodnúť.

Analytikov sme sa spýtali, aký dopad môže mať neschválenie dlhového stropu do stanoveného termínu na ekonomiku USA a finančné trhy.


Jiří Cihlář
Next Finance

 

Pokiaľ sa nebude dlho dariť nájsť zhodu o navýšení dlhového stropu, výnosy amerických štátnych dlhopisov môžu vystreliť smerom nahor. Čakáme, že následne zase rýchlo poklesnú, akonáhle sa dlhový strop navýši. S postupným rastom výnosov amerických štátnych dlhopisov napriek tomu počítame počas nasledujúcich 12 mesiacov. Bude to súvisieť s obmedzovaním programu kvantitatívneho uvoľňovania.

Z krátkodobého pohľadu by mali podobne reagovať aj akciové trhy. Ak sa nebude dariť dlho navýšiť dlhový strop, nervozita môže gradovať. Následne by ale mala rýchlo klesnúť.

Ak by vláda mala problém s vyplácaním penzií a iných dávok, môžeme očakávať aj štrajky. Tie by však prišli na rad až v prípade, že by politická neistota trvala niekoľko týždňov alebo mesiacov. My počítame s tým, že politici nájdu do 17. októbra spoločnú reč.

Nepočítame príliš ani s tým, že by malo neschválenie dlhového stropu na oživenie americkej ekonomiky. K politickej dohode v nejakej podobe dôjde. Ekonomika USA začne znovu fungovať v štandardnom režime. Vplyv na vývoj amerického HDP bude slabý.

Je však možné, že kvôli politickej neistote americkí centrálni bankári znova nenájdu odvahu k obmedzeniu programu kvantitatívneho uvoľňovania.
 
Ak by sa USA naozaj dostali do "štátneho bankrotu", určite by to spôsobilo rozsiahle turbulencie na finančných trhoch . Tie by boli sprevádzané prepadom akciových indexov a rastom ceny zlata ako bezpečného prístavu.

 

Vladimír Gešperík
Capital Markets

 

Aktuálne Republikáni a Demokrati rozohrali veľkú hru. Zatiaľ to trhy ignorujú čo znamená že to môže byt naozaj vážne v závere mesiaca.

Oba politické tábory sa však skôr či neskôr dohodnú. Ale pravé to je nebezpečné. Veľa investorov totiž ignoruje pokles, ktorý môže korelovať so situáciou a môže byt v skutočnosti spôsobený celkovou únavou.

Dlhový strop sa zvýši s určitosťou tento rok. Otázka je kedy a o koľko. Stal sa z neho nástroj politického boja. Obama si pripravuje pôdu na budúco ročné doplňovacie voľby do Kongesu, pričom problémy hádže na Republikánov.
Táto situácia v Kongrese je jedným z kľúčových faktorov prečo Fed neznížil odkup.  Ak sa amerika nedohodne dostatočne rýchlo, môže budúci rok dôjsť k poklesu  a krátkej rýchlej recesii.  Súčasný býčí trh už je za priemernou dĺžkou, aj keď valuacia a casflow firiem je zatiaľ v poriadku.

Včerajšie posilňovanie menového páru EURSUD za 1.35 smerom k 1.38 ako aj oslabovanie USDCHF pod 0.9 potvrdzuje, že v USA to vyzerá minimálne na prietrž mračien ak nie na monzún.

 

Jiří Tyleček
X-Trade Brokers

 

Amerika sa skutočne môže dostať do technického bankrotu v prípade nenavýšenia dlhového stropu. Dôsledky sú len veľmi ťažko predstaviteľné a nedá sa očakávať, že by k tomu skutočne došlo. Preskupením rozpočtových kapitol sa dá rovnako ako v roku 2011 dosiahnuť odloženie termínu o niekoľko týždňov a pravdepodobne až v tejto dobe by sme pozorovali výraznejší tlak na rast úrokov dlhopisov. Z historickej skúsenosti však už k tejto situácii došlo mnohokrát a jedná sa skôr o politické hry, než skutočný problém pre Ameriku.

Vláda môže mať problém s vyplácaním penzií a ďalších dávok. Problémy však možno očakávať iba v krajnom prípade. Nedokážem si predstaviť, že by sa politici dostali až k tomuto bodu. Spojené štáty majú peňazí aj zdrojov dosť a v tejto situácii by boli politické rokovania s týmto dôsledkom neakceptovateľné. Americkí politici si to jednoducho nedovolia.

Akákoľvek neistota má žiaľ negatívny ekonomický dopad. V extrémnom prípade by skutočne došlo k prudkému prepadu ekonomiky, nárastu nezamestnanosti a ďalším negatívnym vplyvom, ktoré by kríza priniesla. Pravdepodobnosť tohto scenára je však veľmi nízka. Skôr sa dlhový strop schváli ako vždy, aj keď možno k tomu rovnako ako v roku 2011 dôjde až po termíne.

Pravdepodobný variant je, že by táto situácia mohla ohroziť Fedom ohlasované umiernenie nalievania peňazí do ekonomiky. Fed sa môže súčasnou politickou krízou zaštítiť a použiť toto "alibi", aby udržal uvoľnenú menovú politiku dlhšie. Fed svoju uvoľnenú menovú politiku stále nezmiernil a podľa môjho názoru sa tak do konca roka nestane. Stále "tlačí" 85 miliárd dolárov mesačne - najviac v histórii.

Negatívny vplyv na možnosť štátneho bankrotu by mohol prísť primárne cez dlhopisové trhy. Bankrot by prudko zvýšil rizikovú averziu a všetky rizikovejšie aktíva vrátane napríklad dlhopisov krajín južného krídla eurozóny by mali tendenciu strácať na hodnote. Potenciál k opätovnému naštartovaniu európskej krízy by táto udalosť mala. Akcie a komodity by prešli výrazným prepadom. Jedná sa však o hypotetický scenár, ktorého pravdepodobnosť hodnotím nižšie ako 1.

 

01 - Modified: 2005-07-04 08:52:00 - Feat.: 0 - Title: Poslancov čaká hlasovanie o nedôvere premiérovi
01 - Modified: 2024-05-01 19:29:00 - Feat.: - Title: Fed sa nechystá zvýšiť úrokové sadzby, vyhlásil Powell 02 - Modified: 2024-05-01 19:05:00 - Feat.: - Title: Americký dolár pred rozhodnutím Fedu o sadzbách mierne oslabuje 03 - Modified: 2024-05-01 18:24:20 - Feat.: - Title: Fed šiestykrát po sebe nezmenil úrokové sadzby 04 - Modified: 2024-04-30 18:00:00 - Feat.: - Title: Centrálne banky majú problém, keď sa svet mení 05 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 04:39