StoryEditor

ECB sa chystá trestať banky. Tlačenie peňazí by pomohlo viac

05.06.2014, 00:00
Trhy dnes očakávajú, že ECB posunie depozitnú sadzbu do záporných čísel. Podľa analytikov by ekonomike viac pomohlo tlačenie peňazí.

Trhy, investori a banky dnes netrpezlivo očakávajú na zasadnutie Európskej centrálnej banky (ECB). Ekonómovia očakávajú a potvrdili to aj náš prieskum medzi analytikmi, že ECB uvoľní menovú politiku prostredníctvom posunutia depozitnej sadzby smerom do záporných čísiel.

ECB ku konkrétnym krokom nútia aj utorkové výsledky inflácie v eurozóne. Tá v apríli klesla na 0,5 percenta z 0,7 percenta v apríli. Draghi tak musí vymyslieť spôsobom, akým zaženie defláciu a donúti banky poskytovať viac úverov firmám, ktoré tak môžu zvýšiť spotrebu a tým aj infláciu. 

ECB očakáva, že posunutie depozitnej sadzby do záporných čísiel prinesie želané výsledky. Banky tak v reále budú za uloženie peňazí v ECB platiť. Podľa analytikov to však banky môžu vnímať ako trest. Je to pre ne jasný signál, že ich centrálna banka bude penalizovať za každé euro uloženej u nej.

Podľa nami oslovených analytikov je tento plán ECB len symbolickým krokom, ktorý má deklarovať ochotu banky uvoľniť menová politiku. Oveľa účinnejším krokom by bolo zvýšiť ponuku peňazí v ekonomike pomocou tlačenia nových peňazí.
 

Pozrite si tri scenáre, ku ktorým môže ECB pristúpiť
 

Analytikov sme sa v dnešnej téme týždňa pýtali, či dnes ECB pristúpi k zníženiu depozitnej sadzby do záporných čísel, aký dopad na trhy bude mať jej rozhodnutie, a aké kroky by ekonomike naozaj pomohli.

 


Ohlási podľa vás ECB zníženie depozitnej sadzby do záporných čísiel?


Martin Barto
Sberbank
Veľa faktorov nasvedčuje tomu, že ECB by dnes mohla pristúpiť k zníženiu svojej kľúčovej refinančnej sadzby ako aj jednodňovej sterilizačnej i refinančnej sadzby. Existuje tu ešte istý priestor na zníženie sadzieb pri refinančných operáciach. Otázkou je, či ECB pristúpi k tomu, že bude trestať banky za ukladanie prebytočnej likvidity na jej účty, aby ich tak viac motivovala k úverovaniu. Hlavným problémom, ktorý ECB rieši je zatiaľ slabá transmisia uvoľnenej menovej politiky do reálnej ekonomiky. Otázne je, či samotné znižovanie sadzieb pomôže uvoľniť zamrznuté úverovanie v eurozóne.


Peter Bukov
Capital Markets

Očakávania trhu smerujú ku zníženiu všetkých troch hlavných sadzieb od ECB a depozitná by sa mala prvý krát ocitnúť v záporných číslach, konkrétne -0.1 percenta. ECB tak pravdepodobne sadzby zníži a vypočuje želanie trhu.  Hlavná refinančná sadzba by mala klesnúť na 0.1 percenta z aktuálnych 0.25 percenta a marginálna sadzba z 0.75 percenta na 0.6 percenta.


Marek Šperlich
BBI

Podla nás by zníženie depozitnej sadzby do záporných čísiel nebolo najšťastnejšie riešenie a hlavne by nič neriešilo, preto si myslime ze k tomuto kroku ECB nepristúpi.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Tento krok je široko očakávaný a po znížení hlavnej sadzby je najpravdepodobnejšou reakciou na súčasné ekonomické podmienky.

 


Michal Valentík
Generali PPF Invest

Je ťažké predvídať, či ECB skutočne sadzbu zníži. Podľa signálov ECB sa k tomu ale schyľuje. Konsenzus analytikov je taký, že sa depozitná sadzba zníži na -0.1 percenta, k tomuto názoru sa prikláňam aj ja.
 

Stanislav Pánis
J&T Banka

Áno, tento krok je očakáva prakticky celý trh. Prieskum Reuters hovorí o konsenzne zníženia základnej (refinančnej) sadzby o 15 bázických bodov na 0,10 percenta a depozitnej sadzby z aktuálnej nulovej úrovne na – 0,10 percenta.  Ak tak vo štvrtok ECB urobí, nepôjde o žiadne prekvapenie. Práve naopak ak by k tomuto centrálna banka nepristúpila, investori by boli sklamaní, hoci ide skôr o symbolický krok, ktorý má deklarovať ochotu banky uvoľniť menové podmienky.  Je však otázne či sám osebe, dokáže viac rozprúdiť úverovanie reálnej ekonomiky bez ďalších dodatočných opatrení. Nepotvrdilo sa to totiž ani v prípade dánskeho experimentu s negatívnymi sadzbami z pred pár rokov.
 

Ak ECB posunie sadzby do záporných čísel, aký dopad to bude mať na banky, trhy a môže to zvýšiť množstvo úverov v ekonomike?


Martin Barto
Sberbank

Na povzbudenie úverovania by mohla uvažovať ECB o využití aj ďalších nástrojov ako je poskytnutie čerstvej likvidity bankám prostredníctvom odkupovania štátnych dlhopisov, alebo návrat resp. oživenie trhu pre sekuritizované úvery v eurozóne. Sekuritizácia úverov s vylepšenými pravidlami by podľa diskusného článku ECB a BoE publikovaného 30. mája, by bankám pomohla nájsť ďalšie zdroje na financovanie časti ich aktív ako aj umožňuje zdieľať riziká s nebankovými investormi, často dlhodobými. Tým sa otvára možnosť na ďalšie poskytovanie úverov. Domnievam sa však, že rýchle uvoľnenie úverového trhu v eurozóne je málo pravdepodobne, aspoň kým sa neskončí previerka stavu najväčších bánk v Európe, pretože nie je jasné, aké budú jej výsledky a ktoré banky budú musieť buď nájsť dodatočné kapitálové zdroje alebo sa zbaviť časti svojho úverového portfólia.


Peter Bukov
Capital Markets

Výrazný dopad na trh však neočakávame. Od roku 2012, keď ECB znížila depozitnú sadzbu na nulu nastal veľký odliv kapitálu z tejto facility a peniaze prúdili hlavne do štátnych dlhopisov, ktorých výnosy klesajú na rekordné minimá. Ďalší rate cut už veľa vody nenamúti, pretože táto facilita je už takmer prázdna. Čo sa týka hlavnej repo sadzby, situácia je podobná. V eurozóne je hlavný problém na strane dopytu po úveroch a úverovanie do korporátneho, resp. privátneho sektora klesá každým rokom. Zníženie sadzieb tak s najväčšou pravdepodobnosťou tento problém nevyrieši a situácia zostane presne taká, aká je.


Marek Šperlich
BBI

Pre banky to bude jasný signál, že ich centrálna banka penalizuje za každé euro uložené u nej. To by bol tlak na to, aby komerčná banka radšej vydala zlý uver do ekonomiky, namiesto toho aby tieto nevyužité peniaze držala v centrálnej banke.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Posunutie sadzby do záporu nebude mať v praxi takmer žiadny vplyv. Na depozitnom účte sú zaparkované niektoré prebytočné rezervy bánk. Už v súčasnosti však nie sú úročené a po páde sadzby do červených čísel ich banky zaparkujú inde. Úverovú aktivitu tento krok podľa môjho názoru neposilní.

Tento krok je skôr symbolom, ktorý prevracia doterajšie vnímanie úročenia peňazí a prevracia monetárnu politiku na ruby. Veriteľ by mal de facto platiť úroky dlžníkovi. Negatívna depozitná sadzba by mala vyjadriť odhodlanie bojovať s poklesom inflácie bez toho, aby to malo v praxi efekt. Vlk sa nažral a koza zostala celá.


Michal Valentík
Generali PPF Invest

Banky si nebudú ukladať kapitál v ECB, teda budú hľadať iné cesty. Toto ale nie je spôsob ako zvýšiť množstvo úverov v ekonomike. Depozitnej sadzby ECB nie sú totiž hlavným determinantom pri poskytovaní úverov zo strany komerčných bank.Výsledkom určite nebude zvýšenie úverov v ekonomike.


Stanislav Pánis
J&T Banka

Samotné zníženie sadzieb veľa vody na trhoch nenamúti. Investori očakávajú ďalšie kroky vrátane ukončenia sterilizácie nakúpených aktív v programe SMP, predĺženie termínu  „full allotmentu“, teda plného uspokojenia dopytu v rámci refinančných tendrov  a „cielené“ LTRO, teda dlhodobé refinančné tendre, ktoré by boli poskytované s podmienkami, aby boli zdroje poskytnuté ďalej do ekonomiky v podobe úverov pre malé a stredné podniky. Práve posledné spomenuté opatrenie by mohlo dosiahnuť určitú efektivitu ako viac podporiť ekonomiku, rast a tým pádom aj inflačné tlaky. Časť trhu dokonca nevylučuje ani naznačenie určitej formy kvantitatívneho uvoľňovania na jeseň. Ak ECB v skutku prekoná pomerne vysoké očakávania trhu, akciové trhy by mali rásť a euro by sa mohlo dostať pod predajný tlak, hoci časť názorov hovorí, že v rámci „hunt for yield“ u dlhopisov by si ECB mohla „streliť do kolena“ a pre stávky na ďalšiu kompresiu rizikových prirážok by mohol ďalší kapitál pritiecť do eurozóny, čo by znamenalo posilnenie sa eura. A vice versa, ak ECB sklame investorov, euro  by sa mohlo výraznejšie posilniť, ceny dlhopisov klesnúť a podobným smerom by sa mohli vydať aj akciové indexy.
 

 Ak ECB podľa vás depozitnú sadzbu nezníži, aké iné formy uvoľnenia menovej politiky použije?


Peter Bukov
Capital Markets

ECB by sa mohla uchýliť ku ďalšiemu LTRO, špekuluje sa o 7 ročných tendroch, alebo k nákupom ABS. Práve ABS sú aktuálne pod drobnohľadom ECB v jej AQR, ktorý by mal byť dokončený v auguste 2014. V každom prípade, monetárna politika začína v Európe zlyhávať. Na štvrtkovom zasadnutí uvidíme aj nové forecasty pre HICP, CPI a GDP v Eurozóne, ktoré môžu načrtnúť optimizmus/pesimizmus do ďalšieho vývoja.


Marek Šperlich
BBI

Na monetárnom uvoľňovaní sa takmer po celom svete pracuje už od krízy a je pravda, že väčšinu menovopolitických zbraní už ma ECB "vystrieľanú". Podla nášho názoru by bolo šťastnejšie keby centrálna banka zvyšovala ponuku peňazí v ekonomike pomocou dodávania likvidity na trh - ľudsky povedané "tlačením nových peňazí". Následná inflácia a rast cien by prebudili súčasnú stagnujúcu ekonomiku a ekonomické subjekty by mali zase svoju mantru za čím sa hnať a to je "rast"... "ekonomický rast". V týchto dvoch slovíčkach mate všetko: rast cien, rast miezd, rast ziskov, rast nájmov, rast výnosov z investícii, rast množstva voľných prostriedkov, rast spotreby, rast produkcie služieb a produktov.


Jiří Tyleček
X-Trade Broker

Banka môže znížiť a veľmi pravdepodobne zníži hlavnú úrokovú sadzbu. Môže tiež znížiť požiadavky na LTRO (long term refinancing operations) a nakupovať dlhy so zameraním na malé podniky na periférii eurozóny. S veľmi malou pravdepodobnosťou môže dôjsť aj na kvantitatívne uvoľňovanie v štýle Fedu. Zároveň je pravdepodobné, že sa kroky ECB nezastaví len pri použití jedného nástroja.



Michal Valentík
Generali PPF Invest

Môže vykonať ďalšie kolo dlhodobého refinancovania bánk (DRO) alebo kúpiť dlhopisy vydané európskou investičnou bankou, ktorá potom môže úverovať sektor malých a stredných podnikov (SME).


Stanislav Pánis
J&T Banka

Očakávame, že ECB sadzby zníži, a pravdepodobne pristúpi aj k ďalším opatreniam, tie som už naznačil v predchádzajúcej odpovedi.

01 - Modified: 2006-06-14 12:04:31 - Feat.: 0 - Title: EK je podľa europoslancov pasívna v otázke nútenej prostitúcie
01 - Modified: 2024-05-16 12:09:22 - Feat.: - Title: Od lámania rekordov Wall Street nemá čo zastaviť 02 - Modified: 2024-05-13 14:34:01 - Feat.: - Title: Európske banky znížili svoju expozíciu voči Rusku o polovicu, hlási ECB 03 - Modified: 2024-05-13 10:46:09 - Feat.: - Title: Poľskí podnikatelia sa v otázke prijatia eura rozchádzajú v názoroch, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-05-10 16:53:42 - Feat.: - Title: Euro v piatok oslabilo, dôvodom je posilnenie dolára 05 - Modified: 2024-05-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Štátne dlhopisy sa majú ľuďom ponúkať masovo. Šéf agentúry pre HN prezradil, o akých podmienkach sa uvažuje
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 02:31