StoryEditor

Čistá špekulácia, ktorú čaká veľká budúcnosť. Taký je Bitcoin

20.11.2013, 23:00
Budeme platiť o pár rokov bežne digitálnou menou? Názory odborníkov čítajte v Téme týždňa.

Absolútny fenomén. Aj to je jedno z označení pre najznámejšiu digitálnu menu. Bitcoin, ktorý má za sebou turbulentný týždeň plný výkyvov kurzu, si získava čoraz viac fanúšikov. Dá sa ním platiť dokonca už aj v Bratislave.

Okrem vlny nadšenia naráža bitcoin aj na tvrdú kritiku. Vyčítajú mu chýbajúcu reguláciu a slabú bezpečnosť. Je bitcoin čistá špekulácia alebo relevantná investícia? Aká je jeho budúcnosť? Nami oslovení analytici sa nezhodli. Čítajte Tému týždňa na Finwebe.


Desať vecí, ktoré by ste mali vedieť o Bitcoine


1. Je kúpa Bitcoinu špekuláciou alebo skutočnou investíciou?

2. Ako dlho prežije Bitcoin?

3. Očakávate rozšírenie tejto meny medzi bežné platby (napr. v reštauráciách)?

4. Ak by Bitcoin zanikol, existuje medzi virtuálnymi menami jeho možný nástupca?

 

Vrchol slávy ešte Bitcoin čaká

Kamil Boros, analytik X-trade Brokers

1. Pri súčasných cenách je to čistá špekulácia. Likvidita na bitcoine je oproti klasickým papierovým menám len zlomková, a tak v hodnote bitcoinu dochádza k obrovským fluktuáciám. Kupovať tak málo likvidné aktívum na taa vysokých úrovniach z môjho pohľadu nie je dobrý nápad. Pokiaľ by už niekto chcel silou mocou bitcoin kúpiť, tak by si mal z môjho pohľadu počakať na hlbšiu korekciu, ktorá je veľmi pravdepodobná.

2., 3.  Z môjho pohľadu bitcoin ešte nie je na vrchole svojej slávy. Digitálna mena, ktorej veľkou výhodou je aj jej anonymita, otvára priestor pre nové nápady a príležitosti pre biznis, ktoré môžu lákať viacerých podnikavcov. A to nielen z radov skeptikov voči papierovým menám. 
Aby sa ale bitcoin stal všeobecne rozšírenou menou, musí jeho hodnota nadobudnúť ďaleko vyššiu stabilitu, ako má v súčasnosti. Kým napríklad rozdiel minimálnej a maximálnej hodnoty eura voči doláru za posledný mesiac bol menej ako 4 percentá z maximálnej hondnoty, pri kurze bitcoiunu voči doláru to bolo takmer 80 percent. Pri takejto volatilite sa bude len úplné minimum predajcov hrnúť do rizika, držania meny, ktorá už na ďalší deň môže mať o niekoľko (desiatok) percent nižšiu hodnotu. 
V tom, či sa to bitcoinu podarí, som v dohľadnej dobe skôr skeptik. Na to by sa museli extrémne destabilizovať viaceré popredné existujúce meny, pre čo v blízkej budúcnosti príliš mnoho priestoru nevidím. Na druhej strane nám ale história hovorí, že mnohé inovatívne nápady dokázali prekvapiť a presadiť sa, takže by som aj napriek skepticizmu rozšírenie bitcoinu medzi bežné platbidlá úplne nezavrhoval.
Pokiaľ sa mu to ale nepodarí, tak začne jeho sláva postupne hasnúť a dôvodov pre jeho držanie bude ubúdať. A keďže na rozdiel od napríklad drahých kovov samotný bitcoin žiadnu vnútornú hodnotu nemá, tak by pokojne mohol aj úplne zaniknúť.

4.  Alternatívy voči bitcoiunu už existujú aj dnes (litecoin, peercoin...). Vzhľadom na jeho nečakaný úspech je to logické. Po prípadnom zániku bitcoinu by sa vzhľadom na už spomínaný úspech určite niekto snažil priestor po ňom zaplniť. Na uchytenie sa digitálnej meny v bežnom živote sú ale potrebné mimoriadne špecifické podmienky, ktoré tak skoro nastať nemusia.

Prežije vďaka špekulantom

Vladimír Gešperík, predseda predstavenstva Capital Markets
1. Špekulácia, aktuálne sa pracuje na špeciálnych procesoroch, ktoré dokážu bitcoin vyrábať veľmi efektívne. A myslím si, že niektorí špekulanti budú nemilo prekvapení. Zatiaľ to vyzerá na schému ,,pump and dump,, Je neželateľné aby mena ako botcoin existovala, je možné že sa časom aj zákaže jej používanie ako platidlo.

2. Ako dlho prežije Bitcoin? Samozrejme ako špekulácia bude žiť, kým bude záujem špekulantov.

3. Nie, skôr výnimočne, iba extrémne prípady. Ako keď ste si mohli pred rokom na letisku kúpiť gram zlata, alebo tak. Zlato je v tomto o čosi zaujímavejšie. Bitcoin dokážu oceniť najmä hackeri a underground IT komunita.

4. Keďže ho akceptuje najmä IT komunita, myslím si, že môže vydržať dlho. Ak by ho zakázali, teoreticky by mohol vzniknúť nástupca.

Platenie je lacné, Bitcoin sa rozšíri

Matúš Pošvanc, riaditeľ Nadácie F.A. Hayeka

1. Podľa môjho názoru je bitcoin (BTC) relevantnou investíciou s vyššou mierou rizika. Predurčuje ho na to viacero faktov. Po prvé, matematicky obmedzené množstvo bitcoinov – 21 miliónov. Po druhé, určitá anonymita pri realizovaní platby. BTC však nie je úplne anonymný. Po tretie sú to relatívne rýchle transakcie, oproti klasickým metódam platenia kartou, či cez banku. Po štvrté, je BTC decentralizovaný systém, bez centrálnej možnosti zásahu. Cena BTC je zároveň volatilná. Šikovný investor na volatilite zarába. Pri predstave toho, že sa BTC rozšíri globálne, na čo určite predispozície má, môže byť jeho cena, závratne vyššia, ako je dnes.

Za nevýhodou môže byť zatiaľ považovaná jeho nízka rozšírenosť. Tá sa však pomaly zvyšuje. Súvisí to aj s tým, že okolo BTC rastie celý nový priemysel. Druhou relatívnou nevýhodou je to, že Vám ho môžu ukradnúť hackeri. Avšak pri dodržaní určitých pravidiel, je toto riziko eliminovateľné. Najväčšiu prekážku zatiaľ vidím v tom, že sa jedná o virtuálnu menu. To môže byť pre staršiu generáciu problém uchopiť a následne používať. Avšak na odstránení tohto problému pracujú viacerí ľudia. BTC bude určite v blízkej budúcnosti uchopiteľný a jeho používanie jednoduché i pre širokú verejnosť.

2. BTC je decentralizovaný systém. Jedinou možnosťou, o ktorej dnes viem, ako ho regulovať, je zamerať sa na podnikateľov, ktorí ho budú ako platbu prijímať. A tým znepríjemňovať život. To je však len jedna možnosť, od ktorej závisí atraktivita BTC. Znepríjemňovanie neznamená neexistenciu. Rovnako dnes existujú nápady o zavedení vládou overovaných BTC adries, čo by znížilo anonymitu transakcií. Voči tomu však BTC komunita príde určite s protiopatrením.

3. Určite áno. Významne však až v budúcnosti. Bitcoin má výhodu oproti klasickým platobným metódam, že sa nejedná o platbu cez sprostredkovateľa – tretiu stranu. Platba sa rieši priamo medzi užívateľmi a trvá rádovo jednu hodinu. Výška poplatku je zatiaľ rovnako nižšia voči bankovému prevodu, či platbe kartou. Ide zároveň o efektívnu platbu, kedy jediný poplatok platíte za použitie siete. Dnes je na úrovni 0,0005 BTC. V budúcnosti ho bude určovať samozrejme trh. Pre mikro-transakcie sa zároveň uvažuje o využívaní alternatívnych krypto mien. Zároveň BTC komunita pracuje na rôznych technických riešeniach, ako čo najľahšie umožniť platiť BTC i pre bežného užívateľa.

Súčasnou nevýhodou pri platbe je však vysoká volatilita a zároveň rastúca cena. Ľudia sa podľa môjho názoru skôr budú zbavovať klasickej inflačnej meny, ako niečoho, čo v niektorých krátkych obdobiach zvýši cenu o 100 % a zatiaľ sa javí ako dobrá investícia.

4.  Zánik BTC je otázny a dá sa spojiť podľa mňa jedine s neexistenciou internetu a elektriny. To, či bude úspešný, ukáže samozrejme budúcnosť. Čo sa týka ostatných krypto mien, tie považujem len za jeho kópie, ktoré sa zameriavajú na odstránenie niektorých jeho nedostatkov. Iné krypto meny môžu byť využiteľné na mikrotransakcie, resp. ako určité alternatívy. Avšak originál ostane len jeden.

01 - Modified: 2005-09-21 12:45:17 - Feat.: 0 - Title: Microsoft pripravuje zmenu štruktúry koncernu
01 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/tema-tyzdna, menuAlias = tema-tyzdna, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 04:31