StoryEditor

Veritelia General Motors dlhopisy nechcú

28.05.2009, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Najväčšia americká automobilka General Motors sa zrejme nevyhne bankrotu. Jej veritelia odmietajú pristúpiť na výmenu dlhopisov za akcie a práve ich postoj je kľúčový pre ďalšiu osud firmy. Najväčšej americkej automobilke pritom už nezostáva veľa času. Do konca tohto týždňa má vláde Baracka Obamu predložiť životaschopný plán na svoju reštrukturalizáciu, alebo vyhlásiť bankrot.

Odpor veriteľov
Automobilka ponúkla svojim veriteľom, ktorí majú v rukách jej dlhopisy v hodnote približne 27 miliárd dolárov, 19,4 miliardy eur, aby pristúpili na výmenu týchto cenných papierov za desaťpercentný podiel v General Motors. Na tento návrh však nie je ochotný pristúpiť dostatočný počet veriteľov. Bankrot automobilky, ktorá je ikonou amerického priemyslu, je teda podľa tlačovej agentúry AP takmer istý. Biely dom síce oznámil, že počká do začiatku júna, keď automobilke vyprší termín a pripustil, že firme poskytne v priebehu reštrukturalizácie dostatok peňazí. Ak General Motors vyhlási bankrot, bude jeho úpadok podľa amerických zákonov súdnou ochranou pred veriteľmi. Znamená to, že firma bude fungovať naďalej, bude ju však riadiť súd alebo ním poverený správca.

Opel uteká
Dozorná rada nemeckej automobilky Opel, ktorá tiež patrí do General Motors, sa včera zišla na mimoriadnom zasadnutí, aby rozhodla o právnom odčlenení od amerického koncernu. Informovala o tom agentúra Reuters, pričom sa odvolávala na zdroj oboznámený so situáciou. Dozorná rada mala schváliť prevod európskych závodov Opla, ktoré sa nachádzajú vo Veľkej Británii, kde Opel pôsobí pod značkou Vauxhall, na spoločnosť Adam Opel GmbH, uviedol zdroj, podľa ktorého je už Opel z finančného hľadiska od americkej materskej spoločnosti oddelený. Nemecká vláda mala včera rozhodnúť aj o tom, ktorého z uchádzačov o prevzatie automobilky uprednostňuje.

Ponuky na prevzatie automobilky Opla predložili minulý týždeň taliansky výrobca automobilov Fiat, kanadsko-rakúsky výrobca automobilových súčiastok Magna a investičná skupina RHJ International so sídlom v Bruseli. O novom vlastníkovi automobilky, ktorá zamestnáva v Nemecku okolo 25-tisíc ľudí, rozhodne jej americká materská spoločnosť General Motors. V procese výberu však zohráva veľkú úlohu aj nemecká vláda, ktorá investíciu podporí miliardami eur vo forme finančných záruk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/top-1, menuAlias = top-1, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 12:58