StoryEditor

Japonsko ničí silný jen. Politici majú riešenia

16.11.2012, 10:00
VIDEO | Favorit na japonského premiéra chce bojovať so silným jenom zápornými sadzbami.

Šéf japonskej Liberálnodemokratickej strany Šinzó Abe - horúci kandidát na nového premiéra - chce, aby Bank of Japan (BOJ) zvrátila rast jenu a zvážila politiku záporných úrokových sadzieb. Abe včera povedal novinárom, že chce pracovať s BOJ na odvrátení trendu posilňovania jenu, pretože silný jen poškodzuje konkurencieschopnosť malých firiem. Japonský jen sa v dôsledku vyhlásenia šéfa hlavnej japonskej opozičnej strany k zavedeniu záporných úrokových sadzieb prepadol najnižšie od apríla, teraz sa ale stabilizuje.

Šinzó Abe


Akcie na burze v Tokiu ale nadviazali na silný štvrtkový rast a znovu prudko spevnili. Hlavný index Nikkei 225 si dnes prešiel rally a obchodný deň uzavrel o 2,2 percenta vyššie na hodnote 9024,16 bodu. To je najvýraznejší denný nárast za posledné dva mesiace, vďaka čomu sa indikátor ocitol najviac za dva týždne.



Za tento týždeň už Nikkei spevnil asi o tri percentá. Ak by Abe presadil svoj plán a centrálna banka svoju menovú politiku ešte viac uvoľnila, mohol by v poklese pokračovať japonský jen. Pomohol by tak zlepšiť vyhliadky japonských exportérov, ktorí sa kvôli vysokému kurzu jenu ťažko presadzujú na zahraničných trhoch.
 
Pravidelná mesačná správa japonskej vlády pritom dnes už štvrtý mesiac za sebou zhoršila hodnotenie domácej ekonomiky. "Japonská ekonomika v poslednej dobe vykazuje slabosť kvôli spomaleniu svetovej ekonomiky," uviedla vláda. Upozornila najmä na neistotu okolo dlhovej krízy v eurozóne a spomalenia hospodárskeho rastu v Číne. "Svetová ekonomika vysiela určité priaznivé signály, nemôžeme ale byť optimistickí," dodala.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Investuje tony nevyužitých peňazí

Wall Street prehĺbila svoje minimá

Medvede si brúsia zuby na budúci rok

K slabým ekonomickým vyhliadkam Japonska prispieva tiež tamojší politický vývoj. Japonský premiér Jošihiko Noda rozpustil dnes dolnú komoru parlamentu, čo otvorilo cestu voľbám v decembri, pri ktorých jeho Demokratická strana (DPJ) pravdepodobne po troch rokoch príde o moc.

Noda splnil prísľub vyhlásenia predčasných volieb po tom, ako opozícia v súlade s jeho podmienkou podporila v parlamente viacero kľúčových zákonov týkajúcich sa financií a reforiem volebného systému.
     
Japonský hrubý domáci produkt sa v treťom štvrťroku podľa očakávaní znížil o 0,9 percenta po náraste o 0,1 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Ak by tretia najväčšia ekonomika sveta klesla aj vo štvrtom štvrťroku, dostala by sa do recesie. Tá je zvyčajne definovaná ako minimálne dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou.

(Zdroj: ČTK, Reuters,Bloomberg)

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 15:48