StoryEditor

Reči o veľkej koalícii sú len rozprávky

21.02.2013, 23:00

Je hanba, že talianska pravica sa stavia proti imigrantom, hovorí Bersani.

Na začiatku predvolebnej kampane ste tvrdili, že vaši demokrati sú favoritom. Stále si to myslíte?
Áno, usilujeme sa o úplné víťazstvo. Ako v snemovni, tak aj v senáte. Aby sme nemuseli tvoriť žiadnu koalíciu, ale vládnuť sami.

Keby sa vám to podarilo, čo by ste spravili na prvom zasadaní vlády?
Žiadne čarodejnícke kúsky v štýle Silvia Berlusconiho. Toho sme tu už mali posledné roky dosť. Myslím si, že je potrebné zvolať spoločné stretnutie podnikateľov a odborov. Pretože hlavným problémom dneška je práca, zníženie nezamestnanosti a koniec stagnácie. A k tomu je potrebná spolupráca všetkých. Ide o konkrétne kroky, napríklad umožniť podnikom, ktoré zamestnávajú mladých ľudí na trvalú zmluvu, veľké daňové úľavy, alebo prispievať na sociálne poistenie nových zamestnancov.

Berlusconi poslal milióny listov rodinám, v ktorých im ponúka, že ak mu dajú hlasy, zariadi, aby im štát okamžite vrátil práve zaplatenú daň z nehnuteľností...
Toto je jeho typický predvolebný trik, či skôr podvod. Hlásili mi, že skupiny zle informovaných dôchodcov už išli na finančné úrady so žiadosťou o vrátenie dane. Je vidieť, že Berlusconi je v zúfalej situácii a nevie, čo si už má vymyslieť. Ale hovorme radšej o niečom serióznejšom.

Vaša strana po celý rok dosť lojálne podporovala Montiho vládu, ale teraz s premiérom prakticky každý deň polemizujete. Myslíte, že po voľbách sa s ním budete môcť dohodnúť?
Ja som Montimu poradil, aby do volieb nešiel. Viem, že pri kampani sa pozície vyostrujú a potom je niekedy ťažké dohodnúť sa. On má nepochybne zásluhu na tom, že vrátil Taliansku dôveryhodnosť vo svete a že sa mu podarilo stabilizovať financie, aj keď za cenu zvýšenia daní a teda aj prehĺbenia krízy. Ale aj tak sa urobili chyby, napríklad v reforme dôchodkov, či pracovného trhu. Monti a jeho ministri sa často pozerali na problémy zhora, zatiaľ čo ja som sa musel pozerať do očí ľuďom, ktorí prišli o prácu, alebo nevedeli ako zaplatiť účty.

Taliani sa sťažujú na zložitú sociálnu situáciu...
Tri milióny ľudí žijú v chudobe a k nim sa môže pridať ďalších osem miliónov. Proti tomu treba zmobilizovať všetky sily. Ak Monti, ktorý určite dostane menej hlasov ako ja, bude ochotný s nami spolupracovať na ďalších reformách, ja osobne nemám nič proti tomu. Ale musí byť jasné, že v tomto okamihu neexistuje žiadna dohoda ani vyjednávanie. Všetko bude závisieť od výsledku volieb.

Monti nedávno hovoril o možnosti vytvoriť "veľkú koalíciu", ako to svojho času spravili v Nemecku. Je to reálne?
To sú rozprávky. Berlusconi je populista a jeho strana nemá napríklad s nemeckými kresťanskými demokratmi nič spoločného. Výsledky jeho politiky máme pred očami. Jedine je možné dohodnúť sa v parlamente na zmene volebného zákona či na znížení počtu poslancov a senátorov. Jednoducho na veciach, ktoré potrebujú širokú zhodu všetkých. Tak, aby sa víťaz budúcich volieb nepokúsil všetko znovu preorať, ako to v Taliansku bolo posledných 18 rokov.

Popri naliehavých hospodárskych opatreniach, čo by ste ešte chceli zmeniť?
Okrem reformy justície a niektorých zákonov, ktoré si ušil Berlusconi na mieru, jedno opatrenie, o ktorom sa nehovorí, ale ja ho považujem za zásadné. Dať talianske občianstvo deťom imigrantov, ktoré sa narodili u nás, chodia do našich škôl -- sú to Taliani ako ostatní. A je hanba, že sa proti tomu naša pravica systematicky stavia a nechce pripustiť, že imigrácia je pre našu krajinu prínosom. A nakoniec, presadiť aj v Taliansku zákon o registrovanom partnerstve. Nejde len o problém homosexuálov, ale aj o státisíce ľudí, ktorí spolu žijú, majú deti a súčasný zákon im nedáva žiadnu záruku. Aj toto je horké dedičstvo berlusconizmu. Josef Kašpar, spolupracovník HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 20:44