eurozóna euro znakReuters
StoryEditor

Záchranný mechanizmus eurozóny sa bude meniť

09.10.2017, 19:27
Autor:
TASRTASR
Krajiny eurozóny sa pripravujú na hlbšiu ekonomickú integráciu.

Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, dnes v Luxemburgu diskutovali o úlohe záchranného fondu pri plánovanom prehlbovaní ekonomickej integrácie 19 krajín, ktoré zaviedli euro. A tiež o jeho úlohe v rámci bankovej únie a jednotného rezolučného fondu.

Záchranný fond eurozóny - Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM) vznikol počas dlhovej krízy ako poskytovateľov úverov "poslednej inštancie" pre vlády v eurozóne. Jeho úverová kapacita je 500 miliárd eur.

Čas myslieť na budúcnosť

"Je správny čas diskutovať o budúcej úlohe ESM, jeho účasti na riešení programov v členských štátoch, a akú úlohu bude má mať v bankovej únii," uviedol podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Jednotný rezolučný fond, alebo fond na ozdravenie bánk, je ďalším pilierom bankovej únie. Je financovaný z ročných príspevkov bánk.

ESM môže financovať iné fondy

Doteraz získal 17 miliárd eur a má dosiahnuť plnú kapacitu približne 55 miliárd eur v roku 2023. Ale, ak by ešte predtým naplnením potreboval viac peňazí, je potrebné vyriešiť, kde ich vezme. Ministri pravdepodobne schvália návrh, aby mu ich poskytol ESM.

A ESM by mohol poskytnúť podobnú finančnú podporu aj pripravovanému Európskemu systému poistenia vkladov (EDIS), ktorý bude chrániť vklady vo všetkých krajinách eurozóny až do výšky 100-tisíc eur, ak sa podarí prekonať odmietavý postoj Nemecka.

Úvahy o transformácii ESM

Ministri budú tiež diskutovať o tom, či sa zmení štatút ESM z inštitúcie, ktorú vytvorili - a teda patrí štátom eurozóny, na inštitúciu celej Európskej únie (EÚ).

Ministri sa budú zaoberať aj úvahami o zmene ESM na Európsky menový fond. Tento krok by eliminoval potrebu zapojenia Medzinárodného menového fondu alebo Európskej centrálnej banky do prípadných budúcich kríz v eurozóne.

Témou aj Británia

Rokovania v Luxemburgu sú súčasťou širšej diskusie Euroskupiny o lepšej organizácii eurozóny a jej hlbšej integrácii po odchode Británie z EÚ v marci 2019.

Okrem transformácie ESM sa uvažuje o vytvorení spoločného rozpočtu eurozóny, vymenovaní spoločného ministra financií menového bloku a vytvorení spoločnej skupiny v Európskom parlamente.

01 - Modified: 2024-05-08 17:43:13 - Feat.: - Title: Prinieslo euro Slovákom lacnejšie hypotéky? Naši najbližší susedia riešia úplne iné úroky 02 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách 03 - Modified: 2024-05-06 10:24:12 - Feat.: - Title: Európske výrobné ceny v marci klesli, najmä kvôli nižším cenám energií 04 - Modified: 2024-05-06 09:07:34 - Feat.: - Title: Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa zrýchlil, najmä v službách. Prekonal aj očakávania ekonómov 05 - Modified: 2024-04-30 10:06:17 - Feat.: - Title: Ekonomika eurozóny aj Únie vzrástla. HDP je stabilný
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 07:57