IKEATASR/AP
StoryEditor

IKEA čelí hĺbkovej kontrole daňového modelu. Podľa Únie zaplatila v Holandsku málo na daniach

18.12.2017, 14:06
Autor:
TASRTASR
Prípad súvisí so snahou EÚ zabrániť nadnárodným spoločnostiam platiť nižšie dane.

Európska únia (EÚ) začala hĺbkovú analýzu daňového modelu nábytkárskeho gigantu IKEA v Holandsku. Ide o najnovšiu snahu bloku zabrániť veľkým nadnárodným spoločnostiam uzatvárať výhodné daňové zmluvy s jednotlivými štátmi.

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že má podozrenie, že dve daňové rozhodnutia v Holandsku za ostatných desať rokov umožnili švédskemu nábytkárskemu gigantu zaplatiť menej na daniach. To by však mohlo predstavovať nespravodlivú výhodu oproti iným firmám, ktoré pôsobia v tejto krajine.

Iní doplácali

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová v pondelok povedala, že členské štáty nemôžu dovoliť vybranej skupine spoločností, aby platili menej daní ako iné. Komisia teraz "dôkladne preskúma" prípad IKEA.

V podobných prípadoch EÚ nariadila členským štátom, aby požadovali doplatok na daniach od nadnárodných koncernov, ako sú Apple, Amazon a Starbucks.

IKEA nevidí problém

IKEA na to zareagovala vyhlásením, že sa "zaviazala platiť dane v súlade so zákonmi a predpismi všade tam, kde pôsobí". V stanovisku skupiny IKEA a jej holandskej dcérskej spoločnosti sa uvádza, že "spôsob, akým bola zdaňovaná príslušnými národnými úradmi, je podľa jej názoru v súlade s pravidlami EÚ".

"Je dobré, ak vyšetrovanie prinesie jasnosť a potvrdí to," konštatuje sa vo vyhlásení.

IKEA dodala, že "vyšetrovanie štátnej pomoci je vecou medzi EK a zainteresovanými členskými štátmi." Švédska spoločnosť si najprv preštuduje rozhodnutie o začatí konania a bude samozrejme spolupracovať a reagovať na akékoľvek otázky holandských úradov a Komisie.

01 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Voláte a esemeskujete do krajín Európskej únie? Brusel schválil zastropovanie cien a chystá aj ďalšiu novinku 02 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 03 - Modified: 2024-05-07 12:22:29 - Feat.: - Title: Holandská polícia ukončila propalestínsky protest na Amsterdamskej univerzite, zadržala vyše sto ľudí 04 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 05 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 10:30