CEFCReuters
StoryEditor

Problémy čínskeho CEFC sa prehlbujú, o prácu môže prísť až 15 tisíc zamestnancov

25.04.2018, 11:58
Autor:
ČTKČTK
Čínsky konglomerát je aktívny aj v Českej republike, kde momentálne spravuje aktíva za vyše jeden a pol miliardy eur.

Zadlžený čínsky konglomerát CEFC, ktorý je aktívny aj v Českej republike, možno prepustí polovicu zo svojich 30 tisíc zamestnancov. Na energetickej konferencii v Šanghaji to dnes uviedol zástupca riaditeľa divízie CEFC pre medzinárodný výskum Čuang Ťien-čung, ktorého citovala agentúra Bloomberg. Plánovaná kúpa podielu v ruskej Rosneft je podľa jeho slov však stále uskutočniteľná.

"Snažíme sa naše podnikanie aj zamestnancov urobiť efektívnejšími a dúfame, že sa nám podarí túto ťažkú ​​dobu prekonať," uviedol Čuang Ťien-čung. Presný počet výpovedí neuviedol, povedal však, že ich bude viac ako 10 tisíc.

O problémoch CEFC sa začalo písať po tom, čo vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-Minga vyšetrujú čínske úrady pre podozrenie z ekonomickej kriminality.

Firma dlhuje takmer sedem miliárd dolárov splatných v prvej polovici tohto roka. V poslednej dobe si bola ochotná krátkodobo požičiavať peniaze za mimoriadne vysoké úroky, a to až 36 percent ročne. Niektoré aktivity CEFC sa chystá prevziať iná čínska spoločnosť CITIC Group.

Obavy vyvolala i budúcnosť transakcie, na ktorej sa CEFC už dohodla s ropnou spoločnosťou Rosnefť, vlastnenou ruským štátom. Číňania majú od Rusov odkúpiť podiel vo firme za zhruba 9,1 miliardy dolárov.

V divízii CEFC, ktorá má obchod na starosti, kúpila medzitým podiel vo výške 36,2 percenta čínskeho správcu majetku Huarong Asset Management, riadeného štátom. Podľa zdrojov agentúry Reuters CEFC prvú tranžu za podiel v Rosneft zaplatila ešte pred zatknutím svojho šéfa.

V Českej republike CEFC teraz spravuje aktíva vyše 1,5 miliardy eur. Kúpila podiely napríklad v aerolíniách Travel Service, cestovnej agentúre Invia.cz, kapitálovo vstúpila do J & T Finance Group, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik ŽĎAS Žďár nad Sázavou, je majoritným vlastníkom futbalovej Slavie aj štadióna v Edene. Jej šéfa zamestnal ako svojho poradcu český prezident Miloš Zeman.

01 - Modified: 2024-04-04 12:39:44 - Feat.: - Title: Veľké prepúšťanie. Firmy v Spojených štátoch oznámili plány na zrušenie mnohých pracovných miest 02 - Modified: 2024-03-25 13:04:02 - Feat.: - Title: Ericsson ohlásil prepúšťanie vo Švédsku. Náročné podmienky a slabší predaj, vysvetľuje výrobca 03 - Modified: 2024-01-29 09:56:22 - Feat.: - Title: Hromadné prepúšťanie v médiách vyvoláva otázky o budúcnosti žurnalistiky. Dekády fungujúce modely sa rúcajú 04 - Modified: 2023-12-05 15:22:53 - Feat.: - Title: Vláda vyčlenila pre RTVS menej. Nižší príspevok by znamenal obmedzenie výroby i prepúšťanie 05 - Modified: 2023-10-13 11:46:13 - Feat.: - Title: Nafúknutý štátny aparát: Odísť má najmenej 28-tisíc úradníkov. Nové miesto by si našli okamžite
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 13:57