Reuters
StoryEditor

Kto pokryje výpadky dodávok ropy? Ázijské krajiny hľadajú náhradných producentov za Irán

09.05.2018, 12:15
Autor:
ČTKČTK
Irán je v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tretím najväčším producentom ropy a jedným z hlavných dodávateľov suroviny do ázijských rafinérií.

Ázijské rafinérie začali hľadať nových dodávateľov ropy a pripravujú sa na situáciu, v ktorej budú platiť obnovené americké sankcie voči Iránu. Americký prezident Donald Trump totiž v utorok vypovedal účasť Spojených štátov na dohode o iránskom jadrovom programe z roku 2015 a oznámil, že Washington obnoví protiiránske sankcie.

Agentúra Reuters uviedla, že sankcie môžu postihnúť i veľkých exportérov ropy. Saudská Arábia tvrdí, že je pripravená výpadkom v dodávkach ropy zabrániť.

Tretí najväčší producent

Irán je v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tretím najväčším producentom ropy a jedným z hlavných dodávateľov suroviny do ázijských rafinérií. Iránska ekonomika je na príjmoch z predaja ropy značne závislá.

Po vypovedaní dohody dostanú americké i zahraničné firmy podľa amerického ministerstva zahraničia šesťmesačnú lehotu na ukončenie kontraktov a obchodovania a na stiahnutie peňazí.

Ehsan Khoman z finančnej skupiny Mitsubishi UFJ povedal, že Trump dal jasne najavo, že nemá veľký záujem uzavrieť s Iránom inú dohodu.

Počas sankčného režimu do roku 2015 Irán dodával na trh denne len asi milión barelov ropy, po zrušení sankcií sa jeho produkcia zvýšila a export vystúpil až na 2,5 milióna barelov denne. V tohtoročnom prvom štvrťroku Irán vyvážal viac ako dva milióny barelov ropy denne. Odborníci teraz očakávajú pokles na 300 tisíc až milión barelov podľa toho, koľko krajín záujme rovnakú pozíciu ako Washington.

Krajiny sa postavia proti sankciám 

Khoman povedal, že Rusko, Čína, Turecko a India sa pravdepodobne postavia proti sankciám a odber iránskej ropy zachovajú na súčasných úrovniach. Juhokórejské ministerstvo obchodu, priemyslu a energetiky oznámilo, že sa bude snažiť minimalizovať vplyv rozhodnutí Washingtonu na juhokórejskú spoločnosť a bude sa usilovať o výnimku z amerických sankcií na export ropy z Iránu. Khoman sa ale domnieva, že Japonsko a Južná Kórea sa podriadia, aby neprišli o vplyv USA v rokovaní so Severnou Kóreou.

Najväčším odberateľom iránskej ropy je Čína, ktorá v polovici roka 2016 nakupovala 900 tisíc barelov denne, tento rok ale odber znížila na 600 tisíc barelov. Čínsky zástupca citovaný agentúrou Reuters povedal, že sankcie čínske rafinérie poškodia, pretože povedú k rastu cien ropy.

Saudská Arábia ako najväčší exportér oznámila, že zabráni výpadkom v dodávkach. "Saudská Arábia bude spolupracovať s hlavnými producentmi ropy v rámci OPEC i mimo neho, rovnako ako s hlavnými odberateľmi, aby zamedzila výpadkom v dodávkach ropy," oznámilo dnes saudskoarabskej ministerstvo energetiky. Saudská Arábia dodáva na trh zhruba desať miliónov barelov ropy denne, pričom kapacita jej ťažby činí 12 miliónov barelov.

01 - Modified: 2023-06-30 05:45:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy vzrástli, Brent smeruje prvýkrát tento rok k rastu za celý mesiac 02 - Modified: 2023-06-23 16:22:29 - Feat.: - Title: Rope nepomohla ani prekvapujúca správa z USA, jej cena naďalej klesá 03 - Modified: 2023-06-23 06:22:45 - Feat.: - Title: Na trhu panujú obavy, ceny ropy klesli 04 - Modified: 2023-06-05 13:14:34 - Feat.: - Title: Šialenci s ropou, ktorí nám berú z peňaženiek 05 - Modified: 2023-05-14 09:53:33 - Feat.: - Title: Cena ropy padá tretí týždeň v rade. Nadol ju ťahajú ekonomické obavy v USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 06:55