mäsiarstvo, potravinyPavol Funtál
StoryEditor

Francúzski mäsiari žiadajú ochranu. Stali sa terčom útokov odporcov mäsa, píše americký denník

08.07.2018, 09:46
Autor:
ČTKČTK
V liste zaslanom francúzskemu ministerstvu vnútra mäsiari uvádzajú, že "fyzické, slovné a mravné násilia" proti nim, "nie sú ničím iným ako formou terorizmu".

Francúzski mäsiari hovoria, že už majú všetkého dosť. Nielen že musia čeliť médiám, kde sa čím ďalej tým viac pretriasa "vegánsky spôsob života", ale teraz sa stali tiež terčom priamych útokov, napísal denník The New York Times.

Po sérii malých, ale bezprecedentných incidentov, federácia mäsiarov uvádza, že jej členovia potrebujú ochranu pred militantnými odporcami mäsa, ktorí im rozbíjajú výklady, polievajú obchody falošnú krvou či píšu na ne graffiti.

V liste zaslanom francúzskemu ministerstvu vnútra mäsiari uvádzajú, že "fyzické, slovné a mravné násilia" proti nim, "nie sú ničím iným ako formou terorizmu".

Tento list môže byť trochu nadnesený - a francúzske vegánske organizácie sa rýchlo ohradili, že ich hnutie je nenásilné - ale zadrnkal na správnu strunu u mnohých Francúzov, ktorým sa nepáči, keď im niekto hovorí, čo by mali alebo nemali jesť.

Jedlo je vo Francúzsku posvätné. Táto krajina je nesmierne hrdá na svojich viac ako 300 druhov syra a na plátky hovädzieho mäsa tak vybrané, že nie je možné si ísť kúpiť steak na mäsiarsky pult, bez toho, aby zákazník dostal na výber z najmenej desiatich možností.

"Nepriatelia stravy založenej na mäse chcú ľudstvo odsúdiť k zrnu," napísal napríklad komentátor denníka Le Point. "Preč s totalitou! Nech žijú bagety."

Útoky na mäsiarov

Mäsiari v rôznych častiach krajiny sa v poslednej dobe stali terčom útokov falošnou krvou, z ktorých vinia skupiny bojujúce proti konzumácii mäsa alebo za práva zvierat. V meste Lille na severovýchode krajiny a v jeho okolí vandali rozbili výklad a nechali nápis "Stop druhovej nadradenosti" na mäsiarstve, maríne, reštaurácii a podniku špecializujúcim sa na prípravu jedál z mäsa.

"Útoky ako tento, násilné činy proti podnikom, sú vo Francúzsku novinkou," povedal Pierre Sans, veterinárny profesor a odborník na konzumovanú potravu Univerzity v Toulouse. "Boli sme ich svedkami proti bitúnkom a laboratóriám, ale proti podnikom, ktoré predávajú legálne potravinové produkty, je to dosť šokujúce."

Tieto útoky mäsiarov nielen prekvapili, ale tiež je urazili - čiastočne preto, že tradične býval dedinský mäsiar, rovnako ako pekár a predavač syrov váženým členom komunity.

Útoky však odsúdila aj Vegánska federácie. "Naša pozícia je úplne jasná: Sme absolútne proti akýmkoľvek urážkam alebo násilnému vyjadrovaniu svojho názoru," povedal šéf federácie Constantin Imbs. "Je to veľmi kontraproduktívne," dodal. "Vegánstvo sa snaží násilie zmierňovať."

Pokles konzumácie mäsa

List mäsiarov prišiel v čase, keď Francúzsko zažíva postupný pokles konzumácie mäsa. K nemu prispieva rad faktorov - obavy o zdravie, vyššie ceny aj širšie povedomie o cene mäsa pre životné prostredie.

V rokoch 2000 až 2012 priemerná spotreba mäsa vo Francúzsku klesla o viac ako desať percent a naďalej klesá, uvádza ministerstvo poľnohospodárstva. Napriek tomu nie je príliš pravdepodobné, že by krajina hromadne prepadla vegánstvu.

Francúzsko zostáva najväčším konzumentom červeného mäsa v prepočte na jedného obyvateľa v Európe a je prvé na svete, pokiaľ ide o produkciu foie gras - tučných kačacích alebo husacej pečienky, ktoré patria medzi vianočné lahôdky.

01 - Modified: 2024-05-03 12:36:02 - Feat.: - Title: Polícia vyviedla desiatky protestujúcich študentov z parížskej univerzity 02 - Modified: 2024-05-02 10:42:58 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku vznikne komisia na vyšetrenie sexuálneho násilia v kinematografii 03 - Modified: 2024-05-01 08:07:41 - Feat.: - Title: Francúzsky šéf diplomacie navštívi Káhiru, aby posilnil šance na prímerie 04 - Modified: 2024-04-30 13:11:07 - Feat.: - Title: Francúzska EDF a kórejská KHNP sa uchádzajú o jadrový tender v Česku 05 - Modified: 2024-04-29 09:21:39 - Feat.: - Title: Čínsky prezident Si Ťin-pching sa chystá navštíviť Francúzsko, Srbsko a Maďarsko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 17:30