UberReuters
StoryEditor

Do Uberu smeruje investícia pol miliardy. Má pomôcť s vývojom autonómnych vozidiel

28.08.2018, 09:51
Autor:
ČTKČTK
Uber najväčším prevádzkovateľom alternatívnej taxislužby.

Japonská automobilka Toyota Motor investuje 500 miliónov dolárov do prevádzkovateľa alternatívne taxislužby Uber Technologies.

Investícia je súčasťou plánu na spoločný vývoj samoriadiacich áut, ktorý má pomôcť obom spoločnostiam dobehnúť konkurencii na trhu s autonómnym riadením, uviedli firmy vo vyhlásení zverejnenom v noci na dnes.

Toyota je jedným z najväčších výrobcov áut na svete a Uber najväčším prevádzkovateľom alternatívnej taxislužby. Obe firmy však zaostávajú za konkurenciou v rozvoji samoriadiacich áut, napísala agentúra Reuters.

Dohoda prehĺbi súčasné vzťahy oboch firiem a vychádza zo stratégie generálneho riaditeľa Uberu Daryho Khosrowshahiho, ktorý dáva prednosť vývoju autonómnych vozidiel v rámci partnerstva.

Uber stiahol svoje robotické vozidlá z ciest

Dohoda by tiež mohla vdýchnuť nový život aktivitám Uberu v oblasti samoriadiacej technológie. Od marca, kedy samoriadiace SUV Uberu zabilo v Arizone chodcov, firma stiahla svoje robotické vozidlá z ciest, prepustila stovky testovacích vodičov a uzavrela operácie v Arizone, ktorá bola testovacím centrom jej autonómnych vozidiel.

Investície ohodnocuje Uber na 72 miliárd dolárov. To je rovnako, na koľko ohodnotila Uber tohtoročné dohoda s firmou Waymo, samoriadiacou divíziou firmy Alphabet.

Uber skombinuje svoj systém autonómneho riadenia s technológiou Guardian od Toyoty, ktorá ponúka automatické bezpečnostné prvky, ako udržanie auta v jazdnom pruhu, ale neumožňuje, aby auto išlo úplne samostatne. Kombinovaná technológia by mala byť vstavaná do minidodávok Toyota Sienna, ktoré chce Uber nasadiť do prevádzky v roku 2021.

Toyota vyjadruje obavy z technológie

Toyota je menej agresívna ako konkurenti v pohybe smerom k plne autonómnemu riadeniu. Automobilka vyjadruje obavy z technológie a zameriava sa na čiastočne autonómne systémy, ako je práve Guardian. Investovala však do vývoja a plánuje začať okolo roku 2020 testovať samoriadiace elektrická autá.

Uber a Toyota už predtým uzavreli partnerstvo v oblasti elektrickej mobility. Pred dvoma rokmi Toyota investovala bližšie nešpecifikovanú sumu do Uberu a obe firmy sa spojili v programe lízingu áut pre vodičov Uberu. Uber však už svoju lízingovú divíziu v USA uzavrel.

01 - Modified: 2023-08-29 09:16:04 - Feat.: - Title: Raj autonómnych automobilov vydržal „až“ deväť dní. Robotaxi zaparkovalo v betóne 02 - Modified: 2023-08-11 17:00:37 - Feat.: - Title: Aj v ére bezpilotných áut hrozí vyhynutie ľudstva 03 - Modified: 2023-04-21 16:15:11 - Feat.: - Title: Uber končí v Rusku, Yandex kúpil jeho podiel v spoločnom podniku 04 - Modified: 2023-03-03 23:00:00 - Feat.: - Title: Zmení križovatky štvrté svetlo na semafore? Vieme, ako má fungovať novinka budúcnosti 05 - Modified: 2022-08-02 14:34:27 - Feat.: - Title: Uber sa v 2. štvrťroku prepadol do straty, tržby sú však nadpriemerné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 16:59