TASR/AP
StoryEditor

Útočník zabíjal v hlavnom meste Vianoc, pre Štrasburčanov sú trhy lukratívnym biznisom

12.12.2018, 10:12
Vianočné trhy v historickom jadre francúzskeho mesta Štrasburg sa stali dejiskom útoku, pri ktorom zahynuli 3 ľudia a ďalší 12 sú zranení.

„Vitajte v Štrasburgu, hlavnom meste Vianoc.“ S takýmto heslom sa v týchto dňoch stretnete v alsaskej metropole na hraniciach medzi Francúzskom a Nemeckom doslova na každom kroku. Na plagátoch, špeciálnych mapách, ktoré vás budú sprevádzať po početných vianočných trhoch, ako aj vo všadeprítomných inzerátoch v miestnych novinách či televíznych staniciach.

Krajšie než vo Viedni

A nie je to len nafúknutá reklama. Práve Štrasburg, ktorý je s 270-tisíc obyvateľmi siedmym najväčším francúzskym mestom, sa totiž pravidelne umiestňuje na špici rebríčkov prestížnych magazínov či inštitúcií hodnotiacich vianočné trhy po celej Európe. Naposledy sa štrasburský Christkindelmärik, ako sa vianočný trh nazýva v miestnom alsaskom dialekte, umiestnil na čele hodnotenia bruselskej organizácie Best European Destination, ktorá sa zameriava na propagáciu kultúry a cestovného ruchu v celej Európe.

​Štrasburg s prehľadom porazil druhý nemecký Aachen i tretiu Viedeň. „Práve obdobie Vianoc pre nás predstavuje hlavnú sezónu. Do Štrasburgu zavítajú až dva milióny návštevníkov, z toho len päť percent pochádza z Alsaska,“ pripomína Annette Sébrinová, ktorá na hlavnom štrasburskom vianočnom trhu na námestí Broglie predáva tradičné alsaské pochúťky – praclíky aj alsaské medovníky so špeciálnou receptúrou.

Lukratívny biznis

Vianočné trhy pritom pre Štrasburčanov predstavujú skutočne lukratívny biznis. Len do mestskej radnice by podľa odhadov malo počas 34 dní od 28. novembra, keď trhy slávnostne otvorili, až po ich ukončenie tradične v posledný deň roka na Silvestra pritiecť 16 miliónov eur. Od poplatkov, ktoré zaplatia nájomcovia stánkov, až po miestnu daň z ubytovania.

„Počas vianočných trhov máme ešte väčší nával než v čase zasadnutia Európskeho parlamentu. Chodia k nám hostia z celého sveta, najmä však Taliani, Nemci, Švajčiari a Briti. Niektorí z nich majú svoje izby rezervované aj pol roka dopredu, aby si boli istí, že budú mať kde bývať,“ tvrdí Michaela Thrun, recepčná z Hotela du Rhin na námestí pri štrasburskej železničnej stanici. A hotely vedia túto situáciu náležite zužitkovať – ich ceny oproti normálnemu obdobiu citeľne narastú.

Návštevníci sú však väčšinou radi, ak vôbec nejaký hotel v meste zoženú. Ak s tým otáľajú na poslednú chvíľu, musia sa uspokojiť s menším hotelom v okrajovej štvrti Štrasburgu, ubytovaní na súkromí v okolitých mestečkách ako Bischwiller či Hagenau, alebo dokonca v Nemecku, ktoré je však od Štrasburgu doslova na skok – stačí prejsť po moste cez hraničnú rieku Rýn.

Ročník číslo 444

Stojí to však za to. V alsaskej metropole skrátka vedia, ako pripraviť dokonalé vianočné trhy. Tie pritom nie sú hocijaké – prvé sa v okolí slávnej štrasburskej katedrály, ktorá budúci rok oslávi presne tisícročnicu od začiatku svojej výstavby, konali už v roku 1570. Tento ročník je teda presne 444. „Vianočné trhy majú u nás naozaj dlhodobú tradíciu. Napríklad ja som už z piatej generácie našej rodiny, ktorá tu na Christkindelmärik predáva. Tohto roku máme celkovo osem stánkov v dĺžke 36 metrov,“ hovorí Vincent Durnier, pokračovateľ slávnej rodinnej tradície.

Koľko ho stojí prenájom a koľko na tom zarobí, prezradiť nechce. „Vlastne sa to teraz ani nedá presne povedať. S radnicou máme uzatvorenú zmluvu tak ako každý rok. Stará sa nám o reklamu, veľa bude závisieť aj od spotreby elektriny a ďalších faktorov. Konečný účet nám vystavia až po skončení trhov. Tento ročník sa však ukazuje ako veľmi vydarený, určite budeme mať slušný zisk,“ pripomína Vincent. Ten nakoniec naznačí, že kto chce pomýšľať na prenájom stánku na niektorom z vianočných trhov v Štrasburgu, mal by počítať s minimálnymi nákladmi sto eur na deň. Ak sa mu vôbec nejaké miesto podarí zohnať – trhy na najlukratívnejších miestach, ako je námestie Broglie či priestor pred katedrálou, majú už dlhé desaťročia obsadené pôvodní trhovci.

Varené víno aj medovníky

A na čo by ste pri návšteve vianočných trhov v Štrasburgu rozhodne nemali zabudnúť. „U nás je to červené varené víno, dve deci za dve eurá, a niečo na zahryznutie. Napríklad čerstvý praclík za euro, zapekanú bagetu za štyri eurá, bielu klobásku za 4,50 eura alebo alsaský medovník od šiestich eur,“ pripomína Caroline Némoinsová, ktorá láka uzimených hostí na zahriatie pri poháriku na námestí pri modernej železničnej stanici v centre Štrasburgu. A dodáva, že tohto roku zaznamenali veľký nárast najmä rusky hovoriacich hostí, ale aj turistov z Kanady, zo Spojených štátov alebo z Japonska.

Vianočné trhy v Štrasburgu v číslach

  • celkovo sa len v centre mesta koná v dňoch 28. novembra až 31. decembra 2014 desať trhov
  • ide už o 444. ročník, prvý vianočný trh sa pri štrasburskej katedrále uskutočnil v roku 1570
  • radnica mesta tohto roku počíta so ziskom 16 miliónov eur
  • dve deci červeného vína kúpite od dvoch eur vyššie, praclík za jedno euro, zapekanú bagetu od štyroch eur, klobásu od 4,50 či medovník od šiestich eur

01 - Modified: 2024-04-28 08:30:00 - Feat.: - Title: Väzeň sa pomocou lyžice prekopal cez stenu. Dieru však spravil do vedľajšej cely, napadol odsúdeného vraha 02 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 03 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 04 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 05 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:29