Viedeň je vraj najkrajšia od polovice novembra do vianoc. Práve v týchto dňoch ožívajú námestia vianočnými trhmi. Vonia punč aj varené víno. Najväčšie trhy sú pred radnicou. Pripravené sú rôzne podujatia, vystúpenia a mesto je vysvietené tými najkrajšími ozdobami.Flickr.com
StoryEditor

Jubileum pre Viedeň. Rakúska metropola je už dekádu najlepším mestom na život

13.03.2019, 16:04
Autor:
ČTKČTK
Bratislava si v rebríčku udržala 80. priečku.

Mestom s najvyššou kvalitou života je už desiaty rok za sebou Viedeň. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka konzultačnej spoločnosti Mercer, ktorý zahŕňa 231 miest. Bratislava si v rebríčku udržala 80. priečku. Najlepšie umiestnenie zo sledovaných miest vyšehradskej štvorky dosiahla Praha.

Druhé miesto v rebríčku obsadil švajčiarsky Zürich, zatiaľ čo tretiu priečku si delia novozélandský Auckland, nemecký Mníchov a kanadský Vancouver.

Na poslednom mieste v rebríčku opäť skončila iracká metropola Bagdad, a to napriek zlepšeniu podmienok v oblasti bezpečnosti a zdravotných služieb.

Na obrázku nižšie sú znázornené najlepšie a najhoršie mestá pre život

Mercer

​Mercer pri zostavovaní rebríčka vychádza z niekoľkých kritérií - hodnotí napríklad politickú stabilitu, mieru osobnej slobody, úroveň zdravotnej starostlivosti, kriminalitu, možnosti rekreácie alebo kvalitu dopravy v danej lokalite.

Na obrázku nižšie sú znázornené top mestá jednotlivých regiónov

Mercer

​Spoločnosť vo svojej správe upozornila, že mnoho miest v strednej a východnej Európe, vrátane Prahy zažíva v poslednom desaťročí zlepšovania situácie v oblasti osobnej bezpečnosti.

V niektorých západoeurópskych mestách, napríklad v Paríži, Madride či Aténach, sa naopak osobná bezpečnosť zhoršila v dôsledku teroristických útokov alebo vnútornej nestability, prípadne kombinácia oboch týchto faktorov.

Najbezpečnejším mestom sveta je podľa firmy Luxemburg, za nám nasledujú Helsinki, Bazilej, Bern a Zurich. Najmenej bezpečným mestom sveta je naopak sýrsky Damask.

01 - Modified: 2024-05-03 10:43:18 - Feat.: - Title: Tip na nenáročnú turistiku: Len na skok od Bratislavy ťa čaká jeden z najkrajších výhľadov na západe Slovenska 02 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 03 - Modified: 2024-05-03 08:40:41 - Feat.: - Title: Na viac než 26 školách v Bratislave má byť výbušnina, dostali výhražný e-mail. Polícia oznámenia preveruje 04 - Modified: 2024-05-01 18:49:00 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o desaťtisíce eur 05 - Modified: 2024-04-30 13:44:10 - Feat.: - Title: Bratislava predstavila finálne riešenie zmien na Mudroňovej a Vazovovej, zmeny sú plánované na leto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 22:49