Cukrárenské a pekárenské výrobky patria medzi produkty so zvýšeným obsahom transmastných kyselín.Dreamstime
StoryEditor

Brusel dá stop zlým tukom, firmy zmenia receptúry

27.06.2019, 00:00
Európska komisia chce od 2. apríla 2021 obmedziť množstvo transmastných tukov v potravinách.

Stužené tuky a maslá, polotovary na prípravu koláčov, fast foody, pekárenské a cukrárenské výrobky, čipsy a mnoho ďalších potravín. Či už ide o slanú, alebo sladkú potravinu, jedno majú spoločné – obsahujú takzvané transmastné kyseliny. A tie odborníci považujú za zdraviu škodlivé.


Z tohto dôvodu sa rozhodla Európska komisia v apríli prijať nariadenie, ktorého cieľom je chrániť zdravie spotrebiteľov a poskytnúť Európanom zdravšie možnosti stravovania. Maximálny limit, ktorý budú môcť po novom obsahovať potraviny, „zodpovedá dvom gramom priemyselne vyrábaných transmastných kyselín na 100 gramov tuku v potravinách určených pre konečného spotrebiteľa a v potravinách určených na maloobchodný preda...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-06 13:35:10 - Feat.: - Title: Európska komisia schválila predaj U.S. Steel japonskej firme Nippon Steel 02 - Modified: 2024-05-06 10:53:45 - Feat.: - Title: Právny štát v Poľsku už nie je ohrozený, uvádza eurokomisia. Chce uzavrieť konanie voči Varšave 03 - Modified: 2024-05-03 10:31:25 - Feat.: - Title: Eurokomisia predĺžila dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v poľnohospodárstve 04 - Modified: 2024-05-05 20:55:07 - Feat.: - Title: Revízie rastu 05 - Modified: 2024-05-01 14:09:00 - Feat.: - Title: Priemerná mesačná mzda v potravinárstve vzrástla. Vlani stúpla na 1 372 eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 05:59