TASR/Richard Drew
StoryEditor

Banka rázne zakročila. Zamestnanec dostal padáka za krádež v kantíne

06.02.2020, 10:55
Autor:
dvojdvoj
Finančné spoločnosti v poslednej dobe k zlyhaniam jednotlivcov pristupujú s neobyčajnou tvrdosťou.

Americká investičná skupina Citigroup rozviazala pracovný pomer s jedným zo svojich najskúsenejších obchodníkov s dlhopismi. Vyšlo totiž najavo, že vo firemnej kantíne kradol jedlo.

Incident sa mal stať v európskom ústredí firmy v londýnskom Canary Wharf. Ani zamestnanec, ani spoločnosť sa k nemu zatiaľ nevyjadrili. Informáciu o jeho prepustení priniesol denník Financial Times.

31-ročný obchodník Paras Shah k poslednému decembru skončil na svojej pozícii, kde mal pod kontrolou transakcie s dlhopismi v Európe, Blízkom východe a Afrike.

Jeden z najlepších 

Podľa zamestnancov banky patril k najlepším vo firme a ročne na odmenách dostal okolo milióna eur. Do firmy prišiel v roku 2017 z konkurenčnej HSBC, jeho pracovnou náplňou bolo hľadať predajcov a záujemcov o nákup rizikových dlhopisov.

Podľa jeho spolupracovníkov bol vo firme obľúbený. Podľa stránok sociálnych médií mal rád exotické dovolenky, navštívil napríklad jordánsku Petru aj Macchu Picchu, tiež bol fanúšikom stolného tenisu.

Incident, ktorý viedol k jeho prepusteniu, spolupracovníkov udivil. "Verte mi, že v tej kantíne naozaj nestojí nič za krádež," povedal jeden z jeho kolegov.

Nie je to prvý prípad

K prepusteniu bankára došlo len pár dní predtým, než firma preplácala zamestnancom ročné bonusy. Jeho prípad je dôkazom trendu posledných rokov, kedy veľké finančné spoločnosti k podobným zlyhaniam jednotlivcov pristupujú s neobyčajnou tvrdosťou, hoci ide o nízke škody.

V roku 2016 japonská banka Mizuho Bank prepustila svojho bankára potom, čo z bicykla svojho kolegu ukradol svietidlo.

V roku 2014 zasa londýnska firma Financial Conduct Authority suspendovala jedného zo svojich najlepších bankárov Jonathana Burrowsa, keď bol niekoľkokrát pristihnutý, že ide v prímestskom londýnskom vlaku načierno. Bankár musel nakoniec zaplatiť 43 000 libier, aby jeho prípad neskončil na súde.

Spoločnosť Citigroup má svoju základňu v New Yorku, patrí medzi najväčšie banky sveta. Svoje pobočky má v 98 krajinách sveta, zaoberá sa prevažne investičným bankovníctvom. Londýnske Canary Wharf, kde malo ku krádeži dôjsť, je jej európske investičné centrum.

Za rok 2019 vykázala Citigroup zisk vo výške 74 miliárd dolárov, najviac z jej príjmov vygenerovali pôžičky jednotlivcov a obchody s dlhopismi počas posledných troch mesiacov fiškálneho roka.

01 - Modified: 2024-05-02 08:36:34 - Feat.: - Title: V Anglicku a Walese sa začali komunálne voľby, v Londýne sa volí aj starosta 02 - Modified: 2024-04-30 14:14:06 - Feat.: - Title: Na ulici v Londýne útočil muž samurajským mečom, zahynul trinásťročný chlapec 03 - Modified: 2024-04-30 13:14:44 - Feat.: - Title: V Londýne útočil muž s mečom. Zabil trinásťročného chlapca, napadol aj policajtov 04 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 05 - Modified: 2024-04-24 08:00:00 - Feat.: - Title: Skladba z nového albumu Taylor Swift spôsobila ošiaľ. Objavil sa v nej názov londýnskeho baru, teraz praská vo švíkoch
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 14:29