TASR/Sophia Sandurskaya
StoryEditor

Eurozóna sa dohodla na masívnej pomoci cez euroval. Slovensko by mohlo čerpať do dvoch miliárd eur

08.05.2020, 19:20
Autor:
redredČTKČTK
Celkovo bude v balíku určenom predovšetkým na výdavky v súvislosti so zdravotnou starostlivosťou k dispozícii 240 miliárd eur.

Krajiny platiace eurom budú môcť od júna dostať výhodné úvery zo záchranného fondu ESM, známy aj ako trvalý euroval.

Zhodli sa na tom ministri financií eurozóny na dnešnej videokonferencii. Podľa ich spoločného vyhlásenia môže každá z 19 krajín používajúcich spoločnú menu vrátane Slovenska dostať z fondu pôžičky až do výšky dvoch percent svojho hrubého domáceho produktu. Ak by Slovensko využilo ponuku naplno, mohlo by získať do dvoch miliárd eur, keďže náš HDP vlani dosiahol približne 94 miliárd eur.

Celkovo bude v balíku určenom predovšetkým na výdavky v súvislosti so zdravotnou starostlivosťou k dispozícii 240 miliárd eur.

Ministri sa dnes zhodli na podrobnostiach záchranného plánu, ktorého obrysy prerokovali už pred mesiacom. Okrem úverov z ESM majú byť jeho súčasťou záruky pre firmy od Európskej investičnej banky za 200 miliárd eur a stomiliardová podpora krátkodobého zamestnania v rámci programu Európskej komisie SURE.

"S ohľadom na výnimočný charakter krízy sme sa dohodli na výhodných a zodpovedajúcich finančných parametroch," vyhlásil po rokovaní šéf euroskupiny Mário Centeno.

Taliani ESM odmietali

Podarilo sa im nájsť kompromis medzi protichodnými postojmi reprezentovanými predovšetkým Talianskom a Holandskom.

Rím pôvodne odmietal využitie pôžičiek z ESM, ku ktorým sa dlhodobo stavia skepticky. Taliansko sa ako jedna z krajín najviac zasiahnutých pandémiou usilovala skôr o čo najväčšiu podporu formou priamych grantov, o ktorej bude EÚ rokovať až v najbližších mesiacoch v rámci nového sedemročného rozpočtu.

Holandsko naproti tomu trvalo na tom, aby z ESM nebolo možné čerpať bez dodatočných podmienok a aby sa akútna pomoc sústredila iba na zdravotnú starostlivosť.

​Ministri sa nakoniec zhodli na formulácii, že pôžičky bude možné využiť na "financovanie priamej a nepriamej zdravotnej starostlivosti a nákladov na liečbu a prevenciu vyvolaných koronavírusovou krízou". Peniaze by mali byť k dispozícii od júna do konca roka 2022.

Desaťročná splatnosť

Úvery budú mať desaťročnú splatnosť a výhodné úroky. Podľa Centena by ich vedenie ESM malo schváliť v najbližších dňoch, aby o ne štáty mohli začať žiadať od júna.

"Makroekonomická prognóza komisie, o ktorej sme dnes tiež diskutovali, nám pripomenula časovú tieseň, v ktorej sme sa ocitli, a naliehavosť rýchlo uviesť do praxe tieto opatrenia," pripomenul Centeno. Narážal pritom na stredajšiu predpoveď EK, podľa ktorej sa tento rok kvôli koronavírusovému výpadku ekonomika eurozóny prepadne o rekordných 7,7 percenta.

Koronavírus a COVID - 19

01 - Modified: 2020-03-26 15:33:43 - Feat.: 0 - Title: V boji s koronavírusom môže pomôcť euroval. Slovensko by získalo dve miliardy 02 - Modified: 2020-04-13 16:21:39 - Feat.: 0 - Title: Dobrá správa pre Slovensko. Z eurovalu môžeme získať dve miliardy eur
01 - Modified: 2024-04-28 10:25:56 - Feat.: - Title: Čína vyzýva Európsku úniu, aby zastavila "diskriminačné" obchodné politiky. Tá chce znížiť závislosť 02 - Modified: 2024-04-28 06:32:59 - Feat.: - Title: Pre malé krajiny sú blokovacie práva v Únii dôležité, inak do procesu nezasiahnu, tvrdí bývalý europoslanec 03 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 04 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 05 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:01