Reuters
StoryEditor

Zomrel nenávidený Bernie Madoff. Vymyslel najväčší finančný podvod v histórii USA

14.04.2021, 16:49
Autor:
ČTKČTK
Madoff bol pred prevalením podvodu jedným z najrešpektovanejších finančníkov a najbohatších ľudí na Wall Street.

V americkej federálnej väznici zomrel v 82 rokoch finančník Bernie Madoff, autor najväčšieho finančného podvodu v histórii Spojených štátov. Informujú o tom dnes zahraničné médiá. Madoff zomrel prirodzenou smrťou, uviedla agentúra AP.

Madoff bol po desaťročia jedným z najrešpektovanejších finančníkov a najbohatších ľudí na Wall Street. Pôsobil aj ako predseda správnej rady spoločnosti Nasdaq Stock Market, jedného z hlavných trhov cenných papierov v USA.

V roku 2008 však vyšlo najavo, že jeho investičná firma Bernard L. Madoff Investment Securities, ktorej služby využívali celebrity, charity, nadácie aj veľké banky, fungovala na základe takzvanej Ponziho schémy.

Na rovnakom princípe sú založené aj pyramídové hry, známe niekedy aj ako lietadlo. Investori takto zverujú fondu peniaze pod prísľubom vysokého zhodnotenia. Prevádzkovateľ fondu však peniaze ďalej neinvestuje a prvým klientom vypláca výnosy z prostriedkov tých, ktorí do systému vstúpili až neskôr.

Klienti, ktorí z "rozbehnutého vlaku" nestačili vystúpiť včas, prišli podľa súdu až o 65 miliárd dolárov. Zoznam poškodených klientov bol dlhý a pestrý. Ťažko zasiahnuté boli napríklad židovské nadácie, ktoré Madoffovi verili, pretože finančník pochádzal z prostredia prominentnej židovskej komunity v USA.

Madoff sa stal natoľko nenávidenou osobu, že do súdnej siene musel chodiť s nepriestrelnou vestou. Viacero ľudí po odhalení podvodu spáchalo samovraždu, medzi nimi aj jeden z Madoffových synov, ktorí na otcove podvodné obchody upozornili.

Súd finančníka odsúdil 29. júna 2009 za spreneveru na 150 rokov väzenia. Madoff následne vyhlásil, že svoje činy hlboko ľutuje a hanbí sa za ne.

Finančníkovi právnici vlani žiadali súd, aby Madoffa pustil z väzenia vzhľadom k pandémii, ktorá niektoré zariadenia silno zasiahla a úrady z toho dôvodu prepúšťali časť väzňov do domáceho väzenia. Právnici uviedli, že Madoff trpí ochorením obličiek a ďalšími chronickými ťažkosťami. Ich žiadosť však vtedy sudca zamietol.

Bernard Lawrence "Bernie" Madoff sa narodil 29. apríla 1938 v New Yorku. V roku 1960 vyštudoval politické vedy na Hofstrovej univerzite a potom začal podnikať s kapitálom iba päťtisíc dolárov. Po smrti sú už obaja Madoffovi synovia. Mark si vzal život dobrovoľne, Andrew zomrel na rakovinu. Finančníkova žena Ruth je stále nažive.

01 - Modified: 2023-07-03 12:19:03 - Feat.: - Title: Dávno skončil, napriek tomu dostáva milión dolárov ročne. Až do 72 rokov 02 - Modified: 2023-06-13 11:22:03 - Feat.: - Title: Sľuboval úrok až 300 percent. Košický podnikateľ mal cez Ponziho schému obrať ľudí o milióny, čelí bankrotu​ 03 - Modified: 2022-09-02 21:56:05 - Feat.: - Title: Ponziho schéma aj v segmente s obuvou: Odhalili 70-miliónový podvod s teniskami 04 - Modified: 2022-07-04 06:20:57 - Feat.: - Title: „Ponziho“ podvod pripravil Američanov o štyri miliardy. Výnos sľubovala aj žena s prezývkou Matka Tereza 05 - Modified: 2022-02-18 14:35:18 - Feat.: - Title: Ponziho schému použili Tinder Swindler aj BMG Invest. Ako funguje najväčší podvod všetkých čias?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 17:04