StoryEditor

Zlúčením pôžičiek môžete ušetriť

28.04.2011, 00:00
Pri spojení úverov si treba všetko pozorne prepočítať. Náklady môžu vzniknúť pri rušení starých dlhov.

Pôžička na bývanie. Auto na lízing. Dlh na kreditnej karte a spotrebný úver na minuloročnú dovolenku. Štyri rozdielne splátky, poplatky za vedenie viacerých úverových účtov, rôzne úroky a tiež iná dĺžka splácania.

Ak to aj vo vašej domácnosti vyzerá podobne a máte chuť urobiť si poriadok v peniazoch a tiež niečo ušetriť, banky vám ponúkajú možnosť spojiť si všetky úvery do jedného.



Spojenie a sporenie
Základnou výhodou tzv. konsolidácie je to, že klient má po novom už len jednu splátku. „Vďaka spojeniu viacerých úverov do jedného, výhodnejšieho, si klienti nielen sprehľadnia splácanie úverov, ale môžu si vďaka tomu znížiť výšku mesačnej splátky či predĺžiť splatnosť úveru a aj ušetriť,“ priblížila dôvody spájania úverov hovorkyňa Poštovej banky Eva Sagálová. Klient môže v takomto prípade podľa nej ušetriť najmä na poplatkoch za vedenie viacerých úverových účtov či na poistnom.

Do jedného sa dajú spojiť úvery z banky, ale aj z nebankového subjektu. „Tiež úvery z kreditných kariet, debety na osobnom účte a úvery pochádzajúce zo splátkového predaja,“ vymenúva Sagálová. Peniaze potrebné na predčasné vyplatenie starých úverov posiela priamo banka, v ktorej si klient vzal nový úver. 


Aj desať úverov
Podľa hovorkyne ČSOB Zuzany Francúzovej nie je počet úverov, ktoré možno spojiť, obmedzený. V Slovenskej sporiteľni sa podľa hovorcu Štefana Frimmera vyskytli aj prípady, keď si klienti spojili desať rôznych splátok. „Závisí to od schopnosti klienta splácať jeden nový úver,“ vysvetlil. Banka môže podľa neho poskytnúť aj peniaze navyše, ktoré môže žiadateľ o pôžičku použiť na čokoľvek iné. Rovnakú možnosť ponúka aj Poštová banka.

Pozor na náklady
Odborníci tvrdia, že spojenie úverov je vhodné pre tých, ktorí chcú úver preplatiť čo najmenej, a tiež pre tých, ktorí chcú mesačne platiť menej. „Pozor si však treba dať na to, že pri konsolidácii môžu byť aj dodatočné náklady,“ hovorí Maroš Ovčarik z portálu Finančná hitparáda. Za vybavenie úveru, za ktorý sa ručí nehnuteľnosťou, môže byť poplatok 0,7 percenta jeho výšky. Ak sa nehnuteľnosťou klient nezaručí, môžu to byť aj dve percentá. „Ak plánujeme ručiť nehnuteľnosťou, musíme počítať s nákladmi na zriadenie nového záložného práva, na nový znalecký posudok a kolky na katastri,“ vymenúva Ovčarik.

Za predčasné splatenie úveru si tiež niektoré banky účtujú percentá. Podľa Francúzovej sa však dá takýto poplatok zahrnúť do úverového limitu, čiže klient ho nemusí zaplatiť jednorazovo.

Hoci samotné spojenie úverov je jednoduché, odborníci upozorňujú, že pred každou konsolidáciou treba zvážiť výhody aj nevýhody a všetko si prerátať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 17:51