Nemecký minister financií Christian Lindner. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prudký rast vývozu Nemecka do štátov okolo Ruska vyvoláva obavy z reexportu

20.05.2023, 14:20
Autor:
TASRTASR

Obchádzanie sankcií voči Rusku je neprijateľné, povedal nemecký minister financií Christian Lindner tento týždeň v Bruseli, kde sa rokovalo o 11. balíku sankcií voči Moskve.

Export z Nemecka do krajín susediacich s Ruskom zaznamenal v prvom štvrťroku výrazný rast, čo vyvolalo obavy z reexportu nemeckých produktov do Ruskej federácie a obchádzania tak sankcií uvalených na Moskvu za vojnu na Ukrajine.

Hodnota nemeckého exportu do samotného Ruska klesla v januári až marci medziročne o vyše 47 percent. Avšak vývoz Nemecka do bývalej sovietskej republiky Kirgizsko vyskočil za rovnaké obdobie o 949 percent na 170 miliónov eur, uviedla agentúra Reuters, ktorá analyzovala údaje nemeckého štatistického úradu.

Výrazný nárast

Výrazne vzrástol aj export do ďalších štátov, ktoré priamo susedia s Ruskom, alebo boli v minulosti súčasťou Sovietskeho zväzu, aj keď hodnota vývozu bola relatívne nízka. Export do Gruzínska sa v prvom kvartáli zvýšil medziročne o 92 percent, do Kazachstanu o 136 percent, Arménska o 172 percent a do Tadžikistanu o 154 percent.

Prudký rast obchodu s týmito krajinami, ktorý výrazne vzrástol aj za celý minulý rok, na začiatku ktorého Rusko napadlo Ukrajinu, vyvoláva obavy, že mnohé sankcionované tovary stále končia na ruskom trhu. "Ako inak sa dá taký vysoký rast exportu vysvetliť," zapochyboval prezident Rakúskeho inštitútu pre hospodársky výskum Gabriel Felbermayr.

image

Ukrajinské firmy sa snažia podnikať v zahraničí, keďže v ich krajine zúri vojna. Využívajú milióny utečencov

"Obchádzanie sankcií voči Rusku je neprijateľné," povedal nemecký minister financií Christian Lindner tento týždeň v Bruseli, kde sa rokovalo o 11. balíku sankcií voči Moskve. Ten sa týka práve osôb a krajín obchádzajúcich protiruské sankcie. Zastavenie reexportu je však komplikované pre prekrývanie sa colných a obchodných dohôd medzi krajinami, z ktorých nie všetky súhlasili so západnými sankciami.        

"Arménsko, Bielorusko, Kazachstan a Kirgizsko sú s Ruskom v colnej únii," povedal Felbermayr. "To znamená, že voči tretím krajinám uplatňujú spoločný colný režim a to, čo ide z Európskej únie do Kirgizska, sa môže následne predať do Ruska bez ďalších kontrol a colných poplatkov," dodal.

Autá a komponenty

V prípade exportu Nemecka do Kirgizska sa v 1. kvartáli zvýšil prudko najmä vývoz áut a komponentov, a to o vyše 4000 percent na zhruba 84 miliónov eur. O viac než 1000 percent vzrástol aj nemecký vývoz chemických produktov, kovových výrobkov a oblečenia do tejto krajiny. Za minulý rok vzrástol export z Nemecka do Kirgizska zhruba šesťnásobne a vývoz produktov s označením "Made in Germany" sa výrazne zvýšil aj do ďalších krajín v blízkosti Ruska.

Prudko vzrástol export z Nemecka aj do Turecka, ktoré sa považovalo za ďalšiu trasu na dodávky západných výrobkov do Ruska. Vývoz sa v 1. kvartáli zvýšil o takmer 37 percent na zhruba osem miliárd eur, zatiaľ čo celkový export Nemecka za dané obdobie vzrástol iba o 7,4 percenta.

image

G7 chce stabilné vzťahy s Čínou, ale varovala ju pred "militarizáciou"

Turecko je v colnej únii s Európskou úniou a podľa Felbermayra sa tak priemyselný tovar môže dostávať na jeho územie bez cla. "Keďže však Turecko neparticipuje na sankciách Európskej únie, tovar z týchto štátov sa z jeho územia môže exportovať ďalej do Ruska. To isté platí aj pre dovoz štátov Únie z Turecka.

Dovážané výrobky môžu obsahovať veľké množstvo ruských komponentov bez toho, aby s tým Európska únia mohla niečo urobiť," dodal šéf WIFO. Pod tlakom skupiny G7 Turecko nakoniec v marci súhlasilo so zastavením tranzitu západných tovarov spadajúcich pod sankcie cez svoje územie do Ruska, čo sa podľa USA ukáže na najnovších dátach v oblasti zahraničného obchodu.

Lídri krajín G7 sa medzitým v piatok na samite v japonskej Hirošime dohodli na nových sankciách voči Rusku. Tie podľa nich "vyhladujú" ruskú vojnovú mašinériu, ktorá nebude mať prístup k technológiám, službám a priemyselným produktom z krajín G7. Nové sankcie budú zahrnovať obmedzenia na vývoz položiek, ktoré sú pre Rusko kľúčové na bojisku.

01 - Modified: 2023-05-20 11:54:09 - Feat.: 1 - Title: V druhom kole prezidentských volieb už hlasujú Turci žijúci v zahraničí, Erdogan súperí s lídrom opozície 02 - Modified: 2023-05-20 11:23:42 - Feat.: 1 - Title: Nemecko vyšetruje podozrivý podpaľačský útok na tureckú cestovnú kanceláriu 03 - Modified: 2023-05-20 10:28:20 - Feat.: 1 - Title: Lídri G7 odsúdili "brutálnu" vojnu Ruska proti Ukrajine, žiadajú trvalý mier
01 - Modified: 2024-04-27 16:31:27 - Feat.: - Title: Súd v Moskve vzal do väzby ďalšieho podozrivého v kauze útoku na Crocus City 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 05 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:54