Budovy švajčiarskych bánk UBS a Credit Suisse na námestí Paradeplatz vo švajčiarskom Zürichu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Švajčiarska banka UBS dokončila prevzatie konkurenčnej Credit Suisse, zavedie prísne obmedzenia pre bankárov

12.06.2023, 15:05
Autor:
ČTKČTK

UBS uvalila na bankárov Credit Suisse prísne obmedzenia, vrátane zákazu prijímať nových klientov z vysoko rizikových krajín a zákazu komplexných finančných produktov.

Najväčšia švajčiarska banka UBS dokončila prevzatie konkurenčnej Credit Suisse (CS). Oznámenie dnes dala zverejniť v otvorenom liste vo viacerých miestnych novinách a následne to uviedla na svojom webe. Podľa zdrojov denníka Financial Times (FT) zároveň UBS uvalila na bankárov Credit Suisse prísne obmedzenia, čo sa ich ďalšej činnosti a postupov týka.

Manažéri UBS v liste hovoria o "začiatku novej kapitoly – pre UBS, pre švajčiarske finančné centrum aj pre globálny finančný sektor". Obe banky podľa nich spoja svoje skúsenosti, veľkosť a vedúce postavenie v správe majetku, aby vytvorili ešte silnejší spoločný podnik s cieľom zabezpečiť stabilitu.

Spojenie dvoch najväčších finančných domov

Švajčiarska vláda a UBS minulý týždeň v piatok podpísali nevyhnutnú dohodu o vládnej pomoci v prípade problémov pri prevzatí. Dnešok je pravdepodobne tiež posledným dňom, keď sa s akciami CS obchoduje na burze SIX v Zürichu, uviedla agentúra DPA.

image

Škrty v počte zamestnancov po prevzatí Credit Suisse budú bolestivé, tvrdí šéf švajčiarskej banky UBS

Credit Suisse sa v marci dostala do takých vážnych problémov, že začala ohrozovať finančnú stabilitu globálneho bankového sektora. Do veci sa preto vložila švajčiarska vláda, centrálna banka a regulačné orgány, ktoré dojednali záchranu banky v podobe jej prevzatia rivalom UBS.

Spojenie dvoch najväčších finančných domov so sídlom v Zürichu vyvolalo obavy zo straty tisícov pracovných miest, pochybnosti odborníkov a súdne spory okolo transakcie. Vzniknutá švajčiarska megabanka bude príliš veľká na to, aby mohla padnúť, pripomína agentúra AP.

Obmedzenia pre bankárov z Credit Suisse

"Je to veľmi dôležitý moment - nielen pre UBS, (ale) aj pre Švajčiarsko ako finančné centrum a pre Švajčiarsko ako krajinu," povedal v piatok generálny riaditeľ UBS Sergio Ermotti. "Takže cítime zodpovednosť, ale sme plne motivovaní," dodal. Ermotti sa vrátil do UBS, aby dohodu o prevzatí previedol do praxe. Uznal, že "nadchádzajúce mesiace budú určite neisté," ale povedal, že banka sa veľmi sústredila na to, aby to urobila správne.

image

Politici navrhujú redukciu veľkobanky UBS, jej aktíva dosahujú dvojnásobok švajčiarskej ekonomiky

UBS už skôr uviedla, že sa bude snažiť výrazne obmedziť investičné bankovníctvo CS. Podľa agentúry Reuters to znamená ďalší ústup európskej banky z obchodovania s cennými papiermi, ktorému teraz dominujú americké firmy.

Denník FT s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že UBS uvalila na bankárov Credit Suisse prísne obmedzenia, vrátane zákazu prijímať nových klientov z vysoko rizikových krajín a zákazu komplexných finančných produktov. Vedenie UBS zostavilo podľa zdrojov zoznam takmer dvoch desiatok "červených línií", ktoré zakazujú zamestnancom Credit Suisse množstvo činností od prvého dňa, keď sa obe banky zlúčia.

Medzi zakázané aktivity v prípade bankárov CS patrí podľa FT prijímanie klientov z krajín, ako je Líbya, Rusko, Sudán a Venezuela, a tiež uvádzanie nových produktov na trh bez súhlasu manažérov UBS. Zablokovaní budú tiež ukrajinskí politici a štátne podniky, aby sa zabránilo prípadnému praniu špinavých peňazí.

01 - Modified: 2023-06-05 07:14:49 - Feat.: 1 - Title: Švajčiarska UBS čoskoro dokončí prevzatie Credit Suisse, vznikne gigant s bilanciou 1,6 bilióna dolárov 02 - Modified: 2023-05-26 15:03:44 - Feat.: 1 - Title: Credi Suisse zlyhala, rozhodol súd. Gruzínskemu expremiérovi má zaplatiť takmer miliardu dolár 03 - Modified: 2023-05-25 14:52:06 - Feat.: 1 - Title: Brusel schválil prevzatie švajčiarskej banky Credit Suisse domácim konkurentom UBS 04 - Modified: 2023-05-24 09:09:14 - Feat.: 1 - Title: Credit Suisse a UBS musia zrušiť alebo znížiť bonusy pre vrcholových manažérov 05 - Modified: 2023-05-16 17:45:01 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia podľa zdrojov Reuters schváli dohodu medzi UBS a Credit Suisse, ktorá predíde kríze
01 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Európske finančné centrum na to ide inak ako ECB. Prečo cieli na mŕtve peniaze? 02 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 07:39