Kompresorová stanica na plynovode Jamal-Európa pri Nesviži, juhozápadne od Minska. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trh s plynom v Európe je krehký a ukazuje na riziko krízy

16.06.2023, 11:00
Autor:
TASRTASR

Skutočnosť, že na trhu znova blikajú varovné signály, práve keď sa snaží obnoviť svoju energetickú infraštruktúru, nemusí byť dobrým znamením pre Európsku centrálnu banku a jej boj s pretrvávajúco vysokou infláciou.

Na trhu s plynom v Európe blikajú varovné signály. Hrozí tak, že kontinent by sa mohol znova dostať do krízy.

Obrovské výkyvy cien spôsobené sériou malých výpadkov v plynárenských zariadeniach v Nórsku a plánované odstavenie kľúčového výrobného závodu v Holandsku ukazujú, aký krehký je trh voči akejkoľvek hrozbe prerušenia dodávok v regióne. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Výkyvy na trhu

Obchodníci majú zatiaľ všetky dôvody na to, aby sa cítili uvoľnene: zásobníky sú plnšie ako zvyčajne a dopyt v Ázii zostáva utlmený. Napriek tomu sa objavujú na trhu výkyvy na úrovniach, ktoré neboli zaznamenané od vrcholu krízy. Nedostatočná stabilita je zlou správou pre priemyselných zákazníkov, ktorí sa snažia obnoviť rovnováhu. A tiež pre centrálne banky, ktoré sa snažia odhadnúť, do akej miery môžu stláčať ekonomiky vyššími úrokovými sadzbami, aby udržali infláciu pod kontrolou.

Rekordne vysoké ceny energií boli hlavnou hybnou silou krízy životných nákladov, ktorá minulý rok zasiahla Európu. Nemecko, najväčšia ekonomika regiónu, zaznamenalo v prvom štvrťroku prvú recesiu od začiatku pandémie ochorenia COVID-19. Briti, ktorí zápasia s dvojcifernou mierou inflácie, organizovali celoštátne štrajky vo viacerých odvetviach.

image

Príde škrtanie aj vyššie dane. Povedzme si úprimne, že to pocíti každý jeden občan, hovorí ekonóm Šuster

Skutočnosť, že na trhu znova blikajú varovné signály, práve keď sa snaží obnoviť svoju energetickú infraštruktúru, nemusí byť dobrým znamením pre Európsku centrálnu banku (ECB) a jej boj s pretrvávajúco vysokou infláciou. Hoci sa cenové tlaky už zmiernili, stále tlmia aktivitu v priemysle. Obchodníci pritom upozorňujú, že určitý dopyt by sa mohol natrvalo stratiť, pretože mnohí výrobcovia sa ešte nevrátili do normálu.

Teplejšie letné počasie by zase mohlo zvýšiť dopyt po energii na chladenie. Minulý rok sucho v častiach kontinentu a smrteľné vlny horúčav vysušili rieky, spôsobili požiare a otestovali energetickú infraštruktúru regiónu, zatiaľ čo ceny prudko rástli.

Faktorom je aj Čína

Ďalším faktorom je aj Čína, ktorá zápasí so slabším oživením ekonomiky, ako sa očakávalo po zrušení prísnych blokád spojených s koronavírusom. Návrat čínskeho dopytu po skvapalnenom zemnom plyne neskôr v priebehu roka, keďže vláda v Pekingu zvažuje balík stimulov na oživenie ekonomiky, by mohol spôsobiť, že situácia v Európa bude napätá počas zimnej vykurovacej sezóny.

image

Holandsko uzavrie začiatkom októbra najväčšie európske plynové pole

Európsky kontrakt na plyn vo štvrtok (15. 6.) zdražel až o 30 percent a dosiahol najvyššiu úroveň od začiatku apríla. Začiatkom júna sa pritom prepadol na dvojročné minimum.

A hoci je trh v "oveľa lepšej" pozícii ako minulé leto, ceny plynu by sa podľa Massima Di Odoarda, viceprezidenta pre výskum plynu a LNG v spoločnosti Wood Mackenzi, mohli viac ako zdvojnásobiť, ak by všetky tieto riziká smerovali k horším vyhliadkam pre dodávky plynu. Dodal, že Európa ešte nemá všetky problémy za sebou, ale opakovanie rastu cien z minulého leta, keď lámali rekordy, nepovažuje za pravdepodobné.

01 - Modified: 2023-06-15 11:47:50 - Feat.: 1 - Title: Nemecko predbehlo Čínu 02 - Modified: 2023-06-15 05:45:50 - Feat.: 1 - Title: Býk víťazí nad Medveďom. Na trhoch vládne optimizmus, aj keď všetky problémy ešte neodzneli 03 - Modified: 2023-06-14 22:05:14 - Feat.: 1 - Title: Gigant prišiel o milióny. Pripravujeme za to žalobu na štát, hovorí pre HN šéf Stredoslovenskej energetiky 04 - Modified: 2023-06-14 19:48:40 - Feat.: 1 - Title: V ruskej Rostovskej oblasti horelo v tepelnej elektrárni, zamestnancov evakuovali 05 - Modified: 2023-06-14 13:55:03 - Feat.: 1 - Title: Sulík predstavil radu pre energetickú bezpečnosť, povedie ju Karol Galek
01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-25 21:07:54 - Feat.: - Title: "Dievčatá sú odrádzané od štúdia." Podiel žien v IT sektore na Slovensku zaostáva za európskym priemerom 03 - Modified: 2024-04-25 12:39:49 - Feat.: - Title: Európa je smrteľná, musí posilniť obranu aj vlastnú zbrojársku produkciu, vyhlásil Macron 04 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 11:01