Logo spoločnosti Shell. FOTO: Reuters
StoryEditor

Shell ďalej obchoduje s ruským plynom, hoci sľúbil odchod z ruského trhu

02.07.2023, 10:51
Autor:
ČTKČTK

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleh Ustenko firmu Shell obvinil, že zarába "krvavé peniaze".

Britsko-holandská ropná a plynárenská spoločnosť Shell naďalej obchoduje s ruským plynom, hoci pred vyše rokom v súvislosti s vojnou na Ukrajine sľúbila, že sa z ruského trhu stiahne.

Napísal to dnes portál BBC s odvolaním sa na analýzu organizácie Global Witness. V minulom roku sa Shell podľa analýzy podieľal na vývoze ruského plynu po mori takmer osminou.

"Krvavé peniaze"

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleh Ustenko firmu Shell obvinil, že zarába "krvavé peniaze". Shell tvrdí, že obchody s ruským plynom sú dôsledkom "dlhodobých zmluvných záväzkov" a neporušujú zákony ani sankcie.

"Je to celkom jednoduché. Pokračovaním v obchodovaní s ruským plynom vkladá Shell peniaze do Putinových vreciek a pomáha Rusku pri brutálnej agresii voči ukrajinskému ľudu, "uviedol Ustienko.

"Obrovské sumy, ktoré Shell a celý ropný priemysel zarábajú v Rusku, by sa mali využiť skôr na financovanie obnovy Ukrajiny ako na plnenie vreciek akcionárov," dodal.

Minulý mesiac napríklad vyrazil z ruského prístavu Sabetta na polostrov Jamal tanker s kapacitou vyše 160-tisíc kubických metrov skvapalneného zemného plynu (LNG).

Ide o jednu z ôsmich zásielok z polostrova Jamal, ktoré firma Shell kúpila v tomto roku, plynie z údajov spoločnosti Kpler analyzovaných organizáciou Global Witness. Konečným cieľom tejto zásielky je Hongkong, píše BBC.

"Shell zastavil nákupy LNG na promptnom trhu, stále má však určité dlhodobé zmluvné záväzky. Je to plne v súlade so sankciami aj príslušnými zákonmi a regulačnými opatreniami v krajinách, v ktorých pôsobíme," uviedol hovorca Shellu. "Je to dilema medzi vytváraním tlaku na ruskú vládu kvôli jej zverstvám na Ukrajine a zabezpečením stabilných a bezpečných dodávok energie," dodal.

Shell medzi top obchodníkmi

Rusko vlani výrazne obmedzilo vývoz plynu prostredníctvom plynovodov, ale zvýšilo dodávky po mori, a to aj do Európy. Británia už nedoviezla žiadny ruský plyn dlhšie ako rok, zatiaľ čo Európska únia sa teraz snaží znížiť objem dovozu LNG z Ruska, píše BBC.

"Je už dlho načase, aby sa na obchodovanie s ruským LNG pozeralo s rovnakým odporom ako na obchodovanie s ruskou ropou. Zameranie sa na energetické príjmy (ruského prezidenta Vladimira) Putina nesmie byť o symbolických opatreniach, ale musí naozaj zastaviť prílev obrovských súm za fosílne palivá, ktoré upevňujú jeho moc," uviedol Jonathan Noronha-Gant z organizácie Global Witness.

V minulom roku Shell podľa výpočtov organizácie Global Witness patril medzi piatich najväčších obchodníkov s ruským LNG. Podnik vlani v marci, teda krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, oznámil, že prestane ruskú ropu aj zemný plyn kupovať. Upozornil však, že jeho odchod z ruského trhu bude postupný.

01 - Modified: 2024-05-03 10:23:24 - Feat.: - Title: Ruská tajná služba tvrdí, že zneškodnila sabotéra ukrajinskej vojenskej rozviedky 02 - Modified: 2024-05-03 07:24:08 - Feat.: - Title: Ruské jednotky vstúpili na leteckú základňu v Nigeri, ktorá hostí americké sily 03 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 04 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 05 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 12:33