Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Obmedzenie vývozu kovov je len začiatok, varoval vplyvný čínsky poradca. Peking vyostruje súperenie s USA

05.07.2023, 08:36
Autor:
ČTKČTK

Akcie niektorých čínskych výrobcov kovov druhým dňom po sebe spevnili. Investori stavili na to, že vyššie ceny gália a germánia, by mohli zvýšiť týmto firmám tržby.

Postup Číny kontrolovať vývoz kovov používaných pri výrobe polovodičov je len začiatok, uviedol v rozhovore s denníkom China Daily vplyvný poradca pre obchodnú politiku Wej Tien-kuo. Čína tak vyostruje svoj technologický boj so Spojenými štátmi len niekoľko dní pred návštevou americkej ministerky financií Janet Yellenovej, upozornila agentúra Reuters.

Akcie niektorých čínskych výrobcov kovov druhým dňom po sebe spevnili. Investori stavili na to, že vyššie ceny gália a germánia, na ktoré sa vývozné obmedzenia Pekingu zameriavajú, by mohli zvýšiť týmto firmám tržby.

Počítače a vojenké zariadenia

Germánium sa používa vo vyspelých počítačových čipoch, plastoch či vo vojenských zariadeniach, ako sú napríklad prístroje na nočné videnie. Gálium sa používa pri výrobe radarov a rádiokomunikačných zariadení, satelitov a svetelných diód LED.

Náhle oznámenie Číny, že od 1. augusta zavedie kontrolu vývozu niektorých produktov z gália a germánia, používaných tiež v elektromobiloch a kábloch z optických vlákien, spôsobilo, že firmy sa začali snažiť zabezpečiť si dodávky. Výsledkom bol rast cien. Podľa analytikov bolo toto opatrenie oznámené v predvečer amerického Dňa nezávislosti a pred štvrtkovou návštevou Yellenovej v Pekingu, aby vyslalo jasný signál americkej vláde, ktorá sa zameriava na čínsky sektor čipov a ktorá tlačí na spojencov, ako je Japonsko a Holandsko, aby ju nasledovali.

image

Yellenovej snaha a koniec studenej vojny v nedohľadne

Krok Číny tiež vyvoláva obavy, či by mohlo nasledovať obmedzenie vývozu kovov vzácnych zemín. Analytici upozorňujú, že Čína pred 12 rokmi obmedzila dodávky v rámci sporu s Japonskom. Čína je najväčším svetovým producentom kovov vzácnych zemín používaných v elektromobiloch či vojenskom vybavení.

Boj medzi Pekingom a Washingtonom

Podľa analytikov je obmedzenie obchodu s kovmi druhým a zatiaľ najväčším protiopatrením Číny v dlhodobom boji medzi USA a Čínou v oblasti vyspelých technológií. V máji Čína zakázala niektorým dôležitým domácim priemyselným odvetviam nakupovať od amerického výrobcu pamäťových čipov Micron.

Wej Tien-kuo je bývalým námestníkom ministra obchodu a v súčasnosti je podpredsedom štátom podporovaného inštitútu nazvaného Čínske centrum pre medzinárodné ekonomické výmeny. V rozhovore tiež napríklad uviedol, že krajiny by sa mali pripraviť na ďalšie kroky, ak budú pokračovať v tlaku na Čínu. Kontrolu vývozu označil za "dobre premyslený silný úder" a za "iba začiatok".

image

Čína zasadzuje Európe úder

Štátny denník Global Times v úvodníku k obmedzeniu vývozu napísal, že ide o praktický spôsob, ako Washingtonu a jeho spojencom oznámiť, že ich snaha obmedziť Čínu v obstarávaní vyspelejších technológií je chybou.

Washington teraz zvažuje nové obmedzenia dodávok špičkových mikročipov do Číny. Očakáva sa tiež, že USA a Holandsko ďalej obmedzia predaj zariadení na výrobu čipov do Číny, aby sa zabránilo používaniu ich technológií čínskou armádou.

01 - Modified: 2023-07-04 18:34:49 - Feat.: 1 - Title: Čína zrušila odloženú návštevu šéfa diplomacie Únie Borrella 02 - Modified: 2023-06-30 22:04:42 - Feat.: 1 - Title: Čínske elektroautá valcujú konkurentov, črtá sa problém pre Európu. A aj pre náš automotive 03 - Modified: 2023-06-28 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prečo nás Čína elektromobilmi zvalcuje
01 - Modified: 2024-05-07 21:43:17 - Feat.: - Title: Provizórny prístav pre Pásmo Gazy je hotový. Čaká sa na inštaláciu, oznámil Pentagon 02 - Modified: 2024-05-07 20:50:19 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli bez väčších zmien. Posilnil dolár 03 - Modified: 2024-05-07 20:03:48 - Feat.: - Title: Musia ostať otvorené. Biely dom kritizuje uzavretie hraničných priechodov do Pásma Gazy 04 - Modified: 2024-05-07 19:43:31 - Feat.: - Title: Spojené štáty majú už dva týždne zdržiavať dodávky zbraní pre Izrael 05 - Modified: 2024-05-07 18:41:22 - Feat.: - Title: Parádny gól Slafkovského nestačil. Slováci nezvládli generálku pred MS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 06:18