Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Slovenskí farmári protestovali v Štrasburgu. Odmietajú nové zákony, veľkú časť pôdy by nemohli obrábať

11.07.2023, 12:17
Autor:
TASRTASR

Ciele európskej obnovy prírody chcú časť poľnohospodárskej a lesnej pôdy v Európskej únii odbremeniť od akýchkoľvek zásahov človeka.

Aj slovenskí poľnohospodári sa v utorok zapojili do protestu európskych poľnohospodárov pred budovou Európskeho parlamentu v Štrasburgu voči pripravovaným radikálnym zmenám v poľnohospodárstve. Informovala o tom Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Spresnila, že práve 11. a 12. júla budú európski poslanci schvaľovať dva kľúčové materiály, ktorých prijatie by podľa protestujúcich významne obmedzilo produkciu európskych potravín.

S traktormi do Štrasburgu

Smernica o priemyselných emisiách a Ciele obnovy prírody - dva mimoriadne zásadné materiály prinútili európskych poľnohospodárov opustiť v čase žatvy svoje polia a hospodárske zvieratá a pricestovať do Štrasburgu. Približne 300 protestujúcich v sprievode poľnohospodárskej techniky, najmä traktorov, vyjadrilo nesúhlas s pripravovanými zámermi európskych politikov.

image

Jar obilninám pomohla. Tohtoročná úroda by mala byť vyššia o 12 percent, prekročí tri milióny ton

Vysvetlila, že smernica o priemyselných emisiách navrhuje, aby sa každý poľnohospodársky podnik v Európskej únii s viac ako 150 dobytčími jednotkami (ide o asi 150 kusov dospelého hovädzieho dobytka) považoval za priemyselný podnik, na ktorý sa budú vzťahovať rôzne obmedzenia a poplatky z titulu ohrozenia životného prostredia, najmä ovzdušia.

Ciele obnovy prírody zase chcú časť poľnohospodárskej a lesnej pôdy v Európskej únii odbremeniť od akýchkoľvek zásahov človeka. Uvažuje sa o stanovení vysokého podielu chránenej a úhorovanej pôdy v Európskej únii, kde sa nebude nič pestovať ani chovať.

Z Únie sa vytráca život

Zdôraznila, že európski poľnohospodári s oboma materiálmi zásadne nesúhlasia. Heslami ako "Chceme obnovu prírody, ale nie zákon o obnove prírody" pred Európskym parlamentom protestovali okrem Slovákov aj ich kolegovia napríklad z Maďarska, Poľska, Španielska, Nemecka, Francúzska, Holandska či Írska. Podujatie zorganizovala európska organizácia poľnohospodárov COPA/COGECA zámerne v čase hlasovania poslancov Európskeho parlamentu o oboch materiáloch. Protestujúcim sa prihovoril aj generálny sekretár organizácie COPA COGECA Pekka Pesonen a predsedníčka COPA Christiane Lambert.

"Dnes európski poľnohospodári vyslali jasný signál - chceme vyrábať potraviny a nakŕmiť nimi Európanov, nie sa so založenými rukami pozerať na to, ako sa z Európskej únie vytráca život na vidieku a schopnosť vyrábať potraviny. Pokiaľ europoslanci prijmú tieto návrhy, tak sa zastaví akýkoľvek rozvoj živočíšnej výroby.

image

Poľnohospodári v súvislosti so žatvou prosia ľudí o ohľaduplnosť. Požiare zničili veľké plochy s úrodou

Namiesto produkcie potravín máme na časti poľnohospodárskej pôdy pestovať buriny a invázne rastliny? Navyše, k obom materiálom neexistujú žiadne relevantné dosahové štúdie, čo by v praxi priniesli pre ekonomiku poľnohospodárskych podnikov, krajinu ako takú a obchodovanie s agropotravinárskymi komoditami tretích, teda mimoeurópskych krajín," uviedol počas protestu v Štrasburgu výkonný podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

Holéciová dodala, že európski poľnohospodári vrátane slovenských žiadajú poslancov Európskeho parlamentu o stiahnutie oboch materiálov z rokovania. Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora o svojej pozícii a dôvodoch nesúhlasného stanoviska podľa hovorkyne už v predchádzajúcich dňoch oficiálnym listom informovala aj slovenských europoslancov.

01 - Modified: 2023-07-11 07:25:00 - Feat.: 1 - Title: Jar obilninám pomohla. Tohtoročná úroda by mala byť vyššia o 12 percent, prekročí tri milióny ton 02 - Modified: 2023-07-04 08:47:11 - Feat.: 1 - Title: Poľnohospodári v súvislosti so žatvou prosia ľudí o ohľaduplnosť. Požiare zničili veľké plochy s úrodou 03 - Modified: 2023-06-30 11:55:41 - Feat.: 1 - Title: Slovenský ovocný paradox. Domáce ovocie stojí skoro 10 eur za kilo, exotické iba pätinu
01 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 02 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 04 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 05 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:41