Vzdušné turbíny pri meste Parndorf, Rakúsko. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ceny elektriny v Európe klesli pod nulu. Paradoxne za to môže ruský plyn

15.07.2023, 17:48
Autor:
TASRTASR

EÚ začiatkom tohto leta dosiahla míľnik, keď mesačná výroba elektriny zo slnečnej energie prvýkrát prekonala výrobu elektriny z uhlia.

Ceny elektrickej energie v Európe klesli pod nulu z dôvodu boomu zelenej energie, informuje agentúra Bloomberg. Ceny elektrickej energie v celej Európe by mali tento víkend klesnúť pod nulu, keďže región zažíva nárast letných vetrov v kombinácii s vrcholom sezóny výroby elektriny zo slnka.

Zo sobotňajších údajov spoločnosti Epex Spot SE vyplýva, že ceny elektrickej energie pre väčšinu nedele sú záporné v takmer desiatke krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Nemecka, Holandska aj Francúzska. To je už druhý deň po sebe, čo ceny elektriny vo veľkom klesli do negatívneho pásma. Už v sobotu padli ceny elektriny v týchto krajinách pod nulu. V Holandsku by mala cena v nedeľu popoludní klesnúť až na -73,76 eura za megawatthodinu.

image

Energetická kríza predraží byty. Zmenu prinesú protikrízové superzelené riešenia

Ceny pohybujúce sa pod nulou sú predobrazom toho, čo sa na európskych trhoch s energiou stane, ak sa plánovaná prudká expanzia výroby energie z obnoviteľných zdrojov nestretne so zmenou dopytu. Existuje nádej, že časom to doženie nárast používania elektromobilov, inteligentnejšie siete a lepšie technológie batérií. Zatiaľ však tento nesúlad spôsobuje bolesti hlavy firmám a tvorcom politík.

Riziko spočíva v tom, že dlhotrvajúci pokles cien by mohol podkopať budúce investície, zvýšiť náklady pre spotrebiteľov a podporiť plytvanie energiami, ktoré by sa mohli využiť na zníženie dopytu po neekologických alternatívach.

Záporné ceny elektriny nie sú novinkou, ale toto leto sa vyskytujú častejšie. V Európe sa totiž do elektrickej siete pripojilo rekordné množstvo solárnych panelov, keďže región sa snažil znížiť dopyt po drahom zemnom plyne. Nová výroba pomohla k tomu, že EÚ začiatkom tohto leta dosiahla míľnik, keď mesačná výroba elektriny zo slnečnej energie prvýkrát prekonala výrobu elektriny z uhlia.

Vzhľadom na to, že inštalácia solárnych panelov bude po zvyšok desaťročia každoročne prekonávať rekordy, keďže ceny panelov klesajú, jediným spôsobom, ako riešiť negatívne ceny, je inteligentnejšia spotreba energie.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:28