Demonštranti sa zhromažďujú počas protestu proti zhoršujúcej sa ekonomickej situácii na námestí Riad al-Solh v Bejrúte, Libanon. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA, Kanada a Británia sankcionujú bývalého guvernéra libanonskej centrálnej banky

10.08.2023, 16:04
Autor:
ČTKČTK
  • Vedenie libanonskej centrálnej banky tento mesiac prevzal dočasne jej viceguvernér Vasím Mansúrí, pretože vládnuce politické frakcie sa nedokázali zhodnúť na novom guvernérovi. 
  • Krajina totiž zápasí aj s politickou krízou. Od minulého novembra nemá prezidenta, pretože parlament neschválil nástupcu doterajšieho prezidenta Michela Aúna.
  • Libanon, kde žije asi šesť miliónov ľudí, vrátane asi 800-tisíc sýrskych utečencov, zažíva od roku 2019 hlbokú ekonomickú a finančnú krízu, označovanú za najhoršiu od občianskej vojny v rokoch 1975 až 1990.

Spojené štáty, Kanada a Británia zavádzajú ekonomické sankcie voči bývalému guvernérovi libanonskej centrálnej banky Rijádu Salámímu, informovala agentúra AFP. Sedemdesiattriročný Saláma je už niekoľko rokov vyšetrovaný kvôli podozreniu zo sprenevery miliónov dolárov zo štátnej kasy, obvinenie odmieta. Šéfom centrálnej banky bol od roku 1993 do konca minulého mesiaca a podľa mnohých analytikov prispelo jeho vedenie k hlbokej ekonomickej a finančnej kríze, s ktorou sa krajina už niekoľko rokov stretáva.

image

Izrael pohrozil Libanonu návratom do doby kamennej, keby došlo k vojne

Politická kríza

"Salamia zneužil svoje postavenie, pravdepodobne v rozpore s libanonskými zákonmi, aby obohatil seba a svojich spolupracovníkov tým, že vyviedol stovky miliónov dolárov cez fiktívne spoločnosti a investoval ich do nehnuteľností v Európe," uviedlo americké ministerstvo financií.

Na Salámího vydal tento rok v máji medzinárodný zatykač francúzsky sudca kvôli tomu, že sa nedostavil na výsluch na parížsky súd. Vo Francúzsku je Salámia vyšetrovaný kvôli podozreniu, že ako šéf libanonskej centrálnej banky vyviedol z libanonskej štátnej kasy milióny na svoje účty v zahraničí alebo za verejné peniaze nakúpil v cudzine nehnuteľnosti. Agentúra AFP uviedla, že Libanon obvykle nevydáva svojich občanov do iných krajín.

Vlani v marci súdy vo Francúzsku, Nemecku a Luxembursku zmrazili kvôli podozreniu z prania špinavých peňazí aktíva v hodnote 120 miliónov eur niekoľkým ľuďom, vrátane Salámího.

image

Rusi za potraviny priplácajú čoraz viac. Inflácia dosiahla najvyššiu úroveň za päť mesiacov

Krajina bez prezidenta

Vedenie libanonskej centrálnej banky tento mesiac prevzal dočasne jej viceguvernér Vasím Mansúrí, pretože vládnuce politické frakcie sa nedokázali zhodnúť na novom guvernérovi. Krajina totiž zápasí aj s politickou krízou. Od minulého novembra nemá prezidenta, pretože parlament neschválil nástupcu doterajšieho prezidenta Michela Aúna. Krajinu vedie dočasná vláda, ktorá má len obmedzené právomoci.

Mansúrí je šiitsky moslim, podľa pravidiel by ale mal byť na čele centrálnej banky maronitský kresťan, uviedla televízia Al-Džazíra. Podobné pravidlá platia v Libanone aj pre vysoké politické funkcie. Prezidentom má byť podľa tamojších pravidiel kresťan, vládu, ktorej predsedu menuje prezident, má viesť sunnita a predsedom parlamentu má byť šiita.

image

Ruská centrálna banka zastaví do konca roka nákup devíz, chce zmierniť výkyvy

Posledná šanca zachrániť ekonomiku

Pri preberaní vedenia centrálnej banky sľúbil Mansúrí rozsiahle reformy, ktoré sú podľa neho poslednou šancou zachrániť ekonomiku. Povedal okrem iného, ​​že výrazne obmedzí alebo takmer zastaví požičiavanie peňazí vláde, ktoré sa rozmohlo za predchádzajúceho vedenia banky. Mansúrí sľúbil do pol roka rozsiahle reformy, ktoré sú potrebné aj pre pomoc od Medzinárodného menového fondu (MMF) a ktoré musí tiež schváliť parlament. Mnohí analytici preto pochybujú, že Mansúrí bude schopný reformy presadiť, keď je pri moci rovnaká politická reprezentácia.

Libanon, kde žije asi šesť miliónov ľudí, vrátane asi 800-tisíc sýrskych utečencov, zažíva od roku 2019 hlbokú ekonomickú a finančnú krízu, označovanú za najhoršiu od občianskej vojny v rokoch 1975 až 1990. Libanonská mena od tej doby výrazne oslabila systém a tri štvrtiny obyvateľov spadli do chudoby. Podľa časti ekonomických expertov môže za súčasnú situáciu zlé hospodárenie politických elít a rozsiahla korupcia.

01 - Modified: 2023-08-10 06:34:22 - Feat.: 1 - Title: Rusi za potraviny priplácajú čoraz viac. Inflácia dosiahla najvyššiu úroveň za päť mesiacov 02 - Modified: 2023-08-09 18:04:49 - Feat.: 1 - Title: Ruská centrálna banka zastaví do konca roka nákup devíz, chce zmierniť výkyvy 03 - Modified: 2023-08-09 14:32:47 - Feat.: 1 - Title: Talianske banky čelia novej dani 04 - Modified: 2023-08-09 15:35:49 - Feat.: 1 - Title: Česká národná banka sa zbavila čínskych dlhopisov za viac než dve miliardy eur, jüany z rezerv úplne zmizli 05 - Modified: 2023-08-09 07:58:51 - Feat.: 1 - Title: Taliansko stanovilo strop pre mimoriadnu bankovú daň zo ziskov na úrovni 0,1 percenta
01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:37