Medzinárodný menový fond vo svojej prognóze očakáva, že Nemecko bude jedinou vyspelou ekonomikou na svete, ktorá v tomto roku medziročne ekonomicky poklesne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nemecko je chorým mužom Európy. Jeho ekonomika bojuje so stagnáciou

29.08.2023, 11:00
Autor:
jlajlaČTKČTK
  • Stále vysoká inflácia a tri štvrťroky po sebe klesajúca alebo stagnujúca produkcia ukazujú, v akých problémoch sa hospodárstvo Nemecka teraz nachádza. 
  • V záverečnom kvartáli minulého roka ekonomika medzikvartálne klesla o 0,4 percenta, v prvom štvrťroku zaznamenala pokles o 0,1 percenta.
  • V tohtoročnom prvom štvrťroku sa tak nemecké hospodárstvo prepadlo do recesie.

Nemecká ekonomika stagnuje. Ukazujú to najnovšie štatistické údaje, podľa ktorých hrubý domáci produkt Nemecka zostal v druhom štvrťroku proti predchádzajúcim trom mesiacom bez zmeny. 

Podľa ekonómov trápi nemecké hospodárstvo mnoho problémov. Čínskej ekonomike sa nedarí, nemeckí spotrebitelia príliš nemíňajú a problémom je aj starnúca populácia.

Predikcie do budúcnosti

Stále vysoká inflácia a tri štvrťroky po sebe klesajúca alebo stagnujúca produkcia ukazujú, v akých problémoch sa hospodárstvo Nemecka teraz nachádza. V medziročnom porovnaní nemecká ekonomika o 0,2 percenta klesla.

V záverečnom kvartáli minulého roka ekonomika medzikvartálne klesla o 0,4 percenta, v prvom štvrťroku zaznamenala pokles o 0,1 percenta. V tohtoročnom prvom štvrťroku sa tak nemecké hospodárstvo prepadlo do recesie, ktorá sa definuje ako dva štvrťroky ekonomického poklesu za sebou.

"Po miernych prepadoch v predchádzajúcich dvoch štvrťrokoch sa nemecké hospodárstvo na jar stabilizovalo," povedala k výsledkom šéfka štatistického úradu Ruth Brandová.

image

Čínska vláda chce zlepšiť dostupnosť hypotekárnych úverov. Zmierni ich podmienky

Medzinárodný menový fond vo svojej prognóze očakáva, že Nemecko bude jedinou vyspelou ekonomikou na svete, ktorá v tomto roku medziročne ekonomicky poklesne. Tento hospodársky prepad by sa mal pohybovať okolo troch desatín percenta. Pre porovnanie ostatné členské štáty eurozóny by v priemere mali za tento rok vykázať medziročný rast vo výške deviatich desatín percenta.

Spotrebiteľské ceny stúpli

Po globálnej finančnej kríze v roku 2008 však nemecká ekonomika rástla v priemere o dve percentá ročne. Počas tohto obdobia vykazovala rozpočtové prebytky, a obzvlášť úspešná bola exportná politika. Mnoho analytikov sa však teraz domnieva, že po 25 rokoch je nemecká ekonomika opäť chorým mužom Európy. Naposledy si toto označenie zaslúžila na prelome tisícročia v čase nevýrazného hospodárskeho rastu a vysokej miery nezamestnanosti.

image

Zelenského zaživa rozštvrtiť a odseknúť mu hlavu, zaznelo v nemeckom rozhlase

Riaditeľ výskumu v Kiehlovom inštitúte pre svetovú ekonomiku Stefan Kooths tvrdí, že Nemecko dopláca na súbor jednotlivých problémov. Medzi tie sa podľa neho radí slabá výkonnosť čínskeho hospodárstva, nižší dopyt po nemeckých výrobkoch v zahraničí, rýchlo starnúca populácia alebo pomerne vysoká sadzba dane z príjmu právnických osôb.

Spotrebiteľské ceny v Nemecku počas júla medziročne stúpli o 6,2 percenta, čo je asi o deväť desatín percenta nad priemerom eurozóny. Zdražovanie však podľa ekonómov znižuje kúpnu silu nemeckého obyvateľstva a prispieva k navodeniu celkovej negatívnej nálady v tamojších domácnostiach. „Nižšie súkromné ​​aj verejné výdavky patria k hlavným príčinám negatívnej hospodárskej situácie v Nemecku,“ uviedol pre CNN ekonóm Thomas Obst.

Priemysel hlási nedostatok zákaziek

Nižší dopyt v Nemecku zaznamenávajú aj veľké priemyselné podniky. Výroba kľúčových spoločností ako Siemens či Volkswagen sa v júni medziročne znížila o 1,7 percenta a prepadá sa aj nemecký spracovateľský priemysel.

„Zákazky v nemeckom priemysle sa v posledných 12 mesiacoch v podstate vyprázdnili. Aj export z Nemecka do Číny je malý,“ uviedol pre CNN Carsten Brzesku, ktorý je v bankovej spoločnosti ING zodpovedný za makroekonomický výskum s tým, že Čína je pre Nemecko štvrtým najdôležitejším exportným trhom.

Ďalším dôvodom zaostávajúceho Nemecka sú aj úrokové sadzby Európskej centrálnej banky. Európski centrálni bankári totiž zvýšili základnú úrokovú sadzbu na 3,75 percenta. ECB sa tým snaží skrotiť postupne rastúce ceny, ktoré negatívne dopadajú na ekonomiku celej Európskej únie.

image

Nemecká ekonomika sa v druhom štvrťroku prepadla do miernej recesie

Vyššie úrokové náklady však postihli nemecký sektor bytovej výstavby. Viac ako 40 percent tamojších developerov totiž hlási nedostatok zákaziek, čo sa do nemeckého HDP taktiež negatívne prepisuje.

Za stagnáciou nemeckej ekonomiky vníma tamojší štatistický úrad spotrebiteľské výdavky, ktoré sa od apríla do júna oproti predchádzajúcim trom mesiacom podľa sezónne, cenovo a kalendárne očistených údajov zvýšili o 0,1 percenta.

Nemeckí štatistici v piatok tiež vydali predbežnú správu o štátnych výdavkoch za prvý polrok, ​​podľa ktorej deficit predstavoval 42,1 miliardy eur. V pomere k HDP to je 2,1 percenta.

01 - Modified: 2023-08-14 06:23:07 - Feat.: 1 - Title: Nemecký minister financií Lindner prišiel do Kyjeva 02 - Modified: 2023-07-25 12:44:50 - Feat.: 1 - Title: Nemeckí podnikatelia ekonomike dôverujú čoraz menej. Cesta k oživeniu môže byť dlhšia 03 - Modified: 2023-06-23 13:08:46 - Feat.: 1 - Title: Nemeckí poslanci schválili plán, ktorý má pritiahnuť kvalifikovaných cudzincov 04 - Modified: 2023-06-22 18:00:00 - Feat.: 1 - Title: Svet má nové centrum ekonomickej moci 05 - Modified: 2023-06-08 10:25:43 - Feat.: 1 - Title: Eurozóna spadla do recesie, pravdepodobne kvôli Nemecku. Skoršia prognóza predpokladala rast
01 - Modified: 2024-04-30 14:53:00 - Feat.: - Title: Zisk automobilky Mercedes-Benz klesol v prvom štvrťroku o takmer štvrtinu 02 - Modified: 2024-04-30 14:32:30 - Feat.: - Title: Značku Becherovka od mája preberá poľská skupina Grupa Maspex 03 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku 04 - Modified: 2024-04-29 17:50:27 - Feat.: - Title: Ceny ropy klesli takmer o dolár, Brent sa pohybuje nad 88,60 dolára za barel 05 - Modified: 2024-04-29 17:12:28 - Feat.: - Title: Bývalý príslušník Bundeswehru sa priznal k špionáži pre Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 19:19