Ilustračná fotografia. FOTO: Pexels
StoryEditor

Revolúcia klope na dvere. Briti úspešne vyskúšali štvordňový pracovný týždeň, na rad príde Nemecko

18.09.2023, 11:11
Autor:
ČTKČTK
  • Dobrý ohlas mal skúšobný projekt štvordňového pracovného týždňa v Británii.
  • Päťdesiatšesť z 61 zúčastnených firiem sa rozhodlo si tento model fungovania ponechať aj po jeho skončení.

Po úspechu v Británii sa aj v Nemecku chystajú otestovať štvordňový pracovný týždeň. Projekt bude trvať šesť mesiacov a následne ho vyhodnotia vedci.

Záujemcovia z radov firiem, v ktorých by sa nabudúce pracovalo štyri dni v týždni za rovnaké peniaze, sa organizátorom môžu hlásiť od štvrtka, informuje agentúra DPA. Cieľom je posunúť debatu o novom pracovnom modeli z teórie do praxe.

Za projektom stojí spoločnosť Intraprenör so sídlom v Berlíne a nezisková organizácia 4 Day Week Global. Tá už takéto štúdie iniciovala v iných krajinách, vrátane veľmi uznávaného projektu v Británii.

Viac motivácie

"Prekáža nám, že sa celá diskusia odohráva vo vzduchoprázdne – pretože všetko sa rieši iba teoreticky, ale nevyskúša sa," citovala agentúra DPA analytika Intraprenöru Jána Bührena.

O zavedenie štvordňového pracovného týždňa usiluje aj nemecká odborová organizácia zamestnancov kovospracujúceho a elektrárenského priemyslu IG Metall. Myšlienka za tým je: ak človek musí pracovať iba štyri dni v týždni, bude koncentrovanejší a motivovanejší a pritom stále bude schopný úspešne plniť požiadavky zamestnávateľa.

image

Diplom na Slovensku nič nerieši. Veľmi dobrý zárobok má aj remeselník

Štúdia nadácie Hansa Böcklera, ktorá je blízka odborom, nedávno dospela k záveru, že štvordňový týždeň je medzi zamestnancami obľúbená myšlienka. Odôvodňovali to želaním mať viac času pre seba (96,5 percenta) a pre rodinu (89 percent).

Tí, ktorí štvordňový pracovný týždeň odmietali, väčšinou uvádzali, že ich práca baví (86 percent). 82 percent bolo skeptických, že by skrátenie pracovného času niečo zmenilo v pracovných procesoch. Približne 77 percent predpokladá, že by potom už prácu nezvládali.

Skúška v Británii

Podniky sú k nápadu skeptickejšie. Riaditeľ Federálnej asociácie stredných podnikov Christoph Ahlhaus sa prikláňa skôr k individuálnemu riešeniu medzi zamestnancami a zamestnávateľmi. Firmy sú proti vládnym zásahom, ktoré by kratší pracovný čas s plnou náhradou mzdy nariadili. "Skrátený pracovný čas hrozí stratou produktivity, ktorú budú musieť znášať najprv podniky a potom my všetci," povedal Ahlhaus.

Dobrý ohlas mal skúšobný projekt štvordňového pracovného týždňa v Británii. Päťdesiatšesť z 61 zúčastnených firiem sa rozhodlo si tento model fungovania ponechať aj po jeho skončení.

image

Štvordňový pracovný týždeň: Na Slovensku sa objavil prvý odvážnejší hráč, zvažujú to aj ďalší

Firmy to odôvodnili znížením chorobnosti zhruba o dve tretiny (65 percent) a faktom, že ich v tomto čase opustilo o 57 percent menej zamestnancov. Podľa analýzy stúpli tržby zapojených spoločností v testovacej fáze v priemere o 1,4 percenta.

Výsledky však vychádzajú z hodnotenia firiem, ktoré sa k účasti na projekte dobrovoľne prihlásili. Nešlo o náhodný výber.

Intraprenör chce v Nemecku presvedčiť viac ako 50 firiem o tom, aby sa do projektu zapojili. Projekt má odštartovať ešte tento rok.

Zainteresovaným spoločnostiam by mali byť k dispozícii odborníci najmenej šesť mesiacov, mali by sa naučiť nové metódy a vymieňať si nápady s ostatnými zamestnávateľmi. Budú aj v kontakte s firmami, ktoré už na štvordňový týždeň prešli natrvalo. Za vedecké vyhodnotenie zodpovedá univerzita v Münsteri.

01 - Modified: 2023-09-10 14:33:03 - Feat.: 1 - Title: Matovič predstavil 10 kľúčových podmienok OĽANO: 4-dňový pracovný týždeň a odmietnutie návrhov PS 02 - Modified: 2023-08-12 09:03:05 - Feat.: 1 - Title: Diplom na Slovensku nič nerieši. Veľmi dobrý zárobok má aj remeselník 03 - Modified: 2023-08-04 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slovenská minimálna mzda nie je šiesta najnižšia, ale šiesta najvyššia
01 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu 02 - Modified: 2024-04-27 17:06:41 - Feat.: - Title: Nemecko potrebuje reformovať svoje hospodárstvo, povedal minister financií Lindner 03 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 04 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 05 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 04:58