ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Eurokomisia začala antisubvenčné vyšetrovanie dovozu elektromobilov z Číny

04.10.2023, 13:10
Autor:
TASRTASR

Vyšetrovanie má zistiť, či hodnotové reťazce elektromobilov v Číne profitujú z nezákonného subvencovania a či toto subvencovanie spôsobuje, prípadne hrozí, že spôsobí ekonomickú ujmu výrobcom v EÚ.

Európska komisia v stredu oznámila, že oficiálne začala antisubvenčné vyšetrovanie dovozu batériových elektrických vozidiel z Číny. Vyšetrovanie má zistiť, či hodnotové reťazce elektromobilov v Číne profitujú z nezákonného subvencovania a či toto subvencovanie spôsobuje, prípadne hrozí, že spôsobí ekonomickú ujmu výrobcom v EÚ.

Komisia spresnila, že ak sa obe podozrenia ukážu ako pravdivé, vyšetrovanie preskúma pravdepodobné dôsledky a vplyv subvenčných opatrení na dovozcov a používateľov elektromobilov v EÚ. Na základe zistení potom eurokomisia určí, či je v záujme EÚ napraviť účinky nekalých obchodných praktík uložením antisubvenčných ciel na dovoz elektrických vozidiel z Číny.

image

Automobilkám v Spojených štátoch nárastli predaje napriek vysokým cenám

Vyšetrovanie, ktoré avizovala predsedníčka EK Ursula von der Leyenová už 13. septembra, počas prejavu o stave Európskej únie, sa bude riadiť prísnymi zákonnými postupmi v súlade s pravidlami EÚ a Svetovej obchodnej organizácie, ktoré umožnia všetkým dotknutým stranám vrátane čínskej vlády a spoločnostiam/vývozcom, aby predložili svoje pripomienky, dôkazy a argumenty.

"Sektor elektromobilov má obrovský potenciál pre budúcu konkurencieschopnosť Európy a vedúce postavenie v ekologickom priemysle. Výrobcovia automobilov v EÚ a súvisiace sektory už investujú a inovujú, aby naplno rozvinuli tento potenciál. Vždy, keď nájdeme dôkazy, že ich úsiliu bránia deformácie trhu a nekalá súťaž, budeme rozhodne konať. Toto antisubvenčné vyšetrovanie bude dôkladné, spravodlivé a založené na faktoch," vysvetlila von der Leyenová v správe pre médiá.

image

Špinavé tajomstvo Tesly. Supernabíjačky napĺňajú baterky z dieselového agregátu​

Komisia zdôraznila, že toto vyšetrovanie začala z vlastnej iniciatívy po zhromaždení dostatočných dôkazov o tom, že nedávny prudký nárast lacných a dotovaných dovozov elektrických vozidiel z Číny do EÚ predstavuje hospodársku hrozbu pre odvetvie elektromobilov v EÚ.

V súlade s právnymi požiadavkami podľa pravidiel EÚ a WTO sa pred uverejnením stredajšieho oznámenia o začatí právneho konania uskutočnili predbežné konzultácie s čínskou vládou.

Vyšetrovanie sa ukončí najneskôr do 13 mesiacov od jeho začatia. Ak je to právne opodstatnené, akékoľvek dočasné antisubvenčné clá možno uložiť do deviatich mesiacov po začatí vyšetrovania, pričom akékoľvek konečné opatrenia sa majú uložiť najskôr po štyroch mesiacoch alebo do 13 mesiacov od začatia samotného vyšetrovania.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-26 14:19:41 - Feat.: - Title: Regulátori v USA vyšetrujú úpravu asistenčného systému pri vozidlách Tesla 03 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 04 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 05 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 01:55