ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Európska únia bude vyšetrovať YouTube a TikTok ohľadom ochrany neplnoletých

09.11.2023, 13:53
Autor:
ČTKČTK

Pokiaľ by sa komisii podarilo preukázať, že firmy predpisy dlhodobo porušujú, hrozia im vysoké finančné sankcie.

Európska únia začne vyšetrovanie webu na zdieľanie videí YouTube a sociálnej siete TikTok. Bude skúmať, ako chráni duševné a fyzické zdravie neplnoletých. Vo svojej tlačovej správe to dnes uviedla Európska komisia.

Únijná exekutíva firmy požiadala, aby "poskytli viac informácií o opatreniach, ktoré prijali na splnenie svojich povinností týkajúcich sa ochrany maloletých" podľa nových právnych predpisov EÚ o digitálnych službách, ktoré nadobudli účinnosť koncom augusta a ktoré zavádzajú prísnejšie pravidlá pre 19 veľkých internetových firiem. Žiadosť zatiaľ nespúšťa súdne konanie.

Pokiaľ by sa komisii podarilo preukázať, že firmy predpisy dlhodobo porušujú, hrozia im vysoké finančné sankcie. V extrémnych prípadoch môžu pokuty dosiahnuť až šesť percent celosvetového obratu dotknutých spoločností.

image

Európsky súdny dvor možno znova otvorí daňovú kauzu spoločnosti Apple

TikTok a YouTube musia komisii poskytnúť požadované informácie najneskôr do tohtoročného 30. novembra. V závislosti na vyhodnotení odpovedí potom EK začne ďalšie kroky.

Dnešné oznámenie je podľa agentúry AFP súčasťou snahy európskeho komisára pre digitálnu agendu Thierryho Bretona prinútiť veľké internetové spoločnosti k dodržiavaniu novo uložených povinností. Breton už v auguste uviedol, že sa obzvlášť zameria práve na ochranu detí.

Už v októbri Brusel začal vyšetrovať TikTok, sociálnu sieť X a spoločnosť Meta Platforms. Požiadal ich, aby mu podali podrobné informácie o opatreniach, ktoré prijali proti šíreniu dezinformácií a nezákonného obsahu v nadväznosti na útoky radikálneho palestínskeho hnutia Hamas na Izrael.

V EÚ je vyšetrovaný aj čínsky internetový predajca AliExpress, a to v súvislosti s distribúciou nelegálnych výrobkov, vrátane falošných liekov.

01 - Modified: 2024-04-26 19:29:24 - Feat.: - Title: Poľsko zaznamenalo najnižšiu podporu členstva v EÚ za vyše 10 rokov 02 - Modified: 2024-04-25 14:51:59 - Feat.: - Title: Europoslanci žiadajú ráznu reakciu Únie v rámci boja proti ruskému zasahovaniu 03 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 04 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 13:02