Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Maďarská ropná spoločnosť MOL vytýka chorvátskemu JANAF-u predraženú prepravu čierneho zlata

05.01.2024, 19:47
Autor:
TASRTASR

JANAF v posledných rokoch výrazne zvýšil ceny svojich služieb, ktoré sú preto niekoľkonásobne vyššie ako európska referenčná cena, uvádza MOL.

Maďarská ropná spoločnosť MOL, ktorej integrovanou súčasťou je aj slovenský Slovnaft, v piatok vydala vyhlásenie, v ktorom kritizuje pretrvávanie neúmerne vysokej cenu prepravy ropy ropovodom Adria. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Neprimerane vysoká cena

Podľa MOL-u si chorvátsky prevádzkovateľ ropovodu účtuje za svoje služby neprimerane vysokú a nespravodlivú cenu. JANAF v posledných rokoch výrazne zvýšil ceny svojich služieb, ktoré sú preto niekoľkonásobne vyššie ako európska referenčná cena, píše maďarská ropná spoločnosť.

image

Ceny benzínov sa v poslednom týždni minulého roka zvýšili, nafta zlacnela

MOL dodal, že už dlho skúma a analyzuje dôvody extrémne vysokej kompenzácie, ale zatiaľ nenašiel prijateľné vysvetlenie ceny uplatňovanej spoločnosťou JANAF od roku 2023.

Keďže podľa MOL-u nárast ďaleko prevýšil tempo rastu cien energií v Európe, zdá sa byť opodstatnené predpokladať, že JANAF zneužíva situáciu vytvorenú vojnou medzi Ukrajinou a Ruskom na dosiahnutie zisku, zdôraznil MOL.

"V čase krízy sa teda JANAF namiesto solidarity s ostatnými štátmi v regióne rozhodol využiť na zvýšenie svojho zisku skutočnosť, že Česká republika, Maďarsko a Slovensko sú vnútrozemskými štátmi, ktorých rafinérie sú vysoko závislé od jadranského ropovodu. Tá je pre nich jedinou životaschopnou alternatívou k ruskej rope," píše sa v dokumente MOL-u.

Jednoročný kontrakt

Rafinérie Slovnaft a MOL sa po viac ako ročných rokovaniach vlani 23. mája dohodli s chorvátskou spoločnosťou JANAF na poplatku za používanie ropovodu Adria a uzatvorili zmluvu o preprave ropy, ktorá je pre Slovensko strategicky dôležitá.

Kontrakt je však dohodnutý iba na jeden rok a cena za prepravu niekoľkonásobne prekračuje štandardnú výšku poplatkov v EÚ, informoval vtedy hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

image

Slovenskej ekonomike hrozia otrasy, prvý signál hlási ropa

"Spoločnosť JANAF súhlasila pre Slovnaft a MOL len s jednoročným kontraktom s pomerne vysokou cenou za prepravu ropy. To znamená, že Slovnaft a MOL budú platiť niekoľkonásobne vyššie poplatky v porovnaní s primeraným štandardom v EÚ. Slovnaft, ako aj MOL nemali inú možnosť, ako dohodu akceptovať, keďže ropovod Adria zohráva dôležitú úlohu v bezpečnosti alternatívnych dodávok ropy pre región strednej a východnej Európy," uviedol Molnár.

Jediný exportér v regióne

Slovnaft potrebuje v súlade so sankciami EÚ voči Rusku vyrábať naftu, benzín a ďalšie produkty z alternatívnej neruskej ropy, aby uspokojil dopyt z Česka, Rakúska a Poľska.

image

Kurz roka 2024 aj pre Slovensko určí kľúčová surovina na svete. Jeden scenár hovorí o cenovom šoku

Slovenská rafinéria je totiž jediným exportérom v regióne, keďže okolité krajiny nie sú v produkcii palív sebestačné. Jedinou cestou, ako alternatívnu ropu dopraviť na Slovensko, je cez ropovod Adria a morský prístav Omišalj, ktoré kontroluje spoločnosť JANAF.

Ropovod Adria aktívnejšie Slovnaft začal využívať od februára minulého roka, keď vstúpili do platnosti sankcie na vývoz produktov z ruskej ropy. Slovnaft, ako aj MOL sa však domnievajú, že súčasná dohoda nevytvára trvalé a konkurencieschopné základy pre bezpečnosť dodávok ropy cez ropovod Adria na Slovensko. To môže v budúcnosti vyvolávať obavy o bezpečnosť dodávok palív v širšom regióne strednej a východnej Európy.

 

01 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 02 - Modified: 2024-04-25 06:11:54 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili 03 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 04 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 05 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:25