Argentína bojuje s infláciou okolo 200 percent. FOTO: Reuters
StoryEditor

Na hovädzie nemáme, jeme iba kurence, sťažujú sa Argentínčania. Inflačná smršť ich pripravila o ilúzie

05.02.2024, 11:10
Autor:
jlajla
  • Pred niekoľkými desiatkami rokov sa Argentína radila medzi najbohatšie krajiny na svete.
  • Táto juhoamerická ekonomika bola vo svojej najlepšej ére rozvinutejšia ako napríklad Francúzsko alebo Nemecko.
  • Obrovskej popularite sa tešilo hlavne argentínske hovädzie mäso, ktoré vo veľkom mierilo na export.
  • Tieto časy sú zrejme nenávratne preč. Dnes si ho môže v krajine dovoliť iba málokto.

Za posledných niekoľko rokov sa argentínska životná úroveň citeľne prepadla. Krajina bojuje s veľmi vysokou infláciou, na čele štátu sa strieda jedna politická partaj za druhou.

Hovädzie mäso, ktoré sa predtým radilo medzi najvýznamnejšie argentínske exportné artikle, si tam dnes môže dovoliť už len málokto. Informoval o tom britský denník BBC.

„Je to pre nás veľmi ťažké. Človek sa musí neustále obávať, či vyjde s peniazmi. Historicky sme síce krajinou hovädzieho mäsa, ale jeme len kuracie, pretože je lacnejšie,“ hovorí Argentínčan Oriana, ktorý vyše dvadsať rokov žije v schátranej časti hlavného mesta Buenos Aires.

image

Javier Milei obhajuje kapitalizmus a tvrdia o ňom, že je exot. A to je vlastne desivé

Ani s kuracím to nie je žiadna sláva. Jeho cena totiž za uplynulý rok medziročne stúpla asi o 211 percent, čo je najvyššia hodnota za posledných viac ako tridsať rokov. Len v decembri sa ceny kuracieho zdvihli o viac ako 25 percent. Okrem potravín sa Argentínčania trápia aj s vysokými cenami za odber elektrickej energie, dopravu alebo napríklad nájom.

Argentínčania sa boja o budúcnosť

Existenčné problémy musí riešiť aj Argentínčan Samir. Roky sa živí ako kuriér donáškovej služby. Kvôli nedobrej hospodárskej situácii však dopyt v posledných mesiacoch nie je ideálny. Jeho mzda sa navyše dlhodobo príliš nezvyšuje a Samir má tak problém vyrovnať sa s postupne rastúcimi cenami.

Argentínčan si zároveň všíma, že v uliciach hlavného mesta rastie strach a zúfalstvo. „Niektorí vás môžu zabiť aj len kvôli mobilnému telefónu,“ povedal pre BBC.

image

Nový argentínsky prezident: El Loco ide riešiť 140-percentnú infláciu a peso nahradiť dolárom

Oficiálne údaje teraz ukazujú, že v súčasnej dobe žije v chudobe najmenej 40 percent Argentínčanov. Mnoho miestnych zároveň tvrdí, že tento podiel je v praxi ešte o niečo vyšší. Aj preto mnoho miestnych začalo improvizovať. Na uliciach predávajú domáce výrobky, dominuje hlavne jedlo. Tucet vajec sa predáva asi za 1 dolár, teda niečo cez 90 eurocentov. 

Ako si povedie nový prezident?

Neblahá makroekonomická situácia v Argentíne sa začína prepisovať aj do biznisu. Ešte niekoľko rokov dozadu patril Claudio Paez medzi úspešných cukrárov. Po celej krajine mal viac než 12 prevádzok. Len za niekoľko posledných mesiacov musel väčšinu týchto podnikov zavrieť.

Prepad disponibilných príjmov jeho zákazníkov sa totiž podpísal na podnikových tržbách. Mnoho Argentínčanov v podstate zo dňa na deň prestalo sladké nakupovať. „Ak budú ekonomické problémy pokračovať ešte tri mesiace, nebudem mať možnosť pokryť svoje výdavky,“ uzatvára argentínsky cukrár.

image

Argentínsky exot alebo budúca legenda

Argentínčania teraz vyčkávajú, ako si na čele krajiny povedie nový prezident Javier Milei, radikálny pravicový libertarián, ktorý v minulých dňoch ohlásil mnoho reforiem. V minuloročných voľbách sa mu podarilo získať viac ako 55 percent hlasov.

Hlavný odborový zväz v Argentíne nedávno začal generálny štrajk proti radikálnym ekonomickým a sociálnym reformám prezidenta Mileia.

Zamestnanci mnohých sektorov vyšli do ulíc na protest proti opatreniam a škrtom, ktorými chce zmierniť infláciu presahujúcu 200 percent. Tisíce ľudí sa vydali vyjadriť nesúhlas s jeho politikou smerom k sídlu parlamentu, kde zatiaľ prezident pre návrhy hľadá spojencov. „Rozumie problémom ľudí. Myslím, že je to presne on, koho Argentína teraz potrebuje. Dokáže sa vysporiadať s vysokou infláciou,“ komentuje situáciu Samir.

01 - Modified: 2024-04-24 10:51:01 - Feat.: - Title: V Argentíne sa konali masové demonštrácie proti úsporným opatreniam vlády 02 - Modified: 2024-04-24 07:16:00 - Feat.: - Title: Argentínska vláda preskúma odškodné vyplatené obetiam diktatúry 03 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 04 - Modified: 2024-04-12 05:22:00 - Feat.: - Title: Argentínsky súd viní Irán za útoky na izraelské ciele z 90. rokov minulého storočia 05 - Modified: 2024-04-05 07:41:12 - Feat.: - Title: Argentína bojuje s vlnou horúčky dengue a nedostatkom repelentov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 12:34