Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Odbory sú proti, Biden má obavy z prevzatia U.S. Steelu japonskou skupinou. Môže si pohnevať blízkeho spojenca

13.03.2024, 21:28
Autor:
prutprut

Po zverejnení plánovaných krokov Bidenovej administratívy sa akcie spoločnosti prepadli o 12 percent. Biden neplánuje dohodu priamo "zablokovať", aj keď má takúto právomoc.

Americký prezident Joe Biden plánuje zasiahnuť pri plánovanej kúpe oceliarne U. S. Steel s centrálou v Pennsylvánii japonskou skupinou Nippon Steel. Informáciu priniesli Financial Times

Toto rozhodnutie môže ovplyvniť vzťah Washingtonu s Tokiom, ktoré je pre USA dôležitým spojencom. Obchod za 14,9 miliardy dolárov sa týmto môže dostať do ohrozenia. 

Blokovanie obchodu

Stalo sa tak pred oficiálnou návštevou japonského premiéra Fumia Kishidu, ktorý má prísť do štátu Washington desiateho apríla. Uviedli to viacerí ľudia, ktorí o rozhodnutí vedia.

Americkí úradníci už mali oznámenie prezidenta Bidena spísať, pričom podľa ľudí oboznámených so skutočnosťami, už vláda informovala tú japonskú.

image

Zistenie HN: Legendárnu slovenskú elektráreň o dva týždne vypnú, oživiť ju môžu oceliarne východu

Po zverejnení plánovaných krokov Bidenovej administratívy sa akcie spoločnosti prepadli o 12 percent. Biden podľa Financial Times neplánuje dohodu priamo "zablokovať", aj keď má pri zahraničných akvizíciach takúto právomoc. 

Biely dom by mal vo vyhlásení poukázať na potrebu obchodnú dohodu "skontrolovať a vyšetriť". Už v decembri sa tak vyjadril národný ekonomický poradca Lael Brainard. 

Pennsylvánia je jedným zo štátov, ktoré sú vo voľbách označované za "nerozhodné". Donald Trump, ktorý bude pravdepodobne rivalom Joea Bidena sa už vyslovil proti tejto dohode a označil ju za "strašnú".

Odpor zo strany odborov

Proti prevzatiu sa postavila odborová organizácia United Steelworkers so sídlom tiež v Pittsburghu.

Dohoda s Nippon Steel bola oznamená v decembri. Americký prezident si tak musel vybrať medzi odbormi v USA a dôležitým zahraničným spojencom.

Podľa osoby oboznámenej s vecou je rozhodnutie pre Bidenovu administratívu "zahanbujúce". Vláda Demokratov sa totiž zameriava na budovanie zahraničných vzťahov. Z USA takto vychádza signál, že "neverí japonským spoločnostiam pri vlastnení tých amerických".

"Prezident to vie, no politika volebného roka pravdepodobne vyhrá," povedala táto osoba.

image

Sulíkovi prekážala ich vysoká cena. Zelený „bič“ teraz prudko zlacnel, je za tým prekvapivá dvojica

Vyjadrenie amerického prezidenta prišlo práve v čase, kedy japonská skupina odovzdala dokumenty rade, ktorá sa zaoberá zahraničnými investíciami v USA. Tvrdia to dve osoby oboznámené s jej konaním, pričom spoločnosť to nepotvrdila.

"Je bezprecedentné, aby prezident urobil vecný komentár k prípadu, ktorý je v štádiu konania pred radou," povedal Ivan Schlager, partner v Kirkland & Ellis a jeden z najvýznamnejších právnikov tejto rady v USA.

„Zatiaľ čo rada je zvyčajne imúnna voči politickému tlaku, tento prípad zahŕňa majetok s jedinečnými schopnosťami spojený s administratívou, ktorá urobila ochranu výroby a pracovných miest strednej triedy základom svojej zahraničnej politiky.“

Predvolebný boj

Prezident United Steelworkers David McCall sa minulý týžde vyjadril že má od prezidenta potvrdenie, že "stojí za nimi" v súvislosti s dohodou. Trump oznámil, že v prípade volebného víťazstva by dohodu zrušil.

Japonská skupina pred oznámením obchodnej dohody s odbormi nekomunikovala. Až na konci februára podpísala s odbormi dohodu o mlčanlivosti. POdľa odborov však rozhovory s Nippon Steel nikam neviedli. 

"Sme naďalej presvedčení, že spoločnosť plne nerozumie svojim povinnostiam voči oceliarom, dôchodcom a našim komunitám," uviedli odbory v liste svojim členom.

image

Nová fabrika aj nové baterkárne. No Slovensko aj tak čakajú najbližšie roky suchoty (Brífing HN)

Japonská spoločnosť oznámila, že bude ďalej komunikovať a tvrdí, že sa vyjadrila ku každej z otázok, ktoré prišli od odborov.

Spoločnosť sa však neplánuje vzdať kúpy amerických oceliarní U. S. Steel aj v prípade, že Biden verejne vyjadrí nesúhlas s prevzatím.

Japonská podnikateľská komunita bola šokovaná silnou reakciou Washingtonu na dohodu, najmä preto, že USA zostávajú najatraktívnejším trhom fúzií a akvizícií pre japonské spoločnosti.

01 - Modified: 2024-03-15 13:32:11 - Feat.: 1 - Title: Zistenie HN: Po 60 rokoch končí na Slovensku veľká elektráreň, roky ťažila z polohy pri Ukrajine 02 - Modified: 2024-03-12 18:30:00 - Feat.: 1 - Title: Nová fabrika aj nové baterkárne. No Slovensko aj tak čakajú najbližšie roky suchoty (Brífing HN) 03 - Modified: 2024-03-10 23:03:36 - Feat.: 1 - Title: Sulíkovi prekážala ich vysoká cena. Zelený „bič“ teraz prudko zlacnel, je za tým prekvapivá dvojica
01 - Modified: 2024-04-25 07:10:38 - Feat.: - Title: Toyota zaznamenala rekordný celosvetový predaj, prvýkrát prekročila hranicu desiatich miliónov áut 02 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 03 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 04 - Modified: 2024-04-24 19:55:09 - Feat.: - Title: Šéf TikToku plánuje na súde bojovať proti zákazu platformy v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:21