Logo spoločnosti Amazon. FOTO: Reuters
StoryEditor

Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame

27.03.2024, 15:11
Autor:
ČTKČTK

Najvyšší súd Európskej únie uviedol, že záujmy EÚ prevažujú nad hmotnými záujmami internetového predajcu.

Americká spoločnosť Amazon v Európskej únii prehrala boj o pozastavenie požiadavky ohľadom internetovej reklamy. Najvyšší súd Európskej únie podporil regulačné orgány Únie a uviedol, že záujmy prevažujú nad hmotnými záujmami internetového predajcu. Súd o tom dnes informoval v tlačovej správe.

Na základe nariadenia Únie o jednotnom trhu digitálnych služieb (DSA), ktoré začalo platiť vlani, bol Amazon označený za veľkú internetovú platformu, na ktorú sa vzťahujú prísne pravidlá pre boj s nezákonným a škodlivým obsahom. Amazon tvrdí, že definícii veľkej internetovej platformy nezodpovedá.

Spoločnosť následne napadla požiadavku DSA na zverejnenie úložiska obsahujúceho podrobné informácie o jej internetovej reklame. Požiadala tiež o predbežné opatrenie do doby, než súd vo veci rozhodne.

image

Gigant to má nahnuté: Apple máta osud Nokie, za konkurenciou začína strácať krok aj dych

Súd nižšej inštancie vlani v septembri žiadosti Amazonu vyhovel. Európska komisia sa následne obrátila na najvyšší súd Európskej únie. Súdny dvor EÚ v Luxemburgu príkaz na pozastavenie zrušil a žiadosť Amazonu o predbežné opatrenie zamietol.

"Pozastavenie by viedlo k oneskoreniu, potenciálne o niekoľko rokov, pri plnom dosahovaní cieľov nariadenia o jednotnom trhu digitálnych služieb, a teda by potenciálne umožnilo pretrvávanie alebo rozvoj internetového prostredia, ktoré ohrozuje základné práva," uviedol súd.

 

01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 04 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 05 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:41