Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nalomené vzťahy s Pekingom. Čínsky vodca na schôdzke s holandským premiérom kritizoval obchodné bariéry

27.03.2024, 16:18
Autor:
ČTKČTK

Napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami vyvoláva nová holandská politika týkajúca sa vývozu zariadení na výrobu čipov.

Snahy obmedziť prístup Pekingu k moderným technológiám a narušovanie dodávateľských reťazcov nezastavia rozvoj Číny a povedú len ku konfrontácii, povedal dnes čínsky prezident Si Ťin-pching holandskému premiérovi Markovi Ruttemu na schôdzke v Pekingu.

Nová holandská politika 

Napätie vo vzťahoch medzi oboma krajinami vyvoláva nová holandská politika týkajúca sa vývozu zariadení na výrobu čipov, píše agentúra Reuters.

Rutte uviedol, že cieľom holandských exportných opatrení je ochrana bezpečnosti krajiny a že tieto opatrenia nie sú namierené konkrétne proti Číne. "Vzťahy s Čínou sú pre nás veľmi dôležité," podotkol Rutte.

image

Peking prilial olej do ohňa. Čína zachraňuje krehkú ekonomiku tak, že potápa tie ostatné

Holandská vláda vlani oznámila nové pravidlá, podľa ktorých firmy produkujúce vyspelé zariadenia na výrobu čipov musia pred ich vývozom žiadať o licenciu.

Holandsko k tomuto opatreniu pristúpilo po tom, čo USA poukázali na bezpečnostné riziká a zablokovali prístup Pekingu k pokročilým čipom a zariadeniam na ich produkciu, pirčom vyzvali svojich spojencov, aby ich nasledovali.

Druhý najväčší trh

Kľúčovým dodávateľom zariadenia pre výrobcov počítačových čipov je holandská spoločnosť ASML. Agentúra AP uviedla, že Čína bola vlani pre túto spoločnosť druhým najväčším trhom po Taiwane.

Dnešná správa čínskej štátnej televízie CCTV zariadenie na výrobu čipov nezmieňuje. Cituje však vyjadrenie prezidenta Si Ťin-pchinga, podľa ktorého vytváranie vedeckých a technologických bariér môže viesť len ku konfrontácii.

"Čína má legitímne právo na rozvoj a žiadna sila čínsky vedecký a technologický pokrok nezastaví," uviedol Si podľa štátnej televízie.

image

Čína blokuje používanie čipov od AMD a Intelu vo vládnych počítačoch, píše Financial Times

Podľa vyhlásenia, ktoré vydala holandská vláda pred Rutteho cestou do Číny, mal holandský premiér na programe okrem obchodných rozhovorov aj rokovania o vojnách na Ukrajine a v Pásme Gazy. Peking odmieta odsúdenie ruskej agresie voči Ukrajine a tvrdí, že zastáva neutrálny postoj.

"Budem sa snažiť vysvetliť, aké je pre Holandsko a jeho bezpečnosť dôležité, aby Rusko (vojnu) nevyhralo, a budem tiež žiadať dobrého priateľa Čínu, aby to pochopila," uviedol podľa agentúry AP Rutte vo videonahrávke na jednej z ulíc v historickej časti Pekingu. Rutte vo videu tiež povedal, že v Číne nadnesie otázku dodržiavania ľudských práv či duševného vlastníctva

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 04 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 05 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:29