Šéf Tesly Elon Musk nemá veľa dôvodov na radosť. FOTO: Reuters
StoryEditor

Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu

24.04.2024, 09:23
Autor:
ČTKČTKpebpeb

Tržby Tesly prvýkrát za štyri roky klesli, zisk sa znížil o 55 percent.

Čistý zisk amerického výrobcu elektromobilov Tesla v prvom štvrťroku tohto roku klesol o 55 percent na 1,13 miliardy dolárov a tržby sa znížili prvýkrát za štyri roky. Vyplýva to z vyhlásenia zverejneného v noci na dnešok.

Automobilka však súčasne oznámila, že urýchli výrobu nových, cenovo dostupnejších vozidiel, čo poslalo jej akcie nahor.

Tržby sa v prvom štvrťroku znížili o deväť percent na 21,3 miliardy dolárov. Objem predaja klesol o takmer deväť percent kvôli zvýšenej konkurencii a spomaľovaniu dopytu po elektromobiloch.

Príchod Modelu 2

Zisk na akciu bez jednorazových položiek predstavoval 45 centov, zaostal tak za odhadom analytikov, ktorých oslovila agentúra FactSet. Tí čakali zisk 49 centov na akciu.

image

Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​

Investori a analytici hľadali nejaké znamenie, že Tesla podnikne kroky na zastavenie tohtoročného prepadu ceny svojich akcií a zvýšenie predaja, upozornila agentúra AP.

V liste investorom Tesla uviedla, že výroba menších a cenovo dostupnejších modelov sa začne skôr, než doteraz predpokladala. Menšie modely, medzi ktoré zrejme patrí aj malé vozidlo Model 2 za cenu okolo 25-tisíc dolárov, budú využívať podvozky vozidiel novej generácie a niektoré prvky súčasných modelov.

Budú tak vyrábané na rovnakých výrobných linkách, ako súčasné modely, a pre nové vozidlá nebudú potrebné nové továrne ani nové výrobné linky.

Generálny riaditeľ Elon Musk v konferenčnom hovore s analytikmi uviedol, že očakáva začatie výroby v druhej polovici budúceho roka, ale mohlo by to byť aj koncom tohto roka.

Tlak z Číny

Tesla zopakovala, že rast predaja vozidiel môže byť v tomto roku znateľne nižší ako vlani, pretože pracuje na uvedení novej generácie vozidla. Podľa mnohých analytikov slabší predaj vyvoláva otázky ohľadom dopytu po Teslách a ďalších elektromobiloch.

image

Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch

Akcie Tesly od začiatku tohto roka klesli o viac ako 40 percent. Po oficiálnom ukončení utorkového obchodovania v USA však začali rásť a v jednej chvíli si pripisovali až 12,5 percenta.

Tesla čelí rastúcemu tlaku z Číny, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, kde miestne automobilky vyrábajú lacnejšie modely. Generálny riaditeľ spoločnosti Elon Musk minulý týždeň oznámil, že Tesla celom svete prepustí viac ako 10 % svojich zamestnancov.

01 - Modified: 2024-05-03 13:50:34 - Feat.: - Title: Tesla kvôli kopírovaniu ochrannej známky žaluje svojho indického menovca 02 - Modified: 2024-05-02 16:00:00 - Feat.: - Title: Aj egocentrik ako Elon Musk pochopil, že v jednote je sila 03 - Modified: 2024-05-02 09:00:00 - Feat.: - Title: Vyrieši problém elektromobilov? Batéria od firmy CATL ponúka dojazd až tisíc kilometrov​ 04 - Modified: 2024-04-29 10:15:55 - Feat.: - Title: Musk sa dohodol s Čínou. Po legislatívnych problémoch prídu autá bez vodiča na cesty 05 - Modified: 2024-04-28 15:49:21 - Feat.: - Title: Rozvoj Tesly je "úspešným príkladom" čínsko-americkej spolupráce, tvrdí Li Čchiang
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 15:50