Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Belgicko, Británia a Írsko chcú prepájať svoje veterné parky v Severnom mori

16.05.2024, 16:44
Autor:
TASRTASR

Belgicko, Írsko a Spojené kráľovstvo sa zaviazali dosiahnuť nulové emisie vo svojich odvetviach elektrickej energie.

Belgicko, Írsko a Spojené kráľovstvo zintenzívňujú svoju spoluprácu, aby zo Severného mora vytvorili najväčšiu trvalo udržateľnú elektráreň v Európe. Uviedlo to vo štvrtok belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Belgická federálna ministerka pre energetiku Tinne Van der Straetenová a jej írski a britskí kolegovia Eamon Ryan a Andrew Bowie podpísali v stredu (15. 5.) v Bruggách spoločné vyhlásenie o snahe preskúmať prevádzkové prepojenia medzi veternými elektrárňami pri írskom pobreží a umelým energetickým ostrovom princeznej Alžbety, ktorý buduje Belgicko.

Cieľom je vytvoriť "energetický koridor" medzi týmito tromi krajinami.

image

Šéf zelených energetikov pre HN: Nový šéf regulátora je iná škola. Pri cenách energií je tu politické zadanie

Spoločné vyhlásenie predstavuje rozhodujúci krok smerom k užšej spolupráci v oblasti veternej energie na mori a ambíciu vyjadrenú na samite v Ostende v apríli 2023 urobiť zo Severného mora významnú udržateľnú elektráreň.

Belgicko, Írsko a Spojené kráľovstvo sa zaviazali dosiahnuť nulové emisie vo svojich odvetviach elektrickej energie, zvýšiť bezpečnosť dodávok elektriny, podporovať zdroje obnoviteľnej energie a dosiahnuť konkurencieschopné náklady na elektrinu.

Vyhlásenie z Brúgg vytvára rámec pre podrobnejšie plánovanie potrebnej infraštruktúry na pripojenie veterných fariem k energetickému ostrovu princeznej Alžbety. Naznačuje takisto ochotu troch krajín presadzovať spoločné ciele pre trvalo udržateľný energetický prechod a využívanie obnoviteľných zdrojov.

Ministerka Van der Straetenová v správe pre médiá pripomenula, že umelým ostrovom princeznej Alžbety vznikne druhý belgický veterný park na mori. Slúžiť má aj ako prístav pre budúce hybridné prepojenia.

image

Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN)

"Vďaka tomuto partnerstvu Írsko, Spojené kráľovstvo a Belgicko realizujú ambície stanovené na vlaňajšom samite v Ostende, a to urobiť zo Severného mora najväčšiu trvalo udržateľnú elektráreň v Európe. Teraz bude kľúčové zaviesť opatrenia na uskutočnenie týchto ambícií a podporiť našu zelenú budúcnosť," opísala situáciu ministerka.

Spoločné vyhlásenie vníma ako sľubnú príležitosť na vzájomné energetické prepojenie troch krajín, čo má pribudnúť k ďalším podobným prepojeniam, ktoré belgická strana už skúma. Ide napríklad o prepojenie s veternými morskými farmami z Dánska, Holandska a Nórska.

Deväť európskych krajín, ktorých lídri a ministri energetiky sa vlani v apríli v Ostende zúčastnili na druhom samite o Severnom mori a podpísali takzvanú Ostendskú deklaráciu, si spolu stanovilo cieľ vyrobiť 120 gigawattov (GW) elektriny vďaka veternej kapacite na mori do roku 2030 a najmenej 300 GW do roku 2050. Belgicko má pri plnení týchto cieľov zohrávať kľúčovú úlohu.

Do tejto skupiny okrem Belgicka patria aj Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Luxembursko, Írsko, Nemecko, Nórsko a Spojené kráľovstvo.

01 - Modified: 2024-05-29 10:12:08 - Feat.: - Title: Polícia prehľadala kancelárie v Európskom parlamente, pátranie súvisí s proruskou platformou Voice of Europe 02 - Modified: 2024-05-29 10:07:05 - Feat.: - Title: Vláda schválila opätovné zriadenie veľvyslanectiev v Austrálii a Bruseli 03 - Modified: 2024-05-28 11:17:36 - Feat.: - Title: Zbrane, ktoré dodá Belgicko Ukrajine, možno použiť len na jej území, uviedol De Croo 04 - Modified: 2024-05-28 07:44:56 - Feat.: - Title: Belgicko poskytne Ukrajine 30 stíhačiek F-16, prvé plánuje dodať už tento rok 05 - Modified: 2024-05-28 05:05:47 - Feat.: - Title: Zelenskyj v utorok navštívi Belgicko, s De Croom podpíše bezpečnostnú dohodu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. máj 2024 01:47