StoryEditor

Konkurz je rýchla smrť

12.05.2010, 00:01
O reštrukturalizáciách sa v poslednej dobe popísalo mnoho článkov. Takmer každý podnikateľ pozná pojem konkurz a reštrukturalizácia. Kým konkurz znamená pre podnik rýchlu smrť, reštrukturalizácia znamená ozdravný proces.

Ľudovo povedané zadĺžená spoločnosť má legálnu možnosť oddĺžiť sa za cenu dohody s veriteľmi.

Čakanie sa nevypláca

Ako sa prednedávnom vyjadril pán Jurík, z poisťovne Coface, v zahraničí bežne vyťažiteľnosť z reštrukturalizácii dosahuje úroveň 40 percent, na Slovensku je to len na úrovni do 10 percent. Čím je to zapríčinené? Hlavne preto, že spoločnosti na Slovensku idú do reštrukturalizácie neskoro.

Kým zákonné náležitosti úpadku už dávno splnil, namiesto vyhlásenia reštrukturalizácie slovenský podnikateľ radšej podniká naďalej až dovtedy, kým mu veritelia nestúpia na krk. Toto je jeden z prvých problémov reštrukturalizácie na Slovensku.

Vyhlásenie reštrukturalizácie často býva iba zdržanie času pred konkurzom. Typickým príkladom je nemenovaná slovenská letecká spoločnosť, ktorá štyri až päť rokov dosahovala stratu. Vyhlásila reštrukturalizáciu a vzápätí o mesiac na to konkurz. Keby letecká spoločnosť vyhlásila reštrukturalizáciu skôr, mohla sa zachrániť. Ak uvažujete nad reštrukturalizáciou, urobte tak v čase, kedy ešte je možné Vašu spoločnosť zachrániť.

Informujte sa

Druhým problém reštrukturalizácie je zlá informovanosť verejnosti o tom, čo je reštrukturalizácia. Internet je preplnený množstvom „zaručených a overených informácií“. Dočítate sa tam, že reštrukturalizácia je vlastne likvidácia spoločnosti, a likvidátor ju bez problémov vymaže z obchodného registra. Alebo ešte lepšia perlička, keď som sa dočítal, že reštrukturalizácia  je získanie nových zákaziek po vyhlásení konkurzu, a tým sa zruší konkurz. Nevedomosť je veľmi zlá. Ja tiež mám o  reštrukturalizácii iba určité potrebné informácie, ale viem tiež, že nájdem odborníka, ktorým je v tomto prípade buď advokát alebo správca konkurzných podstát, ktorý profesionálne zodpovie všetky moje otázky a zabezpečí moje zastupovanie. Ak uvažujete nad reštrukturalizáciou, alebo máte dlžníka v reštrukturalizácii, neváhajte a pýtajte sa odborníka o radu.

Tretím problémom reštrukturalizácie je nepozornosť bežného slovenského podnikateľa. Ako to myslím? Jednoducho, pretože o reštrukturalizácii sa môžete dozvedieť troma spôsobmi: denným sledovaním obchodného vestníka používaním sledovacieho softwéru, informáciou z tretej ruky (od známeho, z médii, od iného veriteľa).

Nad týmto bodom by sa mal zamyslieť každý podnikateľ, každý ekonóm, manažér a vedúci, či venuje aspoň nejaké percento práce sledovaniu obchodného vestníka? Predpokladám že odpoveď bude negatívna. Sledovanie obchodného vestníka je neefektívne, časovo náročné a nudné. Preto určite odporúčam všetkým majiteľom, konateľom či manažérom, aby si zabezpečili sledovací software databázového charakteru, ktorý ich upozorní na vyhlásenú reštrukturalizáciu alebo konkurz.

Krajina príležitostí

Na Slovensku je možné zarobiť skutočne na všetkom. Inšpiráciou k tomuto článku bola google reklama nemenovanej spoločnosti, ktorá hlásala „chcete oddĺžiť svoju spoločnosť? Za malý poplatok oddĺžime Vašu spoločnosť o viac ako 50 percent“. Pod ňou bol ďalší inzerát inej spoločnosti s textom: "Odkúpime Vašu zadĺženú spoločnosť, nečakajte na zázrak" a do tretice: "Nevládzete splácať firemný úver? Potrebujete ochranu pred veriteľmi?"

Slovenský internet začína byť preplnený inzerátmi poskytujúcimi zaručenú likvidáciu spoločnosti (aj na hrane alebo za hranou legálnosti) a dokonca firmy, ktoré Vám zabezpečia reštrukturalizáciu. Na tom nie je nič zlé, keby to neboli inzeráty a web stránky, ktoré Vám doslova ponúkajú systém, ako sa za pár eur viete zbaviť svojich niekoľko stotisícových záväzkov, a to dokonca ja keď máte firmu úplne v poriadku. Však reštrukturalizácia sa pripraví tak ako treba, aby prešla cez súd a klientovi za pár euro ušetríme aj milióny. Jednoducho reštrukturalizácia po slovensky...

Peter Makovický
konateľ exekučná s.r.o


www.exekucna.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/firemne-financie, menuAlias = firemne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:29