Podľa Mikuláša Peksu nie je možné vťahovať krajnú pravicu do politického procesu. FOTO: mikulas-peksa.eu
StoryEditor

Europoslanec Peksa pre HN: Krajná pravica začína v Európe opäť vystrkovať rožky. Nevťahujme ju do politiky

04.02.2024, 17:31
  • Český europoslanec Mikuláš Peksa vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo je nebezpečné vťahovať krajnú pravicu do spoločného hlasovania.
  • Či demokratické politické sily budú vôbec schopné po blížiacich sa júnových voľbách do Európskeho parlamentu zostaviť spoločnú vládu.
  • Ako sa europoslanci správajú k predstaviteľom Fideszu či ďalších strán.

Radikálne politické sily sa posilňujú po celej Európe. Holandské voľby vyhral líder krajnej pravice Geert Wilders, pozície si upevňuje Alternatíva pre Nemecko. Analýzy dokonca ukazujú, že ľudovci a socialisti nemusia získať v europarlamente väčšinu. Môže sa stať, že budú nútení viac sa otvoriť spolupráci s krajnou pravicou?

Nemyslím si to. Verím, že bude možné sformovať v europarlamente funkčnú proeurópsku väčšinu bez účasti krajnej pravice. Bude si to však vyžadovať konzistentný prístup politikov na demokratickej strane spektra. My ako Piráti sme v tomto smere principiálni a akúkoľvek spoluprácu s krajnou pravicou jednoznačne odmietame.

V oboch našich krajinách – na Slovensku aj v Česku – sú však strany, ktoré sú ochotné sadnúť si s ňou za jeden stôl...

Samozrejme, ja vnímam, že existujú české a slovenské politické strany, ktoré to majú inak než my. Typicky ide o kresťanskodemokratické hnutia združené v Európskej ľudovej strane, ktorá sa pod vedením Manfreda Webera veľmi priblížila k spolupráci s krajnou pravicou. Neprekáža jej spolu s ňou prehlasovať rôzne zákony. Práve pred týmto by som varoval. Nie je to dobrý nápad a vo finále sa to vypomstí aj im. Prial by som si, aby sme udržiavali skutočne striktný postup a krajnú pravicu do politického rozhodovania nevťahovali.

Bude možné pre štandardné strany presadzovať v europarlamente svoju agendu bez podpory niektorých alternatívnych síl? Ak populisti získajú dostatočnú podporu, môžu predsa prijímanie niektorých zákonov brzdiť...

Znovu by som zdôraznil iba to, že veľmi dôležitá je jedna vec – ľudovci musia pochopiť, že s krajnou pravicou sa nehlasuje. Kompromisy treba hľadať na pôdoryse normálnych demokratických politických strán. A tomu sme otvorení a sme pripravení pracovať na tom. Skrátka očakávame, že krajná pravica nebude za žiadnych okolností vťahovaná do politického procesu.

image

Europoslanec Vondra pre HN: Od rozpadu federácie sa naša úloha zmenila, dnes sme štandardné západné krajiny

Je to vôbec reálne?

Veľmi to bude závisieť od výsledkov volieb. Pokiaľ im to číselne nevyjde a stále sa tu nájde dosť normálne a demokraticky zmýšľajúcich politikov, tak tú krajnú pravicu dokážeme izolovať. No to je vec každého občana a voliča. Ja vždy ľuďom pri debatách hovorím – ak nechcete, aby vám vládla krajná pravica, tak voľte nás.

Európa zažila minulý rok jednu z najväčších migračných vĺn. Európskymi metropolami zároveň otriasala séria protiizraelských demonštrácií a protižidovských incidentov zo strany propalestínskych aktivistov či priamo moslimských migrantov. Aké prepojenie vidíte medzi nárastom týchto javov a silnejúcou podporou krajnej pravice?

Ja ten problém skutočne vidím v tom, že krajná pravica, ktorá bola v Európe porazená v roku 1945, zase vystrkuje rožky a snaží sa vrátiť do verejného povedomia. Ono to síce môže znieť úsmevne, ale určite nie je – pred Vianocami sme videli jeden bizarný útok. Došlo k nemu v poľskom parlamente, kde poslanec krajnej pravice vzal hasiaci prístroj a postriekal ním zapálený židovský svietnik menóra, ktorý tam horel pri príležitosti sviatku Chanuka. Takýto antisemitizmus nemá v Európe absolútne žiadne miesto. Bohužiaľ, toto nijako nesúvisí so situáciou na Blízkom alebo Strednom východe. Je to obrovská hanba, keď tu rodený Poliak, teoreticky katolíckeho vyznania, pácha takéto primitívne útoky.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 74% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-07-02 11:31:44 - Feat.: 0 - Title: Europoslanec Štefanec pre HN: Umelú inteligenciu reguluje Európa ako prvá, ostatní sa nami inšpirujú 02 - Modified: 2023-05-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Legendárny poľský politik Radek Sikorski pre HN: Konflikt na Ukrajine presúva mocenskú rovnováhu vnútri Únie 03 - Modified: 2023-05-04 11:14:16 - Feat.: 0 - Title: Český europoslanec Zdechovský pre HN: Martin Klus si za svoju príšernú európsku hanbu môže sám 04 - Modified: 2023-01-19 10:34:29 - Feat.: 0 - Title: Europoslanec Vondra pre HN: Od rozpadu federácie sa naša úloha zmenila, dnes sme štandardné západné krajiny
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 03 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 16:50