Taiwan je podľa Davida Nan-yang Leea príliš dôležitý na to, aby ho svet ignoroval. FOTO: Tchajpejská reprezentačná kancelária v Bratislave
StoryEditor

Šéf tchajpejskej kancelárie v Bratislave pre HN: Taiwan je príliš dôležitým hráčom, než aby ho svet ignoroval

17.01.2024, 07:50
  • Vedúci Tchajpejskej reprezentačnej kancelárie v Bratislave David Nan-yang Lee vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Prečo sú nedávne prezidentské voľby na Taiwane pre globálnu geopolitiku mimoriadne dôležité.
  • Čo môže novozvolený prezident William Laj priniesť do vzťahov s Pekingom.
  • Ako sa Taiwančania pozerajú na konflikt na Ukrajine v súvislosti s vlastným ohrozením zo strany Číny. 

Taiwan má za sebou prezidentské voľby, v ktorých zvíťazil doterajší viceprezident William Laj z Demokratickej pokrokovej strany (DPP). V čom vidíte hlavný globálny geopolitický význam týchto volieb a prečo by sa Slováci mali o ne zaujímať?

Ako som spomenul počas prezentácie v našej reprezentačnej kancelárii v Bratislave, Taiwan je veľmi dôležitým hráčom v globálnom dodávateľskom reťazci. Druhý aspekt je ten, že naše voľby sú veľmi dôležité pre vzťahy s Čínou, so Spojenými štátmi a s ďalšími krajinami v celom regióne. Majú veľmi hlboký dopad, a to tak z geopolitického, ako aj ekonomického hľadiska. Naša krajina sa jednoducho nachádza v medzinárodnom svetle reflektorov. Nie je to už ten Taiwan, aký býval predtým.

V akých segmentoch patríte medzi dôležitých hráčov v globálnom dodávateľskom reťazci?

Sú to predovšetkým polovodiče, ale takisto ďalšie produkty. Povedal by som, že Taiwan je príliš veľký na to, aby ho svet mohol ignorovať. Hoci je to malý ostrov, tak jeho vplyv a dosah je veľmi veľký. No a práve v týchto voľbách sa rozhodovalo o budúcnosti našej krajiny. Takže sme veľmi radi, že naše prezidentské voľby sa skončili takým úspechom. Dokazuje to veľký počet voličov, ktorí prišli odovzdať svoj hlas. A tiež väčšina, ktorú aj napriek zásahom Číny získal novozvolený prezident.

Aký dosah bude mať víťazstvo Williama Laja na globálnu geopolitiku?

Nový prezident po svojom víťazstve jasne povedal, že bude sa snažiť dosiahnuť mierové rokovania a dialóg s Čínou. Takisto bude pokračovať v presadzovaní politiky predchádzajúcej vlády. V otázke zahraničnej politiky bude nasledovať kontinuita – pokračovanie úspešných vzťahov s krajinami, ktoré majú rovnaké hodnoty a zmýšľanie ako máme my. Samozrejme, do tejto skupiny patrí aj Slovensko a ostatné krajiny strednej a východnej Európy. Našim cieľom je skrátka napredovať pre budúcnosť.

William Laj vlani v apríli pri oznamovaní svojej kandidatúry uviedol, že bude pokračovať v presadzovaní medzinárodného uznania Taiwanu. Niektorí experti to čítajú ako snahu o väčšiu nezávislosť od Číny než dosiaľ...

Nie, prezident to takto nepovedal. Mnohí ľudia vôbec nepochopili, čo mal vlastne na mysli. Nie je pravda, že by presadzoval úplnú nezávislosť.

Ako to teda myslel?

Ja som rovnako ako on presvedčený o tom, že by sme mali udržať súčasné status quo v regióne. To je veľmi dôležité. Prezident však zároveň rozšíril svoje návrhy adresované Číne, aby sme nadviazali a zlepšili vzájomný dialóg. V podstate im hovorí – poďme a porozprávajme sa. Využime dialóg na to, aby sme pomocou neho nahradili antagonizmus a nepriateľstvo vzájomnými vzťahmi, ktoré budú v prospech oboch strán. Je to správna politika. Zároveň sme však odhodlaní obraňovať našu demokraciu, ak by bola v ohrození.

Ohrozenie v súčasnosti prichádza najmä od Číny. Spomínali ste, že pred voľbami zasahovala do kampane. Môžete uviesť bližšie podrobnosti?

Čo sa týka vojenského zasahovania do našich záležitostí, čínske lietadlové lode a bojové stíhačky obklopili Taiwan, a to s jasným úmyslom vyhrážať sa našim voličom. Ich lietadlá tentoraz dokonca vo veľkej výške prelietavali ponad zónu našej protivzdušnej obrany. Určite si nemyslím, že to svedčí o zdravých vzťahoch, keď Číňania takto vedome strašili našich voličov.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-28 08:10:34 - Feat.: 0 - Title: Rok zlomu. Príde prvá veľká turbulencia už o dva týždne? 02 - Modified: 2023-08-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Falošný úsmev Číny 03 - Modified: 2022-08-08 11:52:05 - Feat.: 0 - Title: Vojenské manévre sa zintenzívňujú. Čína stupňuje zovretie Taiwanu
01 - Modified: 2024-04-09 16:53:08 - Feat.: - Title: Brusel začína s vyšetrovaním čínskych výrobcov veterných turbín kvôli možným nespravodlivým výhodám 02 - Modified: 2024-04-09 17:00:00 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy hromadne odchádzajú z Číny? 03 - Modified: 2024-04-09 05:54:16 - Feat.: - Title: Peking chce posilniť strategickú spoluprácu s Moskvou, povedal šéf čínskej diplomacie 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 12:56:09 - Feat.: - Title: Švédsko vyhostilo čínsku novinárku s tým, že predstavovala bezpečnostnú hrozbu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
10. apríl 2024 01:39