Donald Trump vo svojej predvolebnej kampani sľubuje, že po návrate do Bieleho domu stopne pomoc Ukrajine.
StoryEditor

Trump sľubuje stop pomoci Kyjevu, Biden v nej bude pokračovať. Rozdelí Európu a Ameriku vojna na Ukrajine?

12.03.2024, 14:19
  • Donald Trump tvrdí, že po zvolení za amerického prezidenta stopne akúkoľvek pomoc Ukrajine.
  • Joe Biden to považuje za hanebné a neamerické, sľubuje, že pod jeho vládou bude vojenská pomoc Kyjevu pokračovať.
  • Európa sa snaží získať obrannú suverenitu v rámci Severoatlantickej aliancie.

Pokiaľ európski členovia Severoatlantickej aliancie nebudú dávať dosť peňazí na obranu a napadne ich Rusko, Spojené štáty pod vedením prezidenta Donalda Trumpa im neprídu na pomoc. Takýto postoj prezentuje Trump v rámci kampane sprevádzajúcej republikánske primárky pred novembrovými voľbami amerického prezidenta. „Nie, neochránil by som ich. V skutočnosti by som Rusov povzbudzoval, aby si s nimi robili, čo chcú,“ vyhlásil Donald Trump počas februárového zhromaždenia v meste Conway v štáte Južná Karolína.

Jeho rival a úradujúci americký prezident Joe Biden má na vec diametrálne odlišný pohľad – európskych spojencov v NATO ubezpečuje, že v USA majú partnerov, ktorí sú odhodlaní plniť svoje záväzky vyplývajúce zo Severoatlantickej zmluvy, predovšetkým jej článok 5. Ten hovorí o tom, že akýkoľvek útok proti ktorémukoľvek členskému štátu Aliancie sa bude považovať za útok proti všetkým. NATO teda musí prísť napadnutej krajine na pomoc.

image

Scenáre vojny na Ukrajine: Masívne dodávky zbraní pre Kyjev, ale i zmena postoja Západu po kľúčových voľbách

Podľa Bidena je tento článok posvätný, Amerika pod jeho vedením sa preto nikdy neotočí svojim partnerom chrbtom. „Trump dal Putinovi pozvánku, aby napadol niektorých našich spojencov. Je to hlúpe, je to hanebné, je to neamerické. Počul to celý svet. A najhoršie na tom je, že to myslí vážne,“ reagoval Biden na slová svojho predchodcu v prezidentskom úrade.

Práve títo dvaja politici sa s najväčšou pravdepodobnosťou stretnú v novembrovom finále bitky o Biely dom. Zopakujú si tak súboj spred štyroch rokov, v ktorom bol úspešnejší demokrat Joe Biden.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, koľko miliárd dolárov už Američania poslali brániacej sa Ukrajine, ako Európa napreduje v posilňovaní svojej obrannej suverenity, ale aj to, či Trump pomôže Kyjevu v prípade svojho návratu do Bieleho domu.

1. Koľko peňazí už USA poslali na pomoc napadnutej Ukrajine?

„Keby som bol prezidentom ja, Vladimir Putin by nikdy nezaútočil na Ukrajinu,“ vyhlasuje opakovane Trump. Naráža tým na údajný vplyv, ktorý má on sám na ruského prezidenta. A ubezpečuje, že ak sa po novembrových voľbách vráti do kresla amerického prezidenta, konflikt dokáže vyriešiť v priebehu 24 hodín.

Trump takisto zastáva názor, že hlava štátu by sa mala oveľa viac zaujímať o dianie doma než v zahraničí a riešiť predovšetkým problémy Američanov. Make America Great Again – spravme Ameriku opäť veľkou. Tak znelo jeho heslo pred voľbami v roku 2016, s ktorým uspel v boji o Biely dom. Výsledkom jeho následného štvorročného vládnutia bola hrozba odchodu či pozastavenie členstva vo viacerých medzinárodných organizáciách alebo dohodách. A na rovnaký slogan a podobnú politiku stavil aj tentoraz.

image

Kauza Russiagate: Rusi sa snažia rozleptávať demokraciu v EÚ vždy, keď môžu, tvrdí pre HN europoslanec Bilčík

Faktom zostáva, že Biden sa v medzinárodných otázkach angažuje oveľa aktívnejšie a voči Rusku vystupuje podstatne rozhodnejšie než Trump. Od vypuknutia vojny na Ukrajine vo februári 2022 poslali Spojené štáty Ukrajine pomoc v celkovej hodnote viac ako 105 miliárd dolárov. A len v polovici tohto roka odklepol Senát vedený Bidenovou demokratickou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou ďalšiu vojenskú a ekonomickú pomoc Ukrajine vo výške okolo 60 miliárd dolárov. Išlo o súčasť vyše 95-miliardového balíka určeného okrem Ukrajiny aj pre ďalších spojencov USA – Taiwan a Izrael.

Balík teraz musí prejsť schvaľovaním v Snemovni reprezentantov, ktorá je ovládaná republikánmi. Tí rovnako ako Trump argumentujú, že štátne peniaze by mali ísť najmä na pomoc tým skupinám Američanov, ktoré ich urgentne potrebujú. Biden však namieta, že podpora Ukrajiny je prvoradá z hľadiska medzinárodnej bezpečnosti. „Hlasovať za návrh pomoci znamená postaviť sa proti Putinovi. Naopak, odpor proti balíku hrá Putinovi do karát,“ povedal prezident. Zároveň vyzval republikánskeho predsedu Snemovne reprezentantov Mika Johnsona, aby dal o návrhu čo najrýchlejšie hlasovať. Ak príslušný zákon prejde aj cez Snemovňu, celková pomoc, ktorú Američania poskytli brániacej sa Ukrajine, sa zvýši na 170 miliárd dolárov.

2. Pošle Trump Kyjevu peniaze v prípade volebného úspechu? 

Úplne iný pohľad než Biden má na vojnový konflikt u našich východných susedov Donald Trump, ktorý valcuje republikánske primárky a minulý týždeň sa stal jasným víťazom takzvaného volebného superutorka. Exprezident sa netají tým, že ak sa v januári budúceho roka vráti do Bieleho domu, tak pomoc Ukrajine zastaví.

Najnovšie to mal povedať priamo do očí maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, ktorý koncom minulého týždňa navštívil Spojené štáty. A práve budúcnosti západnej podpory Ukrajiny sa týkala veľká časť ich vzájomného rozhovoru.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 32% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-26 14:38:32 - Feat.: 0 - Title: Scenáre vojny na Ukrajine: Masívne dodávky zbraní pre Kyjev, ale i zmena postoja Západu po kľúčových voľbách 02 - Modified: 2024-02-26 09:04:27 - Feat.: 0 - Title: Nevylučujem masívnejšiu mobilizáciu po prezidentských kvázi voľbách v Rusku, tvrdí pre HN veľvyslanec pri NATO 03 - Modified: 2024-02-15 14:53:17 - Feat.: 0 - Title: Kauza Russiagate: Rusi sa snažia rozleptávať demokraciu v EÚ vždy, keď môžu, tvrdí pre HN europoslanec Bilčík 04 - Modified: 2024-02-12 13:00:23 - Feat.: 0 - Title: Český amerikanista pre HN: Biden je celkom úspešný prezident. Hlavným problémom pre jeho znovuzvolenie je vek 05 - Modified: 2024-02-12 14:43:45 - Feat.: 0 - Title: Vitálny Donald vs. unavený Joe: USA mieria k finálnej dvojici boja o Biely dom. Prečo sa nezjavil nik lepší?
01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 04 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 20:47