Ada WastePavol Funtál
StoryEditor

Otcov biznis sme si museli zaslúžiť

16.08.2018, 00:00
HN vám predstavujú nástupníkov v slovenských rodinných podnikoch, ktorí prebrali firemnú štafetu.

Na začiatku nového milénia vznikla na západe Slovenska firma Miraba. Rozhodol sa ju založiť Michal Adamča senior, ktorý má tento rok okrem bežných sviatkov ďalší dôvod na oslavu. V oblasti spracovávania odpadov pracuje už celých 30 rokov. Silný impulz na založenie vlastnej rodinnej firmy, ktorý dostal v časoch svojej mladosti, sa vyplatil. K dnešnému dňu je firma na trhu už 17 rokov, vystupuje pod iným menom, prešla viacerými zmenami, no jedno sa nezmenilo od jej vzniku – neprestáva si upevňovať svoju pozíciu v oblasti druhotného spracovávania surovín. Filozofia rodinného podniku, ktorý v súčasnosti vystupuje pod príznačným menom Ada Waste, je jednoznačná a konatelia jej prispôsobujú svoje ďalšie smerovanie i vývoj. „Firmu chceme viesť rodinným spôsobom,“ vysvetľuje jeden z konateľov firmy Michal Adamča mladší.

Z odpadu aj nové motory
Od svojho vzniku prešla firma niekoľkými, viac či menej významnými turbulenciami. Kým na začiatku bola spoločnosť iba malou výkupňou, v súčasnosti je tvorená tromi ďalšími prevádzkami. V tých pracuje dokopy 23 zamestnancov. Opakované nárasty a poklesy priniesli aj výkyvy na burzách s cenami komodít. Žiadna z udalostí však nebola taká silná, že by dokázala ohroziť postavenie firmy na trhu.


Čo je však prekvapivé, je postoj firmy ku konkurencii. Kým pre ostatné odvetvia je charakteristická súťaživosť a súperenie o zákazníka, v oblasti recyklácie odpadov je to trochu inak. „Konkurenčné prostredie v našom biznise je v poriadku. Mnohokrát si navzájom pomáhame,“ hovorí Michal.
Rodina Adamčovcov má na spracovávanie surovín zaužívané postupy, ktoré neustále obohacuje o najnovšie technológie. Druhotné suroviny vozí od svojich partnerov a spracováva ich na jednotlivých prevádzkach. Michal opisuje aj samotný proces spracovania. „Surovinu nastriháme na požadovaný rozmer a už spracovaný odpad potom nakladáme do vagónov, ktorý posielame do oceliarní.“ Oceliarne následne surovinu vytavia a vyrobia z toho nové oceľové prúty, takzvaný roxor alebo plech na automobily. Toto sa deje s každým odpadom. „Keď upravíme hliníkový odpad, hlinikáreň z toho vyrobí nový hliník, napríklad produkt na nový hliníkový motor.“ Podobne je to aj s papierom. Zlisovaný odpad firma expeduje do papierní, ktoré z toho vyrobia nový papier a iné produkty. „My odpady vyzbierame, vytriedime, upravíme a odpredáme recyklátorovi v rámci Európskej únie,“ zhrnul Michal. Základná klientela spoločnosti Ada Waste je tak tvorená výkupňami druhotných surovín, podnikmi tvoriacimi odpad a fyzickými osobami.

Výchova nasledovníkov
Okrem recyklácie odpadov sa dvaja bratia, Michal a Marek, venujú aj ďalším aktivitám. Všetky sú nejakým spôsobom spojené so sociálnou oblasťou, zdravým životným štýlom či láskou k prírode. Do týchto činností angažujú aj svojich kolegov z firmy. Pravidelne sa zapájajú do kampane Do práce na bicykli, kde už tretí rok za sebou získali prvenstvo. „Cestujeme na bicykli do detských domovov, kde sa snažíme šíriť rodinného ducha a nádej, že aj tieto deti si môžu raz založiť rodiny.“ Bicyklovanie však nie je jedinou športovou aktivitou, ktorej Marek a Michal holdujú. „Okrem riadenia firmy sa venujeme aj behaniu maratónov,“ informuje Michal. Maratónmi pritom myslí tradičné 42,195 kilometra dlhé trate, ktorých s bratom zabehol už 15, a to v 12 krajinách Európy. Tieto krajiny pritom nie sú vyberané náhodne, práve naopak. „Myšlienka vznikla tak, že sme sa chceli pokúsiť odniesť slovenskú vlajku do krajín, ktoré s nami recyklujú, respektíve, kde sme vyviezli náš spracovaný odpad.“

Mladí priniesli dravosť
Michal Adamča starší sa oblasti spracovávania odpadov venuje dlhé roky. Odjakživa mal plán zapojiť do tejto oblasti aj svoje deti. Keď videl ich snahu a zistil, že dokážu do firmy priniesť dravosť, ktorá je na trhu presýtenom konkurenciou potrebná, a tiež nový pohľad na vec, začala sa rozvíjať rodinná spolupráca. Podľa jeho staršieho syna Michala však začiatky vo firme neboli úplne jednoduché a svoje súčasné postavenie si musel zaslúžiť. „Otcovi som chcel ukázať, že na to mám. Teraz sme rovnocenní partneri.“

Momentálne to vyzerá tak, že rodinná tradícia sa bude rozvíjať i naďalej. Onedlho by sa tak mohla k súčasníkom pridať aj najmladšia, tretia generácia. Marek a Michal oceňujú fakt, že ich otec ich brával do práce už odmalička. „Teraz máme deti aj my a postupne ich do toho zapájame,“ opisuje Michal. Podľa jeho názoru by s nimi v budúcnosti určite mohli pracovať. „Samozrejme ich to musí baviť a musia chcieť.“


ČÍSLA A ZAUJÍMAVOSTI O SPOLOČNOSTI

Firma Ada Waste bola založená v roku 2001 pod názvom Miraba, s. r. o. Pod týmto menom fungovala až do roku 2011.

V priebehu 10 rokov si spoločnosť upevnila dominantnú pozíciu na trhu v oblasti spracovania druhotných surovín.

Konateľmi a spolumajiteľmi firmy sú otec a dvaja synovia. Michal Adamča senior je generálnym riaditeľom firmy, syn Michal je obchodný riaditeľ a najmladší Marek je technický riaditeľ spoločnosti.

Firma má v súčasnosti tri prevádzky, a to v Šintave, Galante a Seredi.

Tento rok sa konal druhý ročník oceňovania s názvom Cena Petra Slavomíra Kompiša. Toto podujatie má za cieľ poukázať na slovenské firmy, ktoré pokračujú v tradícii svojich zakladateľov a ich riadenie je odovzdávané z generácie na generáciu. Firma Ada Waste zvíťazila v hlasovaní verejnosti o Top rodinný podnik.

Ada Waste má k dispozícii 35 technických strojov a zariadení, ktorými spracúva druhotné suroviny.

Firma má v súčasnosti 23 zamestnancov.

Sme srdcom šrotári. Baví nás to a sme v tom dobrí

V oblasti odpadov pracuje už 30 rokov a jeho deti sa rozhodli v remesle pokračovať. Kým Michal Adamča starší tvorí strechu spoločnosti, jeho synovia jej prinášajú dravosť a inovácie.

Prečo ste sa rozhodli venovať sa spracovávaniu druhotných materiálov?
V odpadoch pracujem už veľmi dlho a chcel som do toho zapojiť aj moje deti. Od prvého momentu sa ukázalo, že veľmi chcú, a prinášali do firmy mladú dravosť a inovácie. Dnes sú aj oni skúsení šrotári, keďže spolupracujeme už takmer 20 rokov.

Venovala sa tomu vaša rodina odjakživa? Aké boli začiatky?
Do mojich 30. rokov som pracoval v poľnohospodárstve a odvtedy pracujem v odpadoch. Dnes mám 60 rokov. Začiatky boli náročné, keďže chýbal dostatočný kapitál a museli sme byť trpezliví. Za veľkú výhodu v začiatkoch považujem, že do novej firmy so mnou prišli pracovať moji spolupracovníci z bývalej firmy. Zaujímavé bolo, že 31. mája roku 2001 sme všetci ukončili pracovný pomer a 1. júna sme spolu začali už v našej firme. Zhoda náhod rozhodla, že môj starší syn Michal skončil strednú školu a ihneď vstúpil do šrotárského remesla. Dnes pracujeme spolu, otec a dvaja synovia. Mladší syn Marek vstúpil do firmy tiež po ukončení strednej školy. Momentálne máme rozdelené kompetencie. Michal má na starosti obchod a ekonomiku a Marek techniku a výrobu. Ja som už taká „strecha“.

Pracujú s vami pôvodní spolupracovníci dodnes?
Áno, mám tu kolegu, ktorý so mnou pracuje odjakživa, a pôjdeme spolu asi až do dôchodku.

Aké suroviny spracovávate a aké technológie na to používate?
Spracovávame predovšetkým oceľový šrot, odpadový papier, farebné kovy, polyetylénové fólie či olovené batérie. Používame hydraulické nožnice na strihanie a úpravu oceľového šrotu, hydraulický lis na papier, automobilové súpravy na zvoz a nakládku materiálu a tiež nakladače druhotných surovín.

Čím sa vaša firma líši od konkurencie?
Asi aj tým, že sa snažíme byť bližšie k zákazníkom. Každému zákazníkovi nastavíme individuálne podmienky podľa potreby. Každý vie, kto za našou firmou stojí a môže sa spoľahnúť na naše meno, respektíve značku. Viete, vždy je lepšie rokovať rovno s majiteľmi a výborné je, že sme aj priamo v prevádzkach, v dennodennej činnosti. Máme už vyriešenú nástupnícku generáciu a to je predpoklad úspešného pokračovania.

Kto tvorí základnú klientelu vašej firmy?
Sú to najmä oceliarne, železiarne, papierne, zlievarne. Spracované suroviny sme vyviezli už do 12 krajín Európy.

Chystáte sa rozšíriť vašu firmu o ďalšie prevádzky?
Momentálne sme kapacitne veľmi dobre vybavení, keďže sme spustili novú modernú prevádzku v Galante. Uvidíme v budúcnosti, ale pre nás je dôležité si všetko ustrážiť a teraz je to, myslím, ideálne.

„Máme už vyriešenú nástupnícku generáciu a to je predpoklad úspešného pokračovania firmy.“

​Partnerom sekcie Generačná výmena je Ministerstvo hospodárstva SR.

01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/generacna-vymena, menuAlias = generacna-vymena, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 18:19