Firma Robotec zakladateľa Ivana Valla (vpravo na snímke so synom Lukášom pred sídlom firmy) spolupracovala so spoločnosťami ako Volkswagen či Continental.ARCHÍV VALLOVCOV
StoryEditor

Rodina, ktorá prerazila v robotizácii

23.08.2018, 00:00
HN vám predstavujú nástupníkov v slovenských rodinných podnikoch, ktorí prebrali firemnú štafetu.

Uplynulo už je to 15 rokov odvtedy, čo Ivan Vallo založil firmu Robotec, a dnes mu rodinný biznis pomáhajú zveľaďovať aj synovia Lukáš a Michal. Vďaka vzájomnej spolupráci a úsiliu patria k málu slovenských firiem, ktoré sa venujú automatizácii a spolupracovali s takým zvučnými značkami ako Volkswagen či Continental.

Firma bola založená v roku 2003. „Nebol som pri jej začiatkoch, keďže som bol malý chlapec, ale z rozprávania otca viem, že boli veľmi divoké,“ hovorí Lukáš Vallo, ktorý je najmladším synom zakladateľa firmy a zároveň jeho nasledovníkom. Ivan Vallo v tom čase trávil množstvo času v práci, keďže s automatizáciou nemali ľudia na Slovensku veľké skúsenosti. Najdôležitejšie bolo nájsť prvého zákazníka, čo sa nakoniec podarilo. Bola ním slovenská firma Tomark z Prešova, ktorá vyrába podvozky pre veľké ťahače kamiónov a momentálne sa venuje aj výrobe lietadiel a helikoptér. „Boli veľmi odvážni, keď prejavili toľko dôvery, aby nám zverili projekt na niečo, čo sme nikdy predtým nerobili,” pozerá sa na to s odstupom rokov Vallo mladší. Po prekonaní najťažšej prekážky sa biznis postupne rozbiehal. Ako ozrejmuje najmladší z rodiny Vallovcov, slovenské firmy vtedy neinvestovali veľké peniaze do robotizácie, a preto museli za zákazníkmi chodiť, klopať im na dvere a ponúkať možné riešenia tým, pre ktorých mohol byť tento spôsob zjednodušenia práce zaujímavý.


Lenže netrvalo dlho a trh zasiahla ekonomická kríza. „Otec chodil domov zničený. Naša firma spolupracuje s výrobnými spoločnosťami v priemysle, a tých kríza postihla najviac. Hoci sme mali podpísané zmluvy, asi 80 až 90 percent z nich sa okolo roku 2008 zrušilo,“ konštatuje. Realita nepustila – museli sa prepúšťať zamestnanci a znižovať náklady na minimum. Vallo mladší priznáva, že jeho otec to znášal ťažko, keďže dovtedy nič podobné nezažil a aby firma prežila, musel sa rozlúčiť s ľuďmi, ktorí boli dôležitými členmi tímu. Aj túto ťažkú skúšku však zvládol a spoločnosť začala napredovať.


Odovzdanie žezla
Po rokoch podnikania už Vallo starší cítil, že by chcel postupne odovzdať opraty do rúk novej generácie, aby sa neskôr mohol venovať svojim záľubám a koníčkom. Jeho syn Lukáš sa stal plnohodnotnou súčasťou tímu pred dvomi rokmi. Študoval na vysokej škole v Prahe a magisterské štúdium dokončil v Londýne. Odtiaľ sa vrátil späť do Prahy, kde chcel najskôr dokázať sám sebe, že sa o seba dokáže postarať aj sám. No postupne cítil, že otec by potreboval s firmou pomôcť. „Naše telefonáty boli väčšinou o firme, takže som s ňou dosť žil a uvedomil som si, že asi už je čas, aby som prišiel domov a začal pomáhať s rodinným biznisom,“ ozrejmuje. Oporou mu bola aj priateľka, ktorá síce nepochádza z Martina, ale súhlasila s tým, aby sa tam spoločne presťahovali. Lukáš Vallo tak prebral vo firme najskôr marketing, keďže na predchádzajúcich pozíciách pôsobil v reklamných agentúrach. Neskôr videl priestor na svoju realizáciu aj v obchode. Jeho otec si vzal na starosť investície a zveľaďovanie rodinného biznisu, aby posilnil stabilitu a postavenie firmy v očiach partnerov. „Dnes už mám na starosti biznis development a marketing a otec sa postupne snaží všetky povinnosti posúvať na mňa, ale vždy si navzájom povieme svoj názor a dohodneme sa. Nikdy sme medzi sebou nebojovali, hoci som sa toho na začiatku bál,“ priznáva Vallo mladší. Postupne tak preberá vedenie nie jednej, ale hneď troch firiem. Rodina vlastní spolu s Robotecom aj VAW a VAW Welding.


Okrem Lukáša a jeho otca pracuje v rodinnom biznise i mama Helena, ktorá má na starosti účtovníctvo. Najstarší brat Michal pôsobí na pozícii správcu budov a stará sa o všetky nehnuteľnosti firmy spoločne so strýkom. Stredný brat Filip sa však na rodinnom podnikaní nepodieľa. Pracuje ako 3D grafik v českých filmových štúdiách, kde spolupracuje aj na hollywoodskych filmoch. V prípade, že je potrebné vypomôcť s nejakým projektom v oblasti marketingu, občas sa zapojí tiež do rodinného podnikania.

Generačná výmena aj na papieri
„Do generačnej výmeny sme išli trochu odbornejšie a aby v budúcnosti nenastali problémy, zavolali sme si konzultačnú firmu, s ktorou riešime rodinnú ústavu,“ vysvetľuje Lukáš Vallo. Vďaka tomu vytvorili presné pravidlá na riešenie prípadných problémov a rozbrojov v rodine a vo firme, aby sa predišlo komplikáciám v budúcnosti. Vo finále bude každý z bratov vlastniť tretinový podiel vo firme s tým, že Lukáš bude vo vedení firmy a účasť zvyšných dvoch bratov v podnikaní bude na ich vlastnom rozhodnutí. „Otec nám dáva v tomto smere voľné ruky, kto chce, môže byť súčasťou firmy, a kto nechce, nemusí,“ uzatvára Lukáš.


Pripravujeme sa na realizáciu zákaziek aj z krajín mimo Európy

„Máme aj dopyt od zákazníkov z exotickejších krajín,“ priznáva Lukáš Vallo, ktorý je riaditeľom biznis developmentu a marketingu rodinnej firmy Robotec.

Celkovo vlastníte tri firmy, ako sú navzájom prepojené?
VAW je prapôvodcom všetkých týchto firiem. Otec ju založil ešte v roku 1991. Išlo o obchodnú firmu, ktorá mala veľmi široký záber, medzi iným aj ručné zváranie a ručné náradie. Po vstupe do EÚ bol oddelený operatívny obchod od nehnuteľného majetku a bola založená dcérska firma VAW Welding, ktorá sa špecializuje na technológie ručného zvárania. Dlhšie sa ponúkala príležitosť vstúpiť do oblasti automatizácie a robotizácie práve zváracích výrobných technológii. Preto v roku 2003 založil firmu, ktorá sa na začiatku zaoberala robotickým zváraním. Materská firma VAW sa postupne preklopila na technologické centrum, ktoré poskytuje svoje služby aj našim ďalším dvom firmám.

V oblasti robotizácie a automatizácie ste prešli dlhú cestu. Čo všetko zákazníkom ponúkate?
Po úpadku výroby veľkých zvarencov nás z krízy vyviedli realizácie, ktoré boli pre nás v novom segmente automatizácie. Manipulácie, obsluha CNC strojov, dopravníkové systémy tvoria celosvetovo tradične najväčší podiel v robotizácii. Prvým zákazníkom v tejto oblasti bol Volkswagen v Martine, ktorý nám dal šancu aj napriek tomu, že v minulosti tieto aplikácie neboli pre nás prioritou. Týmto sme sa začali rozvíjať aj v inej oblasti, ktorá teraz tvorí v niektorých rokoch i viac ako 50 percent nášho obratu. Sústreďujeme sa tiež na vlastný vývoj v neštandardných výrobných technológiách, ako je napríklad robotické brúsenie alebo odihľovanie.

Zákazky nemáte iba na Slovensku. Kde všade pôsobíte?
Máme pobočku aj v Prahe, ale všetko realizujeme na Slovensku v Sučanoch. Čo sa týka projektov, už sme realizovali zákazky v Poľsku, Nemecku, Španielsku či vo Francúzsku. Mali sme dopyt napríklad i z Thajska, ale nakoniec sa projekt nerealizoval. Interne sa pripravujeme na realizácie zákaziek aj mimo Európy. Momentálne máme dopyty z Číny, ale tiež zo Saudskej Arábie. Ak uspejeme vo výberovom konaní, sme odhodlaní ísť do toho.

Ako prebieha realizácia robotizácie pracoviska v praxi?
Často ide o konkrétny dopyt zákazníka, ktorý potrebuje automatizovať konkrétnu operáciu. Začíname detailnou konzultáciou s klientom s cieľom uspokojiť potreby a očakávania. Predmetom ponuky sú konkrétne riešenia s možnosťou variantov a opcií. Po odsúhlasení technického riešenia a podpise zmluvy postavíme pracovisko u nás. Po overení funkčnosti následne pracovisko prenesieme k zákazníkovi, nainštalujeme a po skúškach odovzdáme do prevádzky. Dĺžka realizácie závisí od konkrétneho projektu. Robíme projekty, ktoré sa realizujú týždeň, ale aj veľké komplexné výrobné linky, ako napríklad pre firmu Ecco v Martine či Franke v Strečne, ktoré sme realizovali deväť mesiacov až rok.

Ide o pomerne zdĺhavý proces, zvlášť, ak zahraničný zákazník musí často chodiť na Slovensko...
Áno. Na začiatku prídu overiť schopnosti a hlavne kapacity firmy, ktoré sú predpokladom dlhodobejšej spolupráce. Často k nám prichádzajú zahraniční zákazníci, pre ktorých je veľmi dôležitá stabilita firmy a tiež ich uspokojí prebiehajúca generačná výmena. Hľadajú silného partnera na dlhodobú perspektívnu spoluprácu. Ak ich presvedčíme, nemusia chodievať na Slovensko tak často. Stretávame sa následne až pri odovzdávaní projektov.

S akými známymi značkami spolupracujete?
Spolupracujeme so svetovými lídrami v oblasti robotiky a automatizácie, ako sú spoločnosti Kuka, Fanuc, ABB, OTC alebo Flexlink. Na našich pracoviskách sa vyrábajú komponenty do automobilov, ako napríklad Jaguar, Bentley, Porsche či Audi a veľa ďalších. No taktiež topánky Ecco, drezy do kuchynských liniek Franke, káva Jacobs alebo tyčinky od firmy Nestlé.

Robotec v číslach a ďalšie zaujímavosti:
– Počet zamestnancov firmy je 65.


– Trhy. na ktorých sa realizovali projekty. sú Slovensko, Česko, Nemecko, Španielsko, Poľsko, Francúzsko a ďalšie európske krajiny.


– Obrat v roku 2017 tvoril 6,7 milióna eur.


– Zisk spoločnosti sa v roku 2017 vyšplhal na 272-tisíc eur.


– Hlavné aplikácie, ktoré patria do portfólia firmy. sú robotické zváranie, priemyselná automatizácia a robotické brúsenie.


– Firma má vlastné vývojové centrum pre oblasť robotizácie a automatizácie výrobných technológií a procesov.


– Za 15 rokov existencie má na konte viac než 300 realizovaných projektov a pracovísk.

​Partnerom sekcie Generačná výmena je Ministerstvo hospodárstva SR.

01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/generacna-vymena, menuAlias = generacna-vymena, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. apríl 2024 18:45