StoryEditor

ELTIF fondy začínajú byť atraktívne aj pre drobných investorov

19.03.2024, 00:00

Ustálené vody v oblasti investovania a fondov by mohli v najbližších rokoch rozvíriť aj takzvané ELTIF fondy, ktoré v rámci EÚ prešli novou právnou úpravou. Tá umožňuje vstupovať do hry aj drobným investorom, ktorí viac nie sú pri vstupnej investícii limitovaní. Akcelerácia ELTIF fondov sa vydarila na výbornú, v priebehu troch mesiacov od účinnosti legislatívnych zmien, sa ich počet takmer zdvojnásobil. „ELTIF fondy ponúkajú alternatívu pre tých investorov, ktorí majú záujem investovať a dlhodobejšie zhodnocovať svoje peniaze, a pre ktorých bankové produkty nie sú zaujímavé a priame investície, hoci aj do minoritných pozícii, sú zasa príliš rizikové,“ vysvetľuje v rozhovore investor a jeden zo zakladateľov L/R/P advokáti, s. r. o. Rastislav Roško.

Od nového roka môžu vstupovať do niektorých alternatívnych fondov aj drobní investori. Čo bolo cieľom tejto zmeny v rámci ELTIF fondov?

V januári tohto roku nadobudlo účinnosť nariadenie Európskeho parlamentu a Rady EÚ týkajúce sa zmeny pôvodnej právnej úpravy európskych dlhodobých investičných fondov, označovaných aj ako ELTIF. Pôvodné nariadenie účinné od roku 2015 malo za cieľ uľahčiť retailovým investorom investovať dlhodobo mimo bankové produkty, a tak zabezpečiť aj pre ekonomiku alternatívny nebankový zdroj financovania. Po ôsmich rokoch však Európska komisia konštatovala, že zámer sa minul účinkom, keďže podľa dostupných údajov vzniklo do konca roku 2021 len 57 takýchto fondov. Navyše spravovali len relatívne malú časť kapitálu v porovnaní s celkovým objemom kapitálu vo všetkých fondoch mimo bankového sektora.

Nové nariadenie ELTIF 2.0 tak má za cieľ odstrániť prekážky pre investície retailových investorov a zväčšiť objem zdrojov spravovaných ELTIF fondmi. Takto by sa mohli viac prejaviť výhody týchto fondov, ktorými sú jednotná európska identifikácia, jednoduchšia distribúcia naprieč EÚ a vyššia bezpečnosť pre investorov oproti bežným alternatívnym investičným fondom.

Aké fondy môžu používať označenie ELTIF?

Označenie ELTIF môžu používať fondy, ktoré na to dostanú povolenie od národného regulátora. Následne už nie je potrebné schvaľovanie v iných štátoch Európskej únie.

Akými ďalšími špecifikami sa vyznačujú ELTIF fondy?

ELTIF fondy musia spĺňať minimálne požiadavky vyplývajúce z nariadenia, aby garantovali rizikový profil, vhodnosť pre retailových investorov a druh investícií. Špecifiká ELTIF fondov by som rozdelil do troch skupín, a to z hľadiska štruktúry, investícií čiže aktív a spôsobu distribúcie. Takýto fond musí mať okrem povolenia aj depozitára a spravovaný môže byť len správcom s povolením. ELTIF fondy zároveň môžu investovať do obmedzeného druhu aktív s prihliadnutím na obmedzenia týkajúce sa diverzifikácie a expozície portfólia. V neposlednom rade tieto fondy benefitujú z európskej passportizácie a na ich distribúciu v členských štátoch EÚ nie sú potrebné žiadne ďalšie povolenia.

image
Freepik

S akými ďalšími kľúčovými zmenami prichádza aktualizácia nariadenia o ELTIF fondoch?

Nová úprava zatraktívni ELTIF fondy pre retailových investorov, a to tým, že sa zrušila požiadavka na ich minimálny vklad, ako aj maximálna expozícia retailového investora. Na druhej strane úprava umožňuje vytvárať širšie investičné stratégie a portfólio investícií, ktoré znížia rizikovosť fondu. V prípade, že ELTIF je určený len pre profesionálnych investorov, fond môže uplatňovať rizikovejšie stratégie. Umožnilo sa investovať aj do minoritných investícií, dokonca nielen priamych investícií, reálnych aktív, ale aj investícií do iných regulovaných fondov. Znížením minimálnej hranice kapitálu, ktorý musí byť investovaný, sa podporila likvidita fondu pri výkone investičných stratégií. Vzhľadom na to, že ELTIF je fond s obmedzenou možnosťou predčasnej výplaty investície, poskytuje lepší investičný priestor pre správcu na zhodnotenie kapitálu. Z hľadiska distribúcie sa zrušila povinnosť správcov mať v každom členskom štáte EÚ zriadené kontaktné miesto, čo odstráni praktickú prekážku pri využívaní výhod passportizácie. Na druhej strane, test vhodnosti retailového investora ostal zachovaný v zmysle platnej úpravy MIFID II.

Čím môže byť pre retailového investora ešte zaujímavé investovanie do ELTIF fondov?

ELTIF ponúkajú zaujímavú alternatívu pre investorov, ktorí majú záujem investovať a dlhodobejšie zhodnocovať svoje peniaze, a pre ktorých bankové produkty nie sú zaujímavé a priame investície, hoci aj do minoritných pozícii, zasa príliš rizikové. ELTIF ponúka profesionálnu správu, diverzifikáciu portfólia a primeranejšie riziko ako priama správa investícií. V rámci ELTIF fondov je umožnené investovať do reálnych aktív, ale aj do iných európskych štandardizovaných alebo alternatívnych investičných fondov, čiže pri dostatočnej ponuke fondov by nemal byť problém nájsť vhodný fond s investičnou stratégiou, akú investor hľadá. Zníženie regulačných nákladov správcov môže takisto priniesť zníženie poplatkov pre investorov.

Nariadenie ELTIF 2.0 odstránilo aj  limit pre investíciu retailového investora, ktorá predstavovala maximálne 10 % hodnoty jeho portfólia. Mali by zostať drobní investori obozretní v diverzifikácii svojho portfólia?

Jednoznačne. A platí to nielen pri ELTIF, ale pri akomkoľvek investovaní. Samozrejme, záleží to od rizikového apetítu investora, ale preto je stále nutné, aby správcovia posudzovali vhodnosť investora pre investície do konkrétneho fondu. Odstránenie limitu vnímam ako správny krok, nakoľko dovtedajšia hranica bola zrejme nízka a neatraktívna pre mnohých investorov. Som zástancom skôr soft riešení, nepodceňoval by som schopnosti investorov posúdiť riziko, ktoré sú ochotní znášať a umožnil im nájsť na trhu vhodné investície. Prílišná regulácia neodlíši ELTIF fondy od iných fondov na trhu, a to bolo zrejme aj jedným z dôvodov, prečo doteraz neboli atraktívne ani pre správcov, ani pre investorov.

image
Freepik

Aké sú Vaše očakávania od zmenenej úpravy ELTIF fondov?

ELTIF 2.0 by malo rozhýbať pokojné vody v tejto oblasti a zatraktívniť ponuku fondov. Ako som spomínal, v roku 2021 bolo len 57 ELTIF fondov, no v súčasnosti, len po troch mesiacoch od účinnosti zmien, sa ich počet takmer zdvojnásobil. K dnešnému dňu je evidovaných 101 ELTIF fondov. To je prísľubom, že sa podarilo nastaviť regulačné požiadavky tak, že to začína byť zaujímavé aj pre trh. Vyšší objem kapitálu vo fondoch bude znamenať aj viac investícií do podnikov, čo bolo cieľom Európskej komisie pri zavedení ELTIF fondov v roku 2015. Hoci je umožnená zmena aj aktuálnych alternatívnych investičných fondov na ELTIF, je nevyhnutné zosúladiť prospekt fondu s požiadavkami na ELTIF a zároveň tento proces podlieha súhlasu investorov, takže konverzia zrejme nebude častým spôsobom vzniku ELTIF fondov. Otázne je aj teritoriálne rozloženie povolených ELTIF fondov, nakoľko nateraz sú domicilované len v štyroch štátoch EÚ. Zvýšenie ich atraktivity by mohlo prispieť k rozšíreniu zoznamu štátov, kde budú mať sídlo novovzniknuté ELTIF fondy.

 

image

JUDr. Ing. Rastislav Roško, LL.M.

Linda K.Bohušová
JUDr. Ing. Rastislav Roško, LL.M., partner

Rastislav je zakladajúci partner advokátskej kancelárie L/R/P advokáti, s.r.o. Je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského a Ekonomickej Univerzity v Bratislave. Postgraduálne štúdia absolvoval na Vrije Universiteit Brussels v Bruseli a na London School of Economics and Political Science v Londýne. Patrí medzi členov Law Society a Slovenskej advokátskej komory.

Profesionálne sa venuje viacerým oblastiam práva, ktorých spoločným menovateľom sú komerčné vzťahy. S úsmevom poznamenáva pozmenený citát Tomáša Baťu, keď hovorí, že „dobrý obchod je vtedy, keď sú napokon všetci zúčastnení trochu nespokojní“. Právnici často pri obchodných rokovaniach musia plniť úlohy mediátora, psychológa a v neposlednom rade poradcu, ktorý má prehľad aj v iných praktických oblastiach ako sú zákony. Výsledná dohoda by mala motivovať všetky strany plniť ju dobrovoľne, bez ohľadu na to, ako s ňou sú alebo nie sú spokojní.

V ostatných rokoch sa venuje oblasti podnikateľského prostredia a investovania, pretože dynamický vývoj otvoril investorom nielen nové možnosti, ale aj spôsoby, ako investovať. Sám je aktívny ako investor, a preto pozná praktické prekážky investovania. Táto oblasť je predmetom neustávajúcich zmien, ktoré zároveň kladú nové výzvy pre všetkých zúčastnených.  Sleduje aktuálne trendy v zahraničí a snaží sa o ich priblíženie v slovenských podmienkach.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 09:43