StoryEditor

Vodári na východe si schválili novú cenu akcií

22.06.2023, 15:41
Autor:
redred

Schválením novej ceny akcií si akcionári otvorili cestu k jednoduchému vstupu do Dlhopisového programu garantovaných výnosov, ako i možnosť inkasovať každoročne atraktívny výnos od VVS.

Valné zhromaždenie Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti schválilo výkup vlastných akcií spoločnosťou VVS, určilo novú výkupnú cenu akcie na 13,28 eura a akcionári schválili aj zmenu stanov. Prijali tak kľúčové zmeny potrebné pre efektívne spustenie Dlhopisového programu garantovaných výnosov.  Zmeny prešli s historicky rekordnou podporou vyše 86 percent akcionárov.

"Zmenu stanov sa podarilo dosiahnuť prvýkrát od roku 2003. Podpora vyše 86 percent ukazuje, že vznikol široký konsenzus malých aj najväčších akcionárov, čo je po minulých obdobiach veľmi dôležitý signál svedčiaci o dobrej komunikácii vedenia spoločnosti tak s veľkými akcionármi, ako aj s malými, zastúpenými v Klube akcionárov VVS,“ povedal Daniel Kratky, člen predstavenstva VVS a člen správnej rady Klubu akcionárov.

Akcie VVS nie sú obchodovateľné na kapitálovom trhu a ich cenu tak neurčuje trh. Valné zhromaždenie tak ešte v roku 2006 stanovilo výkupnú cenu akcií na 3,32 eura za akciu.

"Za 20 rokov však hodnota majetku spoločnosti stúpla štvornásobne, a preto považujeme za správne a spravodlivé, aby sa tento nárast prejavil aj na cene akcií," vysvetľuje Kratky.

Schválením novej ceny akcií si tak akcionári otvorili cestu k jednoduchému vstupu do Dlhopisového programu garantovaných výnosov, ako i možnosť inkasovať každoročne atraktívny výnos od VVS.

Druhým kľúčovým bodom pre komfortnú realizáciu Dlhopisového programu garantovaných výnosov bolo zosúladenie stanov so zmenami v legislatíve a s prospektom emitenta k Dlhopisom VVS Voda spieva I. Národná banka Slovenska v týchto dňoch posudzuje prospekt dlhopisov pripravený v spolupráci so Slovenskou sporiteľnou, a.s. aj v časti dodržiavania ekonomických ukazovateľov, takže prospekt aj stanovy v tomto smere budú v súlade.

Schválená zmena stanov tiež zavádza inštitút Výboru pre rozpočtovú zodpovednosť, čím sa posilní permanentná kontrola akcionárov nad ekonomickým chodom spoločnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
12. máj 2024 14:02